Registratie Niet-Ingezetenen, Aanvraag uittreksel RNI

Woont u in het buitenland (of korter dan vier maanden in Nederland) en heeft u een uittreksel uit de Registratie niet-ingezetenen (RNI) nodig? Bijvoorbeeld omdat u geëmigreerd bent of uw BSN kwijt bent? Vraag dan een uittreksel aan via het online aanvraagformulier uittreksel RNI met DigiD.

Let op: Zodra u verhuist naar het buitenland worden gegevens niet meer verwerkt. Dit gebeurt pas weer zodra u zich weer inschrijft in Nederland.

Heeft u geen DigiD? Vraag dan hier uw uittreksel zonder DigiD aan.

U kunt het uittreksel RNI op twee manieren aanvragen.

1.Online aanvragen:

Online aanvragen via het online aanvraagformulier kan met en zonder DigiD. Als u geen DigiD heeft, vragen wij u om tijdens de online aanvraag een kopie van uw identiteitsbewijs te uploaden.

Bij een complete aanvraag versturen wij het uittreksel binnen 3 werkdagen naar het door u opgegeven adres. Hoe lang de post erover doet, verschilt per land.

2. Aan de balie langskomen 

  • Als u in Nederland bent kunt u langskomen in het Stadskantoor in Alkmaar. Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar rni@alkmaar.nl. Zonder afspraak kunt u niet langskomen. 
  • Print het formulier aanvraag uittreksel (pdf) en neem het ingevuld mee naar de afspraak. 
  • Neem ook uw geldige identiteitsbewijs mee. 
  • U betaalt direct per pinpas. 
  • U krijg het uittreksel direct mee. 

Iemand machtigen 

Kunt u niet persoonlijk langskomen? Dan kunt u iemand anders machtigen. Dit kan alleen op afspraak. Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar rni@alkmaar.nl. Zonder afspraak kunt u niet langskomen. 

Wat neemt deze persoon mee:

U kunt uw aanvraag bij alle gemeenten met een RNI-loket doen. Misschien is een andere locatie dichterbij. U hoeft niet in een van deze gemeenten gewoond te hebben. 

Behalve in Alkmaar kunt u terecht in Amsterdam, Almelo, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland of Zwolle. 

€ 18,66

U krijgt geen geld terug als u een uittreksel RNI aanvraagt, terwijl u niet in de RNI ingeschreven staat. Er zijn dan wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken.