Doelen

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe. De manier waarop we nu nog met grondstoffen omgaan heeft een negatief effect op het klimaat, de biodiversiteit en het zorgt voor vervuiling. Tegelijkertijd dreigen voorraden op te raken: onze aarde raakt uitgeput. Dat moet én kan anders.

We moedigen inwoners, bedrijven en verenigingen aan slimmer om te gaan met grondstoffen en voedsel. We delen kennis, tips en verbinden activiteiten aan elkaar. En we verbinden organisaties met goede ideeën met elkaar.

We gaan gericht aan de slag met deze onderwerpen:

  • Bedrijven: we delen onze kennis, verbinden bedrijven zodat zij elkaar helpen en geven koplopers een podium
  • Bouw en infra: we pakken (nieuw)bouwprojecten waar de gemeente bij betrokken is aan volgens circulaire uitgangspunten. En we moedigen bedrijven en inwoners aan om dit ook te doen.
  • Consumptiegoederen: we moedigen Alkmaarders aan om minder, slimmer en bewuster te consumeren. We gaan zuinig om met wat we hebben en geven afgedankte producten een nieuw leven.
  • Voedsel en biomassa: we stimuleren een menu met meer plantaardige eiwitten. We gaan voedselverspilling tegen, we stimuleren duurzamere keuzes en zorgen dat reststromen van voedsel en landbouw beter wordt gebruikt. 

Wat we nu doen

Voedselverspilling

Alkmaar wil de voedselverspilling in de gemeente beperken en zet daar de komende jaren diverse projecten voor op. Ook wordt er aandacht gegeven aan initiatieven van ondernemers en (partner) organisaties die hieraan bijdragen, sluiten we aan bij lokale educatieprogramma’s en ondersteunen we verschillende voedselcoöperaties.

Blijf op de hoogte.

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Alkmaar Duurzaam.