Hulp bij het huishouden

 U zoekt hulp bij het huishouden. Het lukt u niet meer om sommige klusjes te doen. Bijvoorbeeld opruimen, koken, boodschappen doen, schoonmaken of de was doen.

Hieronder leest u wat u kunt doen.

U zoekt hulp bij het koken en het doen van boodschappen. Het lukt u niet meer om zelfstandig bepaalde taken te doen. Hieronder leest u wat u kunt doen.

Stap 1 – Mensen die u kent
Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen een keer komen koken of helpen met boodschappen doen.

Stap 2 – Organisaties in Alkmaar
Daarnaast zijn er in Alkmaar verschillende organisaties die helpen bij koken en boodschappen doen. Zo zijn er verschillende wijkcentra waar u kunt eten. U vindt alle wijkcentra op de pagina Wijk- en buurtcentra.

Af en toe organiseert Resto van Harte kook- en eetavonden in wijkcentra en op andere plekken in de buurt. Ook is er hulp om boodschappen te doen. Bij Wonenplus kunt u terecht voor een vrijwilliger die u hierbij kan helpen. Ook kunt u Team Vrijwillig vragen om een vrijwilliger die u helpt bij het doen van boodschappen.

Tot slot kunt u tegenwoordig bij verschillende supermarkten uw boodschappen laten bezorgen. Ook zijn er verschillende organisaties die kant-en-klare maaltijden thuisbezorgen, zoals bijvoorbeeld Uitgekookt en Tafeltje Dekje.

Stap 3 – Ondersteuning vanuit de gemeente (Wmo)
Voor hulp bij koken en boodschappen doen is er vanuit de gemeente geen ondersteuning. Dit valt namelijk niet onder de Wmo. Meer weten over de Wmo? Lees dan meer informatie op Wmo uitgelegd.

U zoekt hulp bij schoonmaken of de was doen. Het lukt u niet meer op bepaalde taken zelfstandig uit te voeren. Hieronder leest u wat u kunt doen.

Stap 1 – Mensen die u kent
Vraag eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit kan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis zijn. Misschien kan een van hen de was doen of de badkamer schoonmaken.

Stap 2 – Organisaties in Alkmaar
U kunt ook een schoonmaakhulp regelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die kan helpen. Ook staan er soms advertenties in de lokale krant. Vaak vraagt een schoonmaakhulp tussen de 10 en 20 euro per uur. Als u bij verschillende schoonmaakhulpen een prijsopgave aanvraagt, kunt u vergelijken.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties waar u hulp kunt vinden. Informeer eens bij de volgende organisaties.

Let op! Vraag altijd zelf naar de huidige kosten bij de betreffende organisatie.

Uw Assistent

t:     085 201 3072
e:    info@uwassistent.nl
w:   www.uwassistent.nl

€:    vanaf € 18,50 per uur en eenmalig € 14,50 zodra de hulp is gestart.

Homeworks

t:     085 444 4090
e:    info@homeworks.
w:  www.huishoudelijkehulp.nl

€:    vanaf €16,50 per uur

De Thuiszorg Student

t:     085 029 6988
e:    info@thuiszorgstudent.nl
w:   www.thuiszorgstudent.nl

€:    afhankelijk van uw inkomen en zorgvraag. U kunt op de website zelf een berekening maken of door contact op te nemen.

 Mijn Gemak via Univé

t:     0592 349 449
w:  uwhulpaanhuis.nl
€:    vanaf €17,95 per uur

 Espria Ledenvereniging

t:    088 383 2000
w:   www.ledenvereniging.nl/thuis/huishoudelijke-hulp

€:   hulp in huis: €13.50 per uur. Jaarabonnement €8,99 per maand waarvan de 1e 3 maanden gratis.

uw assistent: voor leden gemiddeld €18,95 per uur.
de nieuwe zorg thuis: € 17,00 per uur. Geen bemiddelingskosten.

Huishoudelijke hulp Ploeg

Bij deze organisatie is het mogelijk een leeftijdseis voor de hulp aan te geven

w:   www.huishoudelijkehulp-ploeg.nl
t:     088 115 5664

€:    €13,50 per uur te betalen aan de hulp + eenmalig bemiddelingskosten a €29,95. Als er een leeftijdseis wordt opgegeven wordt er eenmalig €18,50 gerekend.

HLPRS

Betalen via I-Deal dus geen contant geld in huis nodig.

w:   www.hlprs.nl
t:     085 201 9689
e:    help@hlprs.nl of via chat op de website

€:    afhankelijk van de hulpverlener vanaf €14,00 per uur. Eventueel ook thuishulp in te schakelen voor €19,95 per uur

Schoonmaakwoede

Stel zelf uw schoonmaakpakket samen. Bieden ook mogelijkheid aan om alleen ramen buitenzijde te lappen. Betalen via PIN en dus geen contact geld in huis nodig.

w:   www.schoonmaakwoede.nl
t:    085 400 0085
e:   contact@schoonmaakwoede.nl

€:   offerte kan worden opgevraagd

De Witte Werkster

w:   www.dewittewerkster.nl
t:     088 430 3066
e:    info@dewittewerkster.nl

€:    €13,50 per uur + € 14,95 per maand.

 

Stap 3 – Hulp vanuit de gemeente (Wmo)
Als het u niet lukt zelf hulp te regelen, kan de gemeente helpen. De gemeente beslist of u in aanmerking komt. Voor hulp vanuit de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Voorwaarden:

  • Het lukt u zelf niet om uw huis schoon en leefbaar te houden vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking.
  • Uw hulpvraag kan niet opgelost worden door gebruikelijke hulp. Dit is hulp waarvan verwacht wordt dat uw huisgenoten of inwonende partner dit regelt als u dit zelf niet meer kan. We kijken daarom altijd of een huisgenoot of partner (voor een deel) kan helpen in uw situatie.
  • U heeft er alles aangedaan om in uw omgeving (partner, huisgenoten, buren, familie, bekenden, vrienden) hulp te vinden bij het schoonhouden van uw huis. U hebt geen oplossing voor uw hulpvraag kunnen vinden.
  • U hebt regelmatig (elke week of elke twee weken) hulp bij het huishouden nodig.
  • Het gaat om de kamers die u dagelijks gebruikt.
  • U woont in Alkmaar en staat hier ingeschreven.

Als u hulp wilt aanvragen bij de gemeente, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo.

Vraag altijd eerst of iemand in uw netwerk kan helpen. Denk aan een huisgenoot, familielid, buur, vriend of kennis. Ook kunt u hulp van een organisatie inzetten (zie Stap 2).

In sommige gevallen kunt u ook terecht bij uw zorgverzekeraar. Check dit bij uw zorgverzekeraar. Als het u niet lukt zelf hulp te regelen, kan de gemeente helpen. U meldt zich dan bij het Aanmeldpunt Wmo.

U kunt contact opnemen met de organisatie die uw hulp regelt. De naam daarvan staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen. Bijvoorbeeld Actiezorg of VIVA.

De huishoudelijke hulp helpt bij huishoudelijke klusjes in het huis. Denk aan stofzuigen, badkamer schoonmaken of dweilen. De huishoudelijke hulp doet geen klusjes aan de buitenkant van het huis zoals ramen lappen of vegen.

Ja. De hulp die u krijgt is tijdelijk. In de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen staat wanneer uw hulp stopt. Dit is de einddatum van uw hulp.

Als u denkt dat u langer hulp nodig heeft, neemt u uiterlijk 8 weken voordat de hulp stopt contact op met de gemeente. U dient dan een verlengingsverzoek in. Neem hiervoor contact op met het Aanmeldpunt Wmo.

Als u voor een bepaalde tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis, neemt u altijd eerst zelf contact op met de organisatie die uw hulp geeft. De naam van deze organisatie staat op de brief ‘beschikking wmo’ die u van de gemeente heeft gehad.

U maakt samen met de organisatie afspraken over wanneer u weer hulp bij het huishouden wilt krijgen. Als u tijdelijk meer hulp nodig heeft of bijvoorbeeld mantelzorgondersteuning, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekering. Bij aanvullende verzekeringen is dit namelijk soms gedekt.

Soms moet u ook contact opnemen met de gemeente. Als u langer dan 3 maanden opgenomen wordt, moet uw indicatie namelijk stopgezet worden. In dit geval neemt contact op met de gemeente.

Op de brief ‘beschikking wmo’ staat wie u geholpen heeft. U kunt mailen naar wmo@alkmaar.nl of bellen naar 14 072. Als u weer thuis bent, meldt u zich opnieuw bij het Aanmeldpunt Wmo.

Als u voor langere tijd op vakantie gaat, neemt u altijd eerst zelf contact op met de organisatie die uw hulp geeft. De naam van deze organisatie staat op de brief ‘beschikking wmo’ die u van de gemeente heeft gehad.

U maakt samen met de organisatie afspraken over wanneer u weer hulp bij het huishouden wilt krijgen. Soms moet u ook contact opnemen met de gemeente. Als u langer dan 3 maanden op vakantie bent, moet uw indicatie namelijk stopgezet worden. In dit geval neemt u contact op met de gemeente.

Op de brief ‘beschikking wmo’ staat wie u geholpen heeft. U kunt mailen naar wmo@alkmaar.nl of bellen naar 14 072. Als u weer thuis bent, meldt u zich opnieuw bij het Aanmeldpunt Wmo.