Rijbewijs

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Rijbewijs

Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente doet u persoonlijk bij de balie Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak. Uw rijbewijs ligt na een week klaar. Ook het afhalen doet u zelf. Bezorgen van rijbewijzen is (nog) niet mogelijk.

Aanvragen doet u persoonlijk bij de balie Burgerzaken. Bekijk de openingstijden per locatie.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

  

Meenemen bij de aanvraag

 • Het oude rijbewijs bij vernieuwen/verlengen
 • Paspoort of ID-kaart bij 1e aanvraag of bij vermissing
 • Pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto)
 • Bankpas voor pinbetaling. U betaalt de kosten bij de aanvraag
 • Heeft u al een scooterrijbewijs (AM) en vraagt u nu een motor- of autorijbewijs aan? Neem dan ook uw scooterrijbewijs mee bij de aanvraag.

Let op: In sommige gevallen moet u eerst een Gezondheidsverklaring (medische keuring; voorheen Eigen Verklaring) kopen en aanvragen bij CBR, voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent of een rijbewijs categorie C, CE, D of DE moet aanvragen of vernieuwen. Bekijk de informatie hierover op de website van CBR.
De Gezondheidsverklaring is niet verkrijgbaar bij gemeente Alkmaar.

Spoedaanvraag

Zorg ervoor dat u op tijd een afspraak maakt om uw rijbewijs aan te vragen. Doe een spoedaanvraag als u het rijbewijs binnen een week nodig heeft (aanvragen vóór 12.00 uur, zijn doorgaans de volgende werkdag klaar).  Per spoedproduct betaalt u € 34,10 extra naast de gewone aanvraagkosten.

Geef bij het maken van een afspraak en bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen.

Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 072. In het telefoongesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de spoedprocedure.

Afhalen

Na 1 week haalt u het rijbewijs persoonlijk af bij de locatie waar u de aanvraag deed.
Bezorgen van rijbewijzen is (nog) niet mogelijk.

Stadskantoor: U maakt vooraf een afhaalspraak tijdens de openingstijden voor het afhalen van uw rijbewijs.
Servicepunt De Mare: op afspraak.
Servicepunten Graft en Schermerhorn: 1 dag op afspraak en 1 dag vrije inloop, bekijk de openingstijden.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Kosten

 • Rijbewijs/omwisseling buitenlands rijbewijs € 40,65
 • Extra kosten voor spoedaanvraag: € 34,10

Geldigheidsduur

 • Jonger dan 65 jaar: 10 jaar
 • Tussen 65 en 70 jaar: tot 75ste verjaardag
 • Tussen 70 en 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: maximaal 5 jaar
 • Categorie C / D: 5 jaar
 • Volwassenen met beperking: maximaal 10 jaar

Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring)


De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid en is onder andere nodig als:

 • U rijexamen gaat doen
 • U vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft
 • U uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)
 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • Uw rijbewijs na een vordering ongeldig is verklaard

Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook: www.cbr.nl/gezondheidsverklaring   

Waar kunt u een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen: (Tip: digitaal indienen versnelt het proces.)

 • Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl) voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal.
 • De CBR webshop (cbr.nl/webshop) voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
 • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

De Gezondheidsverklaring is niet bij de gemeente Alkmaar verkrijgbaar. In sommige gevallen kan het 4 maanden of zelfs langer duren om uw rijgeschiktheid te beoordelen. Begin dus op tijd met het invullen van de Gezondheidsverklaring. 

Onder de 18 jaar

Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach met begeleiderspas. De begeleiderspas moet wel vooraf aan de aanvraag bij de gemeente zijn aangevraagd en goedgekeurd door de RDW.

Kijk voor meer informatie over het registreren van een coach en het aanvragen van een begeleiderspas op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Uitbreiding van categorie

Wanneer u geslaagd bent voor een nieuwe categorie rijbewijs, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. Voor elke categorie waarmee het rijbewijs wordt uitgebreid, is ook een Gezondheidsverklaring nodig.

Omwisselen buitenlands of militair rijbewijs

Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs is alleen in bepaalde gevallen mogelijk. Meestal moet u voor het omwisselen ervan ook een Verklaring van geschiktheid aanvragen. Een militair rijbewijs moet binnen 3 jaar worden omgewisseld. Hiervoor moet u altijd eerst een Verklaring van geschiktheid aanvragen. Dit regelt u via een zogenaamde Gezondheidsverklaring bij het CBR. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs of een militair rijbewijs maakt u een afspraak bovenaan deze pagina.
.

* Let op: het omwisselen van een buitenlands of militair rijbewijs verloopt via de RDW. U ontvangt een brief van de RDW als uw omgewisselde rijbewijs bij de gemeente binnen is. Pas daarna kunt u een afspraak maken voor het afhalen van uw nieuwe rijbewijs. Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse of militaire rijbewijs inleveren. U mag geen voertuig besturen tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

Vermissing of diefstal

Maak een afspraak bij de gemeente als uw rijbewijs vermist of gestolen is. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente en kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen (maak eerst een afspraak). Geef de vermissing van uw rijbewijs zo snel mogelijk aan ons door. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen.

Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever deze dan in, want het document is na het aangeven van de vermissing ongeldig. Soms wordt een rijbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Bekijk de eenvoudige uitleg hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen (filmpje).

Zie ook

 DigiD: uw eigen inlogcode voor de hele overheid