Dichtregels op het Canadaplein herinneren aan de bevrijding
Op het Canadaplein in Alkmaar zijn twee bijzondere dichtregels onthuld. Ze komen uit het beroemde Franse gedicht Chanson d’automne en werden in 1944 door de geallieerden als geheime code gebruikt om de invasie van Normandië aan te kondigen. De regels zijn nu vereeuwigd in Alkmaar, als blijvende herinnering aan de bevrijding van de stad – precies 80 jaar geleden.

Een boodschap in poëzie
Op 7 mei 1944 zond Radio London de eerste twee regels van het gedicht Chanson d’automne van dichter Paul Verlaine uit. Voor het Franse verzet was dit het teken dat D-Day nabij was: de bevrijding van West-Europa kwam eraan. De regels luiden:
Les sanglots longs des violons de l’automne
Blessent mon cœur d’une langueur monotone
Deze woorden zijn nu op het Canadaplein geplaatst. Ze herinneren ons aan de moed van verzetsstrijders en de kracht van samenwerking in oorlogstijd.

Onthulling door wethouder en initiatiefneemster
De dichtregels zijn onthuld door wethouder Cultuur en Erfgoed Anjo van de Ven en initiatiefneemster Ynskje van den Brakel Visser (CDA). Twee veteranen waren bij de ceremonie aanwezig. Na afloop luidde Julius Meijer – klokkenluider van de Grote Kerk – acht minuten lang de luidklok, die dit jaar precies vijf eeuwen oud is.
“Deze dichtregels herinneren ons aan de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid,” zei wethouder Van de Ven. “Cultuur verbindt, en deze herdenking verbindt verleden, heden en toekomst.”
Idee uit de gemeenteraad
Het initiatief kwam van Ynskje van den Brakel Visser, fractieassistent van het CDA. In juni 2024 bracht zij tijdens een raadsvergadering het idee in om een plaquette te plaatsen met een verwijzing naar D-Day. Dat voorstel kreeg brede steun, en is nu zichtbaar op het Canadaplein.