U heeft bericht gekregen dat bij u in de buurt waarschijnlijk een elektriciteitshuisje wordt geplaatst. Dit doen we samen met Liander om te zorgen dat u niet zonder stroom komt te zitten. Hieronder vindt u alle vragen en antwoorden die meer duidelijkheid geven over het elektriciteitshuisje. Mocht u na het doornemen van deze lijst nog vragen hebben, neemt u dan contact op met ons Klant Contact Center via 14 072.

Voorbeeld van een donkergroen elektriciteitshuisje

Vragen en antwoorden elektriciteitshuisje P.C. Boutenstraat

Veelgestelde vragen

In het kort: we willen niet dat u zonder stroom komt te zitten. In uw wijk of buurt zijn er namelijk problemen met de elektriciteit. Dit kunt u kunnen merken door knipperende lampen of apparaten. Ook kan de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf soms uitschakelen. Steeds meer mensen gaan elektrische verwarmen, koken, hebben een laadpaal of wekken elektriciteit op. Dit zorgt dat er steeds meer vraag en aanbod van elektriciteit is waardoor het (te) druk wordt op het bestaande elektriciteitsnet. De huisjes zorgen ervoor dat er weer genoeg elektriciteit beschikbaar is voor uw wijk of buurt.

Het huisje zelf is ongeveer 2.5 x 3 meter. De grondoppervlakte is groter want monteurs moeten onderhoud kunnen uitvoeren aan het huisje en de deuren moeten open kunnen. Daarom is de grond die verkocht wordt voor een huisje meer dan de oppervlakte van het huisje zelf.

Het huisje wordt donkergroen zodat het in de omgeving past. Er komt een heg rondom het transformatorhuisje om het verloren groen te compenseren, het zicht voor u en andere omwonende te beperken en een afbakening tot het transformatorhuisje te verzorgen voor spelende kinderen.

Onze vormgever en groenbeheerder werken aan een ontwerp dat u uiteraard nog ontvangt.

We willen niet dat onze inwoners zonder stroom komen te zitten. Daarom verkopen we waar nodig gemeentegrond aan Liander zodat daar elektriciteitshuisjes geplaatst kunnen worden. Het belang van voldoende stroom voor iedereen is groot. Daarom werken we mee aan uitbreiding van het elektriciteitsnet door Liander.

Voor het plaatsen van een elektriciteitshuisje is geen vergunning nodig. Dit betekent dat u als omwonende geen bezwaar kunt maken tegen de plaatsing. Er kan wel bezwaar gemaakt worden tegen de verkoop van de grond door een andere gegadigde voor het kopen van de grond.

Deze plek is de meest geschikte mogelijkheid bij u in de buurt. Voordat er een plek wordt gekozen doen Liander en de gemeente uitgebreid onderzoek. De mogelijkheden zijn beperkt omdat de gemeente een beperkte hoeveelheid grond in bezit heeft in uw buurt. Waar kijken we verder naar:

  1. Is de plek voldoende in de buurt van woningen die de stroom nodig hebben?
  2. Liggen elektriciteitskabels voldoende dichtbij de plek zodat het huisje aangesloten kan worden?
  3. Liggen er geen kabels, leidingen en boomwortels in de bodem?
  4. Staat het huisje niet pal voor of te dicht in het zicht van een woning?
  5. Kan het huisje in een pand geplaatst worden?
  6. Kunnen bestaande elektriciteitshuisjes uitgebreid worden?
  7. Is er verharding beschikbaar waar het huisje geplaatst kan worden? Bijvoorbeeld brede stoepen of ongebruikte parkeervakken?
  8. Laat de parkeerdruk in de wijk plaatsing op parkeervakken toe?
  9. Kunnen openbaar groen en recreatieplekken behouden worden?
  10. Is er sprake van extreme wateroverlast?

De huidige plek voldoet het beste aan de bovenstaande voorwaarden. Er zijn geen mogelijkheden om het elektriciteitshuisje ergens inpandig te plaatsen of een reeds bestaande uit te breiden. De parkeerdruk in uw wijk laat het niet toe parkeervakken op te offeren. De plek is niet in het zicht vanaf de voorgevel van woningen. In het omgevingsplan is de huidige locatie bestemd als groen waar nutsvoorzieningen in geplaatst mogen worden.

Het groen wordt momenteel gebruikt als speelruimte. In de buurt zijn voldoende andere speelplekken aanwezig, waaronder het speeltoestel aan de overkant en het voetbalveldje links van de locatie. Het huisje wordt in overleg met de buurt groen aangekleed zodat er niet tegen gevoetbald kan worden en er blijft vrij te gebruiken groen over om in te spelen.

Het transformatorhuisje dat geplaatst wordt door Liander, voldoet aan de Europese richtlijnen voor veiligheid en gezondheid. Ook houden we bij het kiezen van een plek rekening met voldoende afstand tot woningen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het kennisplatform elektromagnetische velden. Dit is een samenwerkingverband van onder andere het RIVM en TNO. Bij vragen kunt u contact opnemen met de klantenservice van Liander. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur op het telefoonnummer 088 542 64 44.

De Rijksoverheid heeft geluidsnormen vastgesteld die aangeven wat het maximale toegestane geluidsniveau is op verschillende tijden van de dag, afhankelijk van de woonomgeving. Het transformatorhuisje dat in uw wijk wordt geplaatst heeft ventilatieroosters waar geluid uit kan komen. Dit geluid komt overeen met gefluister (30dB) en voldoet aan de geluidsnormen die door de Rijksoverheid zijn vastgesteld. Het geluid wordt door beplanting in de omgeving verder gedempt.

Als u meer wil weten over geluid in relatie tot gezondheid kunt u terecht op de website van het RIVM. Bij vragen kunt u contact opnemen met de klantenservice van Liander. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur op het telefoonnummer 088 542 64 44.

In geval van vandalisme kunt u een melding maken bij Liander. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur op het telefoonnummer 088 542 64 44.

Gemeenten en provincies hebben vooral een maatschappelijk belang bij de activiteiten van Liander. Medewerkers van Liander zorgen dat de lampen branden en de huizen verwarmd worden voor onze inwoners en bedrijven. Daarom zijn provincies en gemeenten de enige financiers en aandeelhouders van de moedermaatschappij, Alliander. Grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland (44,68%), Friesland (12,65%) en Noord-Holland (9,16%) en de gemeente Amsterdam (9,16%). Gemeente Alkmaar heeft minder dan 3% van de aandelen.