Nieuws

RSS

Gemeenteraad benoemt Robert te Beest tot wethouder

De gemeenteraad van Alkmaar heeft op 12 januari jl. op voordracht van de fractie van het CDA de heer Robert (R.G.) Te Beest benoemd tot wethouder.

Feitenonderzoek voormalig Vegroterrein

Eind 2020 heeft de burgemeester het eindrapport ontvangen van het onafhankelijk feitenonderzoek dat door Hoffmann Bedrijfsrecherche is uitgevoerd. De doelstelling van het feitenonderzoek was: “Vaststellen of de (interne) regelgeving (procedures, richtlijnen, protocollen, beginselen) binnen de gemeente Alkmaar is gevolgd inzake het voormalige Vegroterrein”. Bekijk het rapport nu online.

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Op dinsdag 12 januari was er weer een persconferentie. En waren Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ze vertelden over hoe het nu gaat met het coronavirus. De belangrijkste dingen leggen we uit.

Locatie Stadswerk072 maakt plaats voor woningbouw

Het college van B&W ziet kansen voor woningbouw op de huidige locatie van Stadswerk072. B&W stellen voor om de locatie aan de Herculesstraat vrij te maken voor de noodzakelijke woningbouw. Hiervoor wordt Stadswerk072 overgebracht naar de locatie van de Huisvuilcentrale (HVC). Hiermee zet het college een grote stap in de woningbouw ambities aan het Alkmaars Kanaal.

Houtrook: wat kan ik doen om overlast te voorkomen?

In de zomer met de familie barbecueën of in de winter samen rond de kachel. Dit kan heel gezellig zijn, maar het kan ook voor overlast zorgen. En u en uw buren kunnen er gezondheidsklachten door krijgen. Hoe kun je dit voorkomen?

Noord-Holland Noord op zoek naar ervaringsdeskundigen

In Noord-Holland Noord willen organisaties die werken aan de Aanpak Huiselijk Geweld en kindermishandeling meer ervaringsdeskundigen inzetten om de aanpak te versterken. Op dit moment wordt er gezocht naar ervaringsdeskundigen

Nieuwjaarswens van de burgemeester

Namens het college wens ik u een goed en gezond 2021! Het jaar 2020 is afgesloten. Het zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de wereldwijde coronapandemie. De pandemie is nog zeker niet voorbij, maar nog lang zal over 2020 gesproken worden dat het een raar, verdrietig, beangstigend, dramatisch of lockdown jaar is geweest.

Oud en Nieuw in Alkmaar

Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis in kleine kring. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij.

Kerstwens

Wij wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2021. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Het college van burgemeester en wethouders.

Alkmaar verlengt financiële steun ondernemers

Gemeente Alkmaar komt de ondernemers, waaronder de hotel-, restaurant- en cafébranche, het eerste kwartaal van 2021 opnieuw financieel tegemoet vanuit het lokale noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis. De sectoren, die hard zijn getroffen door de COVID-19 maatregelen, hebben de gemeente verzocht om verlenging van de eerder verleende financiële steun.

Nieuwe identiteitskaart krijgt in 2021 een inlogfunctie

Vanaf maandag 4 januari 2021 krijgt de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie voor DigiD. De identiteitskaart moet het inloggen bij DigiD nog veiliger maken. Het aanvragen van een identiteitskaart zonder inlogfunctie, of een ander reisdocument, kan in 2020 tot uiterlijk 30 december 2020 om 15.30 uur.

Help ons gemeente Alkmaar nog toegankelijker te maken

De gemeente Alkmaar wil een nog toegankelijkere gemeente worden voor iedereen en werkt daarom aan een eerste toegankelijkheidsagenda. Om te kunnen onderzoeken of u als inwoner eenvoudig mee kunt doen in de samenleving is het invullen van een vragenlijst voor ons van groot belang.

Zeer strenge maatregelen tot 19 januari

Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet op 14 december besloten tot zeer strenge maatregelen. Zo gaan bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, musea en bioscopen dicht met ingang van dinsdag 15 december. De scholen sluiten vanaf woensdag 16 december. Alleen winkels voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten, groentewinkels, bakkers en slagers blijven open. De maatregelen gelden in elk geval tot dinsdag 19 januari.

