Nieuws

RSS

Welke plek ziet u graag vergroenen?

De gemeente Alkmaar zoekt samen met Stadswerk072 naar pleintjes, straten of andere plekken die meer groen kunnen gebruiken. Uw hulp hebben wij hierbij nodig. Weet u zo’n plek? Mail de locatie, foto en eventueel uw idee vóór 31 oktober naar groen@alkmaar.nl. We gaan aan de slag met één of meerdere inzendingen.

Meerkampkampioen Rik Taam gehuldigd

Gisteren werd atletiekkampioen Rik Taam gehuldigd in het oude raadhuis van De Rijp. Hij kreeg er de zilveren sportspeld van de gemeente Alkmaar uitgereikt door wethouder sport Pieter Dijkman.

Geen Sinterklaasintocht in Alkmaar vanwege corona

Door de aanscherping van de landelijke noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus mogen de komende tijd geen evenementen georganiseerd worden. Burgemeester Roemer heeft dan ook in een gesprek met de Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar aangegeven dat tot zijn spijt de intocht van Sinterklaas in Alkmaar niet door kan gaan.

Toilet op Kerkplein weer in gebruik

De horeca is opnieuw dicht als gevolg van de coronamaatregelen en daardoor zijn de openbare toiletvoorziening op het Kerkplein in Alkmaar weer open. Voor een veilige en gastvrije ontvangst van winkelend publiek in de binnenstad zijn er ook andere maatregelen genomen.

Brief burgemeester Roemer van 20 oktober 2020

Als uw nieuwe burgemeester had ik u heel graag een mooi verhaal verteld over mijn ervaringen in de eerste weken in Alkmaar. Een vrolijk verhaal. Maar ik ga er geen doekjes om winden: het is niet zo vrolijk. Ons land verkeert weer in een coronacrisis.

Spoorlopen met gevaar voor eigen leven

Dagelijks lopen er vooral veel jongeren over het spoor bij station Alkmaar Noord. Zij willen van het ene naar het andere perron komen en willen niet omlopen. Dit is levensgevaarlijk, doe dit niet!

Deel je tuintip en maak kans op een regenton

In samenwerking met gemeente Alkmaar organiseert Steenbreek Alkmaar een speciale regentonnenactie. Door het delen van uw favoriete tuintip maakt u kans op een nieuwe regenton van 114 liter.

Inkoopactie zonnepanelen weer van start in Alkmaar

De gemeente Alkmaar is weer een zonnepanelenactie gestart. Met deze speciale inkoopactie heeft u als huiseigenaar de mogelijkheid om zonnepanelen vakkundig te laten installeren tegen een zeer gunstige prijs.

Aangescherpte coronamaatregelen

Vanaf 14 oktober gelden er nieuwe aanscherpte coronamaatregelen. Een overzicht van al deze maatregelen vindt u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Opgelet: Heeft u een afspraak in het stadskantoor?…

LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij regenboogzebrapad

Gisteren was het Coming Out Day en dat vieren wij in Alkmaar ieder jaar. Daarom zijn er sinds dit weekend LHBTI-vriendelijke verkeerslichten bij het regenboogzebrapad geplaatst.

Bewonersinitiatief: Spooktochten en rommelmarkten in het Groene Hart van Oudorp

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. Zes moeders uit Oudorp hebben al heel wat evenementen voor hun buurt georganiseerd.

Groot onderhoud aan de Tesselsebrug

Van zondag 18 oktober 7:00 uur t/m vrijdag 23 oktober 06:00 uur vindt er groot onderhoud plaats aan de Tesselsebrug in Alkmaar. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden blijft de brug richting het centrum toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weghelft richting Overstad wordt afgesloten. Voetgangers en fietsers worden omgeleid via de Victoriebrug.  

Herdenking slag bij Rustenburg dit jaar anders dan andere jaren

Jaarlijks herdenken we op 11 oktober met u de Slag bij Rustenburg in Stompetoren. Zo ook dit jaar. De manier waarop we dat doen ziet er dit jaar alleen anders uit dan we gewend zijn en dat heeft alles te maken met corona.

Mondkapjes dragen in Stadskantoor

De regering heeft op 2 oktober het dringend advies uitgebracht om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten. Dit geldt dus ook voor het Stadskantoor en het Stadhuis. Als u geen mondkapje bij u heeft maar er wel een wilt dragen, kunt u er een ophalen bij de informatiebalie.

Alkmaarders nu ook veilig op de fiets met Doortrappen

Op vrijdag 2 oktober organiseerde Alkmaar Sport de eerste activiteit uit het programma ‘Doortrappen’, de duo fietstocht door Alkmaar. Het programma Doortrappen, dat gesubsidieerd wordt door de Provincie Noord-Holland, heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij het programma Doortrappen aangesloten.

Alkmaar start coalitie tegen eenzaamheid

Bij de start van de Week tegen Eenzaamheid hebben verschillende Alkmaarse organisaties zich verenigd om eenzaamheid te verminderen. In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober vinden er door het hele land veel speciale activiteiten plaats.

Alkmaar komt ondanks corona met sluitende begroting 2021

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2021 gepresenteerd. Door het coronavirus was het sluitend krijgen van de begrotingen een moeilijkere opdracht dan vorige jaren.

Coronatoiletten op Waagplein blijven in gebruik tot 1 november

De toiletten op het Waagplein, die zijn geplaatst vanwege de coronamaatregelen, blijven tot 1 november in gebruik. Het invalidentoilet wordt van het Kerkplein naar het Waagplein verplaatst.

Bewonersinitiatief: Bloembollenshow in Graft was een groot succes

De gemeente Alkmaar heeft een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De bloemenshow Onder de Boom in Graft kreeg € 1000 euro subsidie voor de tentoonstelling.

Ere insigne in goud voor burgemeester Piet Bruinooge

Op 1 oktober 2020 neemt Piet Bruinooge afscheid als burgemeester. Gezien de vele prestaties van zeer grote maatschappelijke waarde voor Alkmaar, kreeg de burgemeester deze keer zelf het ere insigne in goud van de stad Alkmaar uitgereikt.

Robert te Beest vervangt wethouder Marcel van Zon

Tijdens de raadsvergadering van 22 september is Robert te Beest benoemd als wethouder van de gemeente Alkmaar. Hij vervangt Marcel van Zon, die zich enkele weken geleden op doktersadvies heeft…

Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester

Emile Roemer is benoemd tot waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij begint per 1 oktober en is aangesteld in Alkmaar omdat de huidige burgemeester Piet Bruinooge stopt.

De beste burgemeester voor Alkmaar: denk mee!

De gemeente Alkmaar zoekt een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stelt een profielschets op. En de raad wil graag weten wat u belangrijk vindt. Vul daarom de online vragenlijst in.

Alkmaar zoekt jongeren met een goed idee

Het tienerbudget is een initiatief van de gemeente Alkmaar dat jongeren helpt om hun ideeën te realiseren. Het budget is bestemd voor jongeren tussen de 10 – 21 jaar die een goed idee hebben om hun stad of wijk leuker te maken, of activiteiten voor andere jongeren in Alkmaar te organiseren. De gemeente kan daarbij ook helpen met het uitwerken van het plan.

De Doe Duurzaam bus rijdt niet meer

Iedereen kan duurzaam wonen. Van 19 september tot eind oktober stopt de Doe Duurzaam bus in verschillende wijken in Alkmaar. We laten daar handige tips zien om energie te besparen in huis. Met nog meer adviezen helpen wij u de eerste stappen te zetten naar duurzaam wonen.

Slimme buren in Alkmaar gezocht die duurzaam bezig zijn

Heeft u al isolatie of zonnepanelen en mogen uw buren vragen hoe u dat geregeld heeft? Dan zoeken wij u. Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen te delen, kan zich aanmelden op www.SlimmeBuur.nl.

OPGELET! Maak geen afspraak via de website afspraakloket.nl

Gemeente Alkmaar werkt niet samen met de website afspraakloket.nl voor het maken van een afspraak. Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht. Trap hier dus niet in.

Start onderzoek Graft en De Rijp aardgasvrij in 2025

In het project ‘De Groene Walvis’ wordt onderzocht of het mogelijk is om Graft en De Rijp in 2025 aardgasvrij te maken. Dit moet gebeuren door over te stappen op groene waterstof.

Veilig blijven hardlopen tijdens corona

Er zijn sinds deze week twee nieuwe hardlooproutes in de Oudorperhout (5 kilometer) en Graft en De Rijp (10 kilometer). Aanleiding hiervoor was de motie ‘Geen gehoor, rechtdoor’ van de VVD, GroenLinks, SPA, OPA en BAS. 

Start woningbouwproject Dockside

Met de sloop van het Kwakelhuis is symbolisch een start gemaakt voor de bouw van Dockside op Overstad in Alkmaar. Woningbouwproject Dockside bestaat uit totaal 140 woningen verdeeld over drie bouwdelen. Onder het gebouw zit een dubbellaagse parkeergarage met een gezamenlijke binnentuin.

Kinderkermis van 17 tot en met 20 september in de Rijp

Na goed overleg met de exploitanten komt er een kermis in De Rijp. De attracties staan van 17 tot en met 20 september op De Meelzak. Door het evenement te verplaatsen van de smalle straten in het dorp naar dit terrein kan de kermis coronaproof worden georganiseerd.

Simone van der Vlugt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

De Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt-Watertor ontving vrijdag 28 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Piet Bruinooge. Zij is nu Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Zomerkermis Alkmaar wordt verlengd tot en met donderdag

In overleg met de kermisexploitanten wordt de zomerkermis op de Olympiaweg met vier dagen verlengd tot en met donderdag 3 september. Bovendien worden de openingstijden vervroegd. De kermis is een groot succes en daarom wil het college iedere Alkmaarder de gelegenheid bieden om langer van de attracties te genieten.

Singelgarage blijft voorlopig dicht, mogelijke heropening in 2e kwartaal 2021

De Singelgarage blijft nog zeker tot het tweede kwartaal van 2021 gesloten. Op dit moment wordt de parkeergarage schoongemaakt. Dit duurt nog vier weken. Vooral de reiniging van het plafond in de opgang naar het Ritsevoort neemt veel tijd in beslag.

Bent u mantelzorger? Vraag het mantelzorgcompliment aan!

Wie langdurig voor een familielid, vriend of een andere naaste zorgt, is mantelzorger. Ontvangt u zorg en/of begeleiding van een mantelzorger en wilt u uw mantelzorger hiervoor waarderen? Vanaf 1 augustus is het weer mogelijk om voor uw mantelzorger het mantelzorgcompliment aan te vragen. De aanvraag kan dit jaar alleen digitaal.

Alkmaar genomineerd voor nationale erfgoedprijs

'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor zowel de jury- als de publieksprijs.

Eindtijd kermis Alkmaar vervroegd naar 21:00 uur

De kermis in Alkmaar is in trek. Op vrijdag- en zaterdagavond trokken de attracties op het evenemententerrein aan de Olympiaweg niet alleen bezoekers van dichtbij, maar vanuit de hele regio. Met de grote toestroom kwam op het terrein de anderhalve meter in het geding. Voldoende reden voor het college om in overleg met de Veiligheidsregio extra maatregelen te treffen. Zo wordt de eindtijd vervroegd naar 21:00 uur. Dit geldt voor de rest van de kermisweek.

Energieleverend geluidsscherm kan doorgaan

Twee subsidies zijn goedgekeurd voor het Energieleverend Geluidsscherm en daarmee is een belangrijke stap gezet richting de bouw van het scherm. Een mijlpaal voor de inwoners uit de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid. Het scherm vermindert geluid van de omliggende Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg.

Zomerkermis aan de Olympiaweg

De Akmaarse zomerkermis is dit jaar van 21 augustus tot en met 30 augustus op het evenemententerrein aan de Olympiaweg. Er staan bijna 70 attracties op het kermisterrein en de exploitanten bieden een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Burgemeester Bruinooge stopt per 1 oktober

In een brief aan alle Alkmaarders kondigt Piet Bruinooge aan per 1 oktober van dit jaar te stoppen als burgemeester van Alkmaar.

Jongerenraad Young Belegen zoekt jongeren!

Young Belegen adviseert (on)gevraagd het bestuur over zaken die jongeren aangaan. De jongeren adviseren het college van burgemeester en wethouders. Ze denken bijvoorbeeld mee over faciliteiten, voorzieningen en zorg voor jongeren. De ene keer gaat het over het opknappen van een skatebaan. En de andere keer over de manier waarop het jongerenwerk in Alkmaar is ingericht. Divers, interessant én belangrijk. 

Ontvang € 70,- terug voor verduurzamen eigen woning

Huiseigenaren ontvangen van de gemeente Alkmaar € 70,- om hun woning te verduurzamen. Alkmaar werkt voor deze actie nauw samen met Winst uit je woning. Het geld is voor de aankoop van energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie.

Gemeente gaat strenger handhaven op het Bolwerk

De gemeente gaat strenger handhaven in het Clarissenbolwerk. Omwonenden ervaren veel (geluids)overlast. Barbecueën of het stoken van vuur wordt voorlopig niet meer toegestaan. Handhaving en politie kunnen verblijfsontzeggingen uitdelen aan personen die aanhoudend (geluids)overlast veroorzaken in het park.

Zomerkermis niet in de Alkmaarse binnenstad

De zomerkermis vindt dit jaar niet plaats in de binnenstad van Alkmaar. De coronamaatregelen kunnen dan namelijk niet  worden nageleefd. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie buiten de stad.

Alkmaar vraagt Rijk om € 6 miljoen euro voor woningen Overstad

De gemeente Alkmaar heeft bij het Rijk een bedrag van € 6 miljoen euro aangevraagd uit de regeling Woningbouwimpuls voor de bouw van 1000 woningen in Overstad.

Pelmolenbrug blijft tijdelijk eenrichtