Veilig online

Digitale criminaliteit of cybercrime is een steeds groter probleem. Iedereen is het wel eens tegengekomen. Een e-mail van de Belastingdienst met de vraag om via de link €549,- te betalen. Of een telefoontje van de bank: “Uw spaargeld loopt gevaar. Maak het snel over naar een andere rekening”.

Ook in de gemeente Alkmaar worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. Daarom helpt gemeente Alkmaar inwoners en ondernemers om de gevaren van cybercrime te herkennen. Zo kunnen zij zichzelf online beschermen.

Doe de Cybercrime Challenge!

Herken jij de risico’s en gevaren van het internet op tijd? Heb jij de basiskennis om veilig te kunnen internetten? Doe vandaag nog de Cybercrime Challenge en daag ook familie en vrienden uit! Geef cybercriminelen geen kans.  En zorg ervoor dat jij en jouw omgeving veilig online zijn.

In Alkmaar is een groep vrijwilligers gestart om Alkmaar cyberveilig te maken. Deze digitaal wijkambassadeurs zijn inwoners uit verschillende wijken van Alkmaar. Zij pakken de cyberproblemen in de gemeente aan!

Ze geven buurtbewoners informatie en advies over online veiligheid. Organiseren bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers. Zo doen we samen de digitale deur van de gemeente Alkmaar op slot.

Je kunt bij de digitaal wijkambassadeur van jouw wijk terecht met vragen als:

  • Hoe herken ik online criminaliteit?
  • Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van cybercriminelen?
  • Waar kan ik meer informatie vinden over cybercrime of online oplichting?

Word jij enthousiast van het thema cybercrime en wil je een stapje extra zetten voor je buurt? Meld je dan nu aan als digitaal wijkambassadeur. Mail naar digitaalwijkambassadeurs@alkmaar.nl.

  • je wordt gevraagd om geld over te maken;
  • je wordt gevraagd om in te loggen of om je persoonsgegevens te delen;
  • er haast bij is.

Let op!

Vragen en hulp

  • Fraudehelpdesk: voor vragen, hulp en meldingen rondom cybercriminaliteit

Slachtoffers

Ondernemers

Jongeren

  • HackShield: een gaaf spel voor kinderen van 8-12 over cyberveiligheid

Senioren

Tips

Campagnes

Meer weten over digitale criminaliteit, een suggestie of vraag?

Neem contact op via digitaalwijkambassadeurs@alkmaar.nl.

Slachtoffer van cybercriminelen?

Bel direct je bank. Daarna doe je aangifte bij de politie òf meld je het anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo komt de politie weer een stapje dichterbij het opsporen van daders.