Doorstroomvoorrang ‘Van klein naar groot’ uitgebreid

In Regio Alkmaar kunnen woningzoekenden sinds april al voorrang krijgen als ze verhuizen naar een woning die beter bij hen past. De mogelijkheden voor voorrang worden nu uitgebreid voor mensen die te klein wonen. De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2021.

Paarse Vrijdag: Alkmaar maakt zich sterk voor LHBTI’ers

Vandaag, op Paarse Vrijdag, openen wethouder Diversiteit Paul Verbruggen en Meltem Bartels van MEE & de Wering het platform Veilige Haven Alkmaar. Ook presenteren GGD Hollands Noorden en de gemeente Alkmaar de resultaten van het gezondheidspanel over de LHBTI-acceptatie in Noord-Holland-Noord.

Tot aan de lente goedkoper parkeren op Harddraverslaan

Tijdelijke parkeeroplossing voor zuidwestelijk deel binnenstad. Vanaf 21 november is parkeren op de Harddraverslaan daarom de eerste twee uur slechts € 1,00 per uur. Ook kunnen ondernemers uit dit deel van het centrum uitrijkaarten met korting aankopen.

Jongeren uit Alkmaarse dorpen mogen gezien worden

In de eerste week van december organiseerde Link Jongerenwerk weer een fietsverlichting actie in samenwerking met Straatgeluid, gemeente Alkmaar, politie en handhaving. Op een enkeling na, was iedereen goed verlicht op weg naar school of werk. 

Helderseweg voorgesteld als nieuwe locatie nachtopvang dak- en thuislozen

Het college van burgemeester en wethouders wijst in een voorgenomen besluit de locatie Helderseweg 8 (het deel van de Brandweerkazerne) aan als nieuwe locatie voor de opvang van de dak- en thuislozen in de regio Alkmaar. Met het voorgenomen besluit geeft het college uitvoering aan de motie van de raad om de huidige nachtopvang aan de Jan de Heemstraat te verplaatsen.

Alkmaar maakt werk van het versnellen van de woningbouw

Het moet eenvoudiger, duidelijker en sneller gaan om woningbouwplannen te voorzien van een bouwvergunning. De krapte op de woningmarkt in Alkmaar en de regio is groot. Het college heeft de…

Draag bij aan Alkmaar vuurwerkvrij

Alkmaar start een vuurwerkinzamelactie. Daarmee wil de gemeente de zorg, politie, brandweer en handhaving ontlasten. Om ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers te ontzien geldt er in heel Nederland een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling van 2020 – 2021. Dit betekent dat vuurwerk niet mag worden verkocht of worden afgestoken.

Project Your Next Step! voor jongeren gaat weer van start

Net als de afgelopen jaren organiseert de gemeente Alkmaar voor gemotiveerde jongeren van 16 jaar tot 23 jaar het programma Your Next Step! Het project helpt bij het zetten van de volgende stap richting opleiding en werk.

Burgemeester Roemer brengt tekeningen naar Sinterklaas in Soestdijk

Vorige week deed burgemeester Roemer een oproep aan alle Alkmaarse kinderen om hun tekeningen voor Sinterklaas naar hem op te sturen. En dat hebben jullie massaal gedaan! Gisteren ging de burgemeester de tekeningen persoonlijk overhandigen aan de Sint.

Stappen naar aardgasvrij Alkmaar: laatste oplevering aardgasvrije woning Schelphoek

Na 14 jaar is de laatste woning opgeleverd en is de Schelphoek een aardgasvrije wijk. De wijk bestaat nu uit 440 woningen die zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en daardoor geen aardgas verbruiken. In 2006 startte de plannen voor de nieuwbouwwijk. HVC won de aanbesteding om de energievoorziening te organiseren.

Kermisman Jan Boots nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Op dinsdag 1 december verraste burgemeester Emile Roemer Jan Boots met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van deze Koninklijke onderscheiding vond plaats in het stadhuis van Alkmaar.

Start pilot innovatieve combipaal op Voordam

De gemeente Alkmaar start met een pilot voor een innovatieve combipaal in het centrum van Alkmaar. Alkmaar voert als eerste in Nederland de pilot uit. De combipaal is een lantaarnpaal met twee laadpunten voor elektrische auto’s en twee laadpunten voor elektrische plezierboten. Er wordt hiervoor een bestaande lantaarnpaal op de Voordam omgebouwd.

Mondkapjesplicht vanaf 1 december 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje dragen.

Een kijkje bij het reliëf van Karrèr

De restauratie van het reliëf van Karrèr op de hoek van de Vondelstraat de Albertina Agnesstraat is voltooid. Het kunstwerk is in 1968 gemaakt ter verlevendiging van de grote woonflat op de hoek. Met de uitgebreide renovatie van de flat, werd ook gekozen om het reliëf op te knappen. Een grote onthulling in deze periode van Corona was geen optie.

Samenvoeging Heerhugowaard en Langedijk

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal is begonnen met de voorbereiding van het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. In een brief heeft de commissie de gemeente Alkmaar gevraagd bekend te maken dat betrokkenen en belangstellenden commentaar in kunnen dienen op het wetsvoorstel.

Derde Tiny Forest in Alkmaar

Basisscholen De Regenboog en Durv in Huiswaard plantten deze week Tiny Forest nummer drie: ‘Regenboogbos voor Durvals’. Vorige week plantte basisschool de Cocon in Daalmeer al de tweede Tiny Forest in de gemeente Alkmaar. De basisscholen adopteren de minibossen. Zij kunnen het gebruiken voor buitenlessen en meehelpen in het onderhoud.

Handen op elkaar voor Orange the World

Vanaf vandaag wappert de Orange the World-vlag op het stadhuis in Alkmaar. Dit is in het kader van de 16 daagse internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen en meisjes. Over de hele wereld vinden acties plaats. Die zijn hard nodig volgens de UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties.

Onderzoeksraad adviseert APK voor grote publieke gebouwen

Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Bij gebouweigenaren staat de zorgplicht niet op het netvlies en de overheid houdt geen actief toezicht. Dit concludeert de Onderzoeksraad van Veiligheid naar aanleiding van het instorten van het dak van het AZ-stadion.

940 extra zonnepanelen bij De Meent via Europees project

Het verder verduurzamen van De Meent is van start! De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF. 940 zonnepanelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark wordt daarnaast voorzien van een laadplein met 16 laadpunten voor auto’s en 20 voor fietsen.

Gemeente zoekt gedupeerde ouder van toeslagenaffaire kinderopvang

Bent u iemand die in de problemen is gekomen door de kinderopvangtoeslag? Dan komt de gemeente graag met u in contact.

Huis in Koedijk winnaar Duurzame Huizen Route

In de categorie ‘Woning tot 1945, kleiner dan 150 m2’ koos de jury van de Duurzame Huizen Route de woning in Koedijk van Paul Woudstra. Het gaat om een landelijke verkiezing.

Kom winkelen in Alkmaar als het rustig is

Funshoppen voor sinterklaas of kerst zit er vanwege corona even niet in dit jaar. Maar de winkeliers hebben de decemberpiek wel hard nodig. Ze roepen daarom op om vooral te komen winkelen in Alkmaar, maar niet als het druk is. In coronatijd gaat het om doelbewust winkelen.

CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie Alkmaar

Eind november vinden bij de gemeente Alkmaar (de organisatie) en de verbonden partijen audits plaats voor het behalen van het certificaat van de CO₂-prestatieladder. Kort gezegd laat de gemeentelijke organisatie zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie.

Help ons met straatverlichting die overdag brandt

Het nieuwe besturingssysteem voor straatverlichting in Alkmaar wordt de komende weken door netbeheerder Liander getest. Mogelijk gevolg hiervan is dat er lantaarnpalen overdag blijven branden en die willen wij in kaart brengen met uw hulp.

Stimuleringsfonds maakt vergroening prachtstraatjes mogelijk

Afgelopen dinsdag besloot het college van B&W een aanvraag bij het stimuleringsfonds om de prachtstraatjes te vergroenen goed te keuren en te voorzien van de nodige budgetten.

20 november Dag van de Ondernemer: Volg de livestream

Op 20 november gaat gemeente Alkmaar tijdens een livestream in gesprek met Alkmaarse ondernemers. Hoe gaan ze om met de pandemie? Wat zijn hun ervaringen? Hoe zien ze de toekomst?

Vier aannemers krijgen opdracht voor bouwen Energieleverend Geluidsscherm

Een bijzonder moment voor de bewoners van Huiswaard 2 en De Horn langs de Alkmaarse ringweg N245. De plannen voor het met zonnepanelen beklede geluidsscherm zijn eindelijk rond. Vier aannemers en wethouder Duurzaamheid Christian Braak hebben een contract getekend voor de bouw van het Energieleverend Geluidsscherm.

Bewonersinitiatief: lekker tuinieren met de buren in De Mare

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. In De Mare verzorgen buurtbewoners zelf een stuk plantsoen.

Week van de Pleegzorg: Open je wereld

Pleegzorg Nederland is gestart met de campagne ‘Open je wereld’, voor de 23.000 kinderen waarvoor een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is. In Noord-Holland wachten ruim 100 kinderen op een plek in een pleeggezin. Daarom is er op 10 november een online informatiebijeenkomst georganiseerd voor mensen die meer willen weten over het pleegouderschap.

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Vanaf 5 november 22.00 uur gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Claeszpad schakel in plant-estafette

In 5 achtereenvolgende weekenden maken de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk een groene ketting. Bewoners, scholieren en zorginstellingen planten bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in een wijk of langs een fiets of wandelpad. Afgelopen weekend op 31 oktober was Claeszpad in Alkmaar aan de beurt.

Ringerskwartier: levendig nieuw stukje stadscentrum

Het college van de gemeente Alkmaar heeft ingestemd het voorontwerpbestemmingsplan Ringerskwartier. Het Ringerskwartier omvat de herontwikkeling van de terreinen rondom de voormalige chocoladefabriek Ringers

Welke plek ziet u graag vergroenen?

De gemeente Alkmaar zoekt samen met Stadswerk072 naar pleintjes, straten of andere plekken die meer groen kunnen gebruiken. Uw hulp hebben wij hierbij nodig. Weet u zo’n plek? Mail de locatie, foto en eventueel uw idee vóór 31 oktober naar groen@alkmaar.nl. We gaan aan de slag met één of meerdere inzendingen.

Meerkampkampioen Rik Taam gehuldigd

Gisteren werd atletiekkampioen Rik Taam gehuldigd in het oude raadhuis van De Rijp. Hij kreeg er de zilveren sportspeld van de gemeente Alkmaar uitgereikt door wethouder sport Pieter Dijkman.

Geen Sinterklaasintocht in Alkmaar vanwege corona

Door de aanscherping van de landelijke noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus mogen de komende tijd geen evenementen georganiseerd worden. Burgemeester Roemer heeft dan ook in een gesprek met de Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar aangegeven dat tot zijn spijt de intocht van Sinterklaas in Alkmaar niet door kan gaan.

Toilet op Kerkplein weer in gebruik

De horeca is opnieuw dicht als gevolg van de coronamaatregelen en daardoor zijn de openbare toiletvoorziening op het Kerkplein in Alkmaar weer open. Voor een veilige en gastvrije ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn er ook andere maatregelen genomen.

Brief burgemeester Roemer van 20 oktober 2020

Als uw nieuwe burgemeester had ik u heel graag een mooi verhaal verteld over mijn ervaringen in de eerste weken in Alkmaar. Een vrolijk verhaal. Maar ik ga er geen doekjes om winden: het is niet zo vrolijk. Ons land verkeert weer in een coronacrisis.

Spoorlopen met gevaar voor eigen leven

Dagelijks lopen er vooral veel jongeren over het spoor bij station Alkmaar Noord. Zij willen van het ene naar het andere perron komen en willen niet omlopen. Dit is levensgevaarlijk, doe dit niet!

Deel je tuintip en maak kans op een regenton

In samenwerking met gemeente Alkmaar organiseert Steenbreek Alkmaar een speciale regentonnenactie. Door het delen van uw favoriete tuintip maakt u kans op een nieuwe regenton van 114 liter.

Aangescherpte coronamaatregelen

Vanaf 14 oktober gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Opgelet: Heeft u een afspraak in het stadskantoor?…

LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij regenboogzebrapad

Gisteren was het Coming Out Day en dat vieren wij in Alkmaar ieder jaar. Daarom zijn er sinds dit weekend LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij het regenboogzebrapad geplaatst.

Bewonersinitiatief: Spooktochten en rommelmarkten in het Groene Hart van Oudorp

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. Zes moeders uit Oudorp hebben al heel wat evenementen voor hun buurt georganiseerd.

Groot onderhoud aan de Tesselsebrug

Van zondag 18 oktober 7:00 uur t/m vrijdag 23 oktober 06:00 uur vindt er groot onderhoud plaats aan de Tesselsebrug in Alkmaar. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden blijft de brug richting het centrum toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weghelft richting Overstad wordt afgesloten. Voetgangers en fietsers worden omgeleid via de Victoriebrug.  

Herdenking slag bij Rustenburg dit jaar anders dan andere jaren

Jaarlijks herdenken we op 11 oktober met u de Slag bij Rustenburg in Stompetoren. Zo ook dit jaar. De manier waarop we dat doen ziet er dit jaar alleen anders uit dan we gewend zijn en dat heeft alles te maken met corona.

Alkmaarders nu ook veilig op de fiets met Doortrappen

Op vrijdag 2 oktober organiseerde Alkmaar Sport de eerste activiteit uit het programma ‘Doortrappen’, de duo fietstocht door Alkmaar. Het programma Doortrappen, dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Noord-Holland, heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij het programma Doortrappen aangesloten.

Alkmaar start coalitie tegen eenzaamheid

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid hebben verschillende Alkmaarse organisaties zich verenigd om eenzaamheid te verminderen. In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober vinden er door het hele land veel speciale activiteiten plaats.

Alkmaar komt ondanks corona met sluitende begroting 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2021 gepresenteerd. Door het coronavirus was het sluitend krijgen van de begrotingen een moeilijkere opdracht dan vorige jaren.

Coronatoiletten op Waagplein blijven in gebruik tot 1 november

De toiletten op het Waagplein, die zijn geplaatst vanwege de coronamaatregelen, blijven tot 1 november in gebruik. Het invalidentoilet wordt van het Kerkplein naar het Waagplein verplaatst.

Bewonersinitiatief: Bloembollenshow in Graft was een groot succes

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De bloemenshow Onder de Boom in Graft kreeg € 1000 euro subsidie voor de tentoonstelling.

Ere insigne in goud voor burgemeester Piet Bruinooge

Op 1 oktober 2020 neemt Piet Bruinooge afscheid als burgemeester. Gezien de vele prestaties van zeer grote maatschappelijke waarde voor Alkmaar, kreeg de burgemeester deze keer zelf het ere insigne in goud van de stad Alkmaar uitgereikt.

Robert te Beest vervangt wethouder Marcel van Zon

Tijdens de raadsvergadering van 22 september is Robert te Beest benoemd als wethouder van de gemeente Alkmaar. Hij vervangt Marcel van Zon, die zich enkele weken geleden op doktersadvies heeft…

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester

Emile Roemer is benoemd tot waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij begint per 1 oktober en is aangesteld in Alkmaar omdat de huidige burgemeester Piet Bruinooge stopt.

De beste burgemeester voor Alkmaar: denk mee!

De gemeente Alkmaar zoekt een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stelt een profielschets op. En de raad wil graag weten wat u belangrijk vindt. Vul daarom de online vragenlijst in.

Alkmaar zoekt jongeren met een goed idee

Het tienerbudget is een initiatief van de gemeente Alkmaar dat jongeren helpt om hun ideeën te realiseren. Het budget is bestemd voor jongeren tussen de 10 – 21 jaar die een goed idee hebben om hun stad of wijk leuker te maken, of activiteiten voor andere jongeren in Alkmaar te organiseren. De gemeente kan daarbij ook helpen met het uitwerken van het plan.

Slimme buren in Alkmaar gezocht die duurzaam bezig zijn

Heeft u al isolatie of zonnepanelen en mogen uw buren vragen hoe u dat geregeld heeft? Dan zoeken wij u. Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op www.SlimmeBuur.nl.

OPGELET! Maak geen afspraak via de website afspraakloket.nl

Gemeente Alkmaar werkt niet samen met de website afspraakloket.nl voor het maken van een afspraak. Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht. Trap hier dus niet in.

Start onderzoek Graft en De Rijp aardgasvrij in 2025

In het project ‘De Groene Walvis’ wordt onderzocht of het mogelijk is om Graft en De Rijp in 2025 aardgasvrij te maken. Dit moet gebeuren door over te stappen op groene waterstof.

Veilig blijven hardlopen tijdens corona

Er zijn sinds deze week twee nieuwe hardlooproutes in de Oudorperhout (5 kilometer) en Graft en De Rijp (10 kilometer). Aanleiding hiervoor was de motie ‘Geen gehoor, rechtdoor’ van de VVD, GroenLinks, SPA, OPA en BAS. 

Start woningbouwproject Dockside

Met de sloop van het Kwakelhuis is symbolisch een start gemaakt voor de bouw van Dockside op Overstad in Alkmaar. Woningbouwproject Dockside bestaat uit totaal 140 woningen verdeeld over drie bouwdelen. Onder het gebouw zit een dubbellaagse parkeergarage met een gezamenlijke binnentuin.

Kinderkermis van 17 tot en met 20 september in de Rijp

Na goed overleg met de exploitanten komt er een kermis in De Rijp. De attracties staan van 17 tot en met 20 september op De Meelzak. Door het evenement te verplaatsen van de smalle straten in het dorp naar dit terrein kan de kermis coronaproof worden georganiseerd.

Simone van der Vlugt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

De Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt-Watertor ontving vrijdag 28 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Piet Bruinooge. Zij is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Zomerkermis Alkmaar wordt verlengd tot en met donderdag

In overleg met de kermisexploitanten wordt de zomerkermis op de Olympiaweg met vier dagen verlengd tot en met donderdag 3 september. Bovendien worden de openingstijden vervroegd. De kermis is een groot succes en daarom wil het college iedere Alkmaarder de gelegenheid bieden om langer van de attracties te genieten.

Singelgarage blijft voorlopig dicht, mogelijke heropening in 2e kwartaal 2021

De Singelgarage blijft nog zeker tot het tweede kwartaal van 2021 gesloten. Op dit moment wordt de parkeergarage schoongemaakt. Dit duurt nog vier weken. Vooral de reiniging van het plafond in de opgang naar het Ritsevoort neemt veel tijd in beslag.

Bent u mantelzorger? Vraag het mantelzorgcompliment aan!

Wie langdurig voor een familielid, vriend of een andere naaste zorgt, is mantelzorger. Ontvangt u zorg en/of begeleiding van een mantelzorger en wilt u uw mantelzorger hiervoor waarderen? Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk om voor uw mantelzorger het mantelzorgcompliment aan te vragen. De aanvraag kan dit jaar alleen digitaal.

Alkmaar genomineerd voor nationale erfgoedprijs

'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor zowel de jury- als de publieksprijs.

Energieleverend geluidsscherm kan doorgaan

Twee subsidies zijn goedgekeurd voor het Energieleverend Geluidsscherm en daarmee is een belangrijke stap gezet richting de bouw van het scherm. Een mijlpaal voor de inwoners uit de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid. Het scherm vermindert geluid van de omliggende Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg.

Zomerkermis aan de Olympiaweg

De Akmaarse zomerkermis is dit jaar van 21 augustus tot en met 30 augustus op het evenemententerrein aan de Olympiaweg. Er staan bijna 70 attracties op het kermisterrein en de exploitanten bieden een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Burgemeester Bruinooge stopt per 1 oktober

In een brief aan alle Alkmaarders kondigt Piet Bruinooge aan per 1 oktober van dit jaar te stoppen als burgemeester van Alkmaar.

Jongerenraad Young Belegen zoekt jongeren!

Young Belegen adviseert (on)gevraagd het bestuur over zaken die jongeren aangaan. De jongeren adviseren het college van burgemeester en wethouders. Ze denken bijvoorbeeld mee over faciliteiten, voorzieningen en zorg voor jongeren. De ene keer gaat het over het opknappen van een skatebaan. En de andere keer over de manier waarop het jongerenwerk in Alkmaar is ingericht. Divers, interessant én belangrijk. 

Ontvang € 70,- terug voor verduurzamen eigen woning

Huiseigenaren ontvangen van de gemeente Alkmaar € 70,- om hun woning te verduurzamen. Alkmaar werkt voor deze actie nauw samen met Winst uit je woning. Het geld is voor de aankoop van energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie.

Zomerkermis niet in de Alkmaarse binnenstad

De zomerkermis vindt dit jaar niet plaats in de binnenstad van Alkmaar. De coronamaatregelen kunnen dan namelijk niet  worden nageleefd. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie buiten de stad.

Alkmaar Fietst: Innovatieve verlichting langs Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen.

‘Fietssnelweg’ door Alkmaar weer een stap dichterbij

Alkmaar wil een fietsvriendelijke stad zijn. Veilig, prettig en aantrekkelijk fietsverkeer is hierbij een voorwaarde. Burgemeester en wethouders hebben op 26 mei de Alkmaarse doorfietsroute tussen Heerhugowaard en Uitgeest vastgesteld. 

Alkmaar komt horeca financieel tegemoet

Gemeente Alkmaar komt vanaf 12 mei 2020 de hotel-, restaurant- en cafébranche financieel tegemoet. Dit kan uit van het lokale noodfonds (geld voor nood) voor de aanpak van de coronacrisis. Er zijn branches die hard getroffen zijn door de COVID-19 maatregelen.

Alkmaar leidt drukte in goede banen

Met het versoepelen van de coronamaatregelen wordt het weer drukker in de Alkmaarse binnenstad. Dat is mooi. Maar het mag niet te druk worden. Daarom zijn er voor ieders veiligheid en een prettig bezoek aan de stad maatregelen genomen.

Ondernemen in coronatijd - Bloemist, slager en groentejuwelier bundelen krachten

Wethouder Pieter Dijkman organiseerde een videogesprek met drie ondernemers uit Winkelcentrum De Hoef om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis.

Coronacalculator voor ondernemers

De coronacalculator berekent in hoeverre u in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen.

Herdenk mee vanuit huis

De activiteiten rondom 75 jaar vrijheid zijn hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is nu helemaal zichtbaar. Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Maar wel op gepaste wijze. Alkmaar Centraal legt dit vast en zendt de herdenkingen op 4 mei uit. Zo kan iedereen de herdenkingen vanuit huis bijwonen.

Skatebanen Molentochtpad en Munnikenweg verboden gebied

De skatebanen aan het Molentochtpad en de Munnikenweg in Alkmaar zijn vanaf 12 april verboden gebied.

Gemeente Alkmaar onderzoekt

Gemeente Alkmaar vindt goede communicatie met haar inwoners belangrijk. Hierbij speelt niet alleen informatie zenden een rol, maar is het vooral belangrijk om te luisteren naar de wensen en behoeften van inwoners. Om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de inwoners hebben wij een vragenlijst over onze communicatie ontwikkeld. De gemeente is benieuwd naar uw mening. 

Alkmaar ondersteunt ook huurders van gemeentelijke gebouwen

Ondernemers en instellingen die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en die gebouwen huren van de gemeente, krijgen een vermindering van de huur. Eerder werden al andere maatregelen genomen, zoals uitstel van belastingbetalingen en uitstel voor betaling van leges (kosten voor het werk van de overheid).

Zelfstandigenloket - Ruim 6.000 aanvragen binnen een week

Veel zelfstandige ondernemers met financiële problemen doen een beroep op een tijdelijke regeling, die voor 12 verschillende gemeenten uitgevoerd wordt door het Zelfstandigenloket van Halte Werk.

College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

Gemeente Alkmaar gaat ondernemers en instellingen helpen de coronacrisis weer te boven te komen met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro. Het moet de economie weer een zetje in de rug geven.

Coronavirus in Noord-Holland Noord - Updates 17 maart tot en met 23 maart

Hier volgt u de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gemeente Alkmaar van 17 maart tot en met 23 maart.

Alkmaar ondersteunt ondernemers

De gemeente Alkmaar gaat, naast de Rijksoverheid, de Alkmaarse ondernemers volop ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Er komen belastingmaatregelen en het Ondernemersloket wordt ingezet om ondernemers bij te staan.  

Ondernemers en het coronavirus

Ondernemers worden momenteel hard getroffen door de effecten en maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers.