We maken niet allemaal tegelijk de overstap naar andere bronnen dan aardgas. Dat doen we in stappen. De ene wijk of buurt is eerder aan de beurt dan de andere. In de routekaart vindt u plattegronden waarin staat in welke wijken/buurten we als eerste aan de slag gaan en welke manier van verwarmen momenteel het beste lijkt.

Plattegrond van gemeente Alkmaar met daarop verschillende kleuren die aangeven wanneer we in welke wik aan de slag gaan met het zoeken naar andere oplossingen voor verwarmen dan met aardgas.

De routekaart

We ontwikkelden de routekaart samen met woningcorporaties, HVC, Stadswerk 072 en Liander. Voor de ene wijk of buurt betekent het dat er al vrij snel een warmtenet wordt aangelegd. Bijvoorbeeld omdat de wijk vooral uit woningen van woningcorporaties bestaat. In andere wijken gaan we eerst samen met eigenaren, bedrijven en verhuurders onderzoeken wat de beste oplossingen zijn voor hun woningen en bedrijfspanden.

Bekijk de routekaart zoals deze in 2024 is vastgesteld door het college van B&W.

Jaartallen in de routekaart

De jaartallen op de routekaart geven aan wanneer wij in die wijk starten met het maken van plannen. Een einddatum voor een wijk op de routekaart betekent niet dat een wijk in dat jaar helemaal van het aardgas wordt afgesloten. De wijken waar als tijdvak staat: ‘gestaag tot 2050’ hebben nog geen startdatum, dit wordt nog verder uitgewerkt.

Vrouw zit op de warme vloer en bij warme radiator, leest een boek, op de voorgrond een witte kat in een mandje

Hoe gaan we verwarmen?

Op de routekaart gebruiken we het woord voorkeursoplossingen. Daarmee geven we aan welke technische oplossing de voorkeur heeft om de wijk aardgasvrij te maken. Dit heeft te maken met wat er het beste past in de ondergrond en bijvoorbeeld welke warmtebronnen er beschikbaar zijn. In sommige wijken is een warmtenet. Waar dat mogelijk is breiden we dit net de komende jaren uit. Er zijn ook plekken waar een warmtenet niet goed past of moeilijk kan komen. Die staan op de routekaart als all-electric of hybride. Samen met bewoners en samenwerkingspartners zoeken we daar naar de beste oplossing.

Wat is het verschil tussen elektrisch verwarmen en een warmtenet?

De routekaart kan nog iets wijzigen

Er kan in dertig jaar tijd veel gebeuren. Nieuwe ontwikkelingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de manier van verwarmen van een buurt misschien anders wordt of een buurt wellicht naar achteren of naar voren gaat in de tijd. De renovatieplanning van woningbouwcorporaties kan veranderen of het stroomnet moet eerst aangepakt worden op bepaalde plekken. We houden er dus rekening mee dat de volgorde in deze routekaart de komende jaren nog verandert. De routekaart is dus niet in beton gegoten.