Koninklijke onderscheiding

Ieder jaar reikt de burgemeester de koninklijke onderscheidingen uit tijdens ‘lintjesregen’ op 26 april, of de laatste werkdag voor Koningsdag. Maar dan moet iemand daarvoor wel eerst een kandidaat voorstellen. Dit kunt u zijn.

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. De meest waardevolle waardering voor deze mensen is het toekennen van een Koninklijke onderscheiding.

Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding aandragen, of wilt u eerst extra informatie? Neem dan eerst contact op met Hetty Jansma via 06 41 49 50 99 of via kabinetburgemeester@alkmaar.nl. Zij kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding.

De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om tijdig in actie te komen. Vraag een Koninklijke onderscheiding voor de lintjesregen van april aan voor 1 juli het jaar daarvoor.

Meer informatie over de verschillende Koninklijke onderscheidingen.

Meer informatie

Ja u kunt een aanvraag indienen voor een bijzondere gelegenheid, buiten de lintjesregen om. Doe dit uiterlijk 6 maanden voor de gewenste uitreikingsdatum. De burgemeester reikt dit uit, na toekenning van de koning, tijdens de bijzondere gelegenheid.

U vult het voorstelformulier in via de website www.lintjes.nl/voordragen.
De behandeling van een voorstel kost veel tijd. Vraag een Koninklijke Onderscheiding voor de lintjesregen van april aan voor 1 juli het jaar daarvoor.

Als de kandidaat in Alkmaar woont, dan stuurt u het ingevulde voorstelformulier plus alle relevante bijlagen naar:

Gemeente Alkmaar
Kabinet van de Burgemeester
Postbus 53
1800 BC Alkmaar

Woont de kandidaat in een andere gemeente dan stuurt u het voorstel naar de burgemeester van die gemeente.

Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen in april 2024, dan ontvangen wij graag uw voorstel uiterlijk 1 juli 2023.