Registratie Niet-Ingezetenen, Aanvraag uittreksel RNI

Woont u in het buitenland (of korter dan vier maanden in Nederland) en heeft u een uittreksel uit de Registratie niet-ingezetenen (RNI) nodig? Bijvoorbeeld omdat u geëmigreerd bent of uw BSN kwijt bent? Vraag dan een uittreksel aan via het online aanvraagformulier uittreksel RNI.

U kunt het uittreksel RNI op twee manieren aanvragen.

1.Online aanvragen:

Online aanvragen via het online aanvraagformulier kan met en zonder DigiD. Als u geen DigiD heeft, vragen wij u om tijdens de online aanvraag een kopie van uw identiteitsbewijs te uploaden.

Bij een complete aanvraag versturen wij het uittreksel binnen 3 werkdagen naar het door u opgegeven adres. Hoe lang de post erover doet, verschilt per land.

2. Aan de balie langskomen 

  • Als u in Nederland bent kunt u langskomen in het Stadskantoor in Alkmaar. Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar rnialkmaar@alkmaar.nl. Zonder afspraak kunt u niet langskomen. 
  • Print het formulier aanvraag uittreksel (pdf) en neem het ingevuld mee naar de afspraak. 
  • Neem ook uw geldige identiteitsbewijs mee. 
  • U betaalt direct per pinpas. 
  • U krijg het uittreksel direct mee. 

Iemand machtigen 

Kunt u niet persoonlijk langskomen? Dan kunt u iemand anders machtigen met het machtigingsformulier. De gemachtigde neemt het volgende mee naar de balie Burgerzaken: 

  • Het volledig ingevulde en door u ondertekende machtiging. 
  • Een kopie van uw identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart). 
  • Een geldig identiteitsbewijs. 

U kunt uw aanvraag bij alle gemeenten met een RNI-loket doen. Misschien is een andere locatie dichterbij. U hoeft niet in een van deze gemeenten gewoond te hebben. 

Behalve in Alkmaar kunt u terecht in Amsterdam, Almelo, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland of Zwolle. 

€ 9,30

U krijgt geen geld terug als u een uittreksel RNI aanvraagt, terwijl u niet in de RNI ingeschreven staat. Er zijn dan wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken.