Circulair Alkmaar

De circulaire economie is een manier van denken over hoe we met spullen omgaan die we gebruiken en het voedsel dat we eten. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Als gemeente Alkmaar willen we zuinig en slim omgaan met grondstoffen die nodig zijn voor onze spullen, bouwmaterialen en ons voedsel.

We moedigen inwoners, bedrijven en verenigingen aan slimmer om te gaan met grondstoffen en voedsel. We delen kennis, tips en verbinden activiteiten aan elkaar. En we verbinden organisaties met goede ideeën met elkaar.

Kinderen gooien een tas met oud textiel in een verzamelkar

Op weg naar 2030

Alkmaar werkt toe naar een circulaire stad waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt en CO2-uitstoot afneemt. In lijn met de landelijke doelen doen we ons best om voor 50% circulair te zijn in 2030 en volledig circulair in 2050.

Wat doen we?

We werken aan een circulair Alkmaar in 4 thema’s:

  • Bedrijven: we ondersteunen bedrijven bij circulair ondernemen, het delen van kennis en we geven aandacht aan ondernemers die al veel doen.
  • Bouw & infra: we moedigen circulair bouwen en renoveren aan bij projecten van de gemeente en bij bedrijven en inwoners.
  • Consumptiegoederen: we delen tips en organiseren activiteiten die helpen om minder te verspillen, meer te hergebruiken en bewuste keuzes te maken.
  • Voedsel & biomassa: we helpen om voedselverspilling te verminderen, en moedigen aan om duurzamer te kopen en beter gebruik te maken van reststromen.

Door samenwerking en een vernieuwende aanpak bouwen we aan een toekomstbestendig Alkmaar.

Onze projecten, doet u mee?

Circulaire economie

Alkmaarse peuters kunnen de pot op!

De gemeente Alkmaar helpt ouders om kinderen sneller uit de luiers te krijgen. Zo krijgt u via de gemeente gratis toegang tot de zindelijkheidstraining app De Pot Op.
Circulaire economie

Bespaar geld én afval met wasbare luiers

Het gebruik van wasbare luiers en sneller zindelijk worden levert minder afval op en is beter voor de portemonnee. Ontdek hoe wasbare luiers werken en hoe u zelf kunt starten.
Circulaire economie

Duurzaam omgaan met spullen

Repareren, lenen, delen of tweedehands (ver)kopen: het is niet alleen goedkoper en socialer, maar ook duurzamer! Alkmaarders vertellen waarom én hoe zij duurzaam omgaan met spullen en kleding. Ook geven ze tips.
Circulaire economie

Gratis advies over verduurzaming menu’s voor Alkmaarse horecaondernemers  

Wilt u als horecaondernemer geld besparen en uw menu verduurzamen? Vraag een gratis en vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek met een expert aan!
Circulaire economie

Gratis coachingsgesprekken voor ondernemers

De Gemeente Alkmaar biedt gratis coachingsgesprekken aan lokale ondernemers en bedrijven! Met deze gesprekken zet u snel de eerste stappen richting circulair ondernemen. En het kost u niet veel tijd of geld.
Circulaire economie

ImpactProject voor groep 7 en 8

Docenten in gemeente Alkmaar opgelet! Stichting Think Big Act Now biedt scholen een gratis lespakket over duurzaam consumptiegedrag voor groep 7 en 8.
Circulaire economie

Minder voedselverspilling

Hoeveel geld en tijd bent u kwijt aan eten kopen en bereiden? Wist u dat gemiddeld 10% van het gekochte eten in de vuilnisbak belandt? Daarom willen we voedselverspilling in onze gemeente verminderen.
Circulaire economie

Project FIETS

Een nieuwe bestemming vinden voor verlaten of ongebruikte fietsen. Dat is project FIETS. Het project draagt bij aan circulariteit en zorgen voor meer betrokkenheid van inwoners bij het gemeentebeleid.
Circulaire economie

Repair cafés in Alkmaar

Laat uw kapotte spullen repareren in 1 van de repair cafés in onze gemeente. Vaak onder het genot van een bakje koffie of thee. Bekijk het overzicht van alle repair cafés in gemeente Alkmaar.
Circulaire economie

Subsidies

Wilt u uw huis isoleren of uw tuin vergroenen? Uw onderneming klaar maken voor de toekomst? Of met uw VvE of vereniging aan de slag om te verduurzamen? Bekijk van welke subsidies u gebruik kunt maken.
Circulaire economie

Verhalen van duurzame Alkmaarders

Veel Alkmaarders dragen hun steentje bij aan een duurzaam Alkmaar. Zo zijn er Alkmaarders die spullen delen, ruilen en laten repareren. Alkmaarders die kleding ruilen. Alkmaarders die duurzaam ondernemen. En Alkmaarders die hun huis isoleren of hun tuin vergroenen. Lees hun verhalen én tips!

Op de agenda

Workshop plastic wegwerpproducten verminderen voor horecaondernemers

Gebruikt u nog plastic bekers, bakjes of andere wegwerpproducten? Dan is het goed om te weten dat de regels hierover…

Nieuws van Duurzaam Alkmaar

Envelop met kaart met daarop het logo van Duurzaam Alkmaar

Blijf op de hoogte

U kunt zich hieronder inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van Duurzaam Alkmaar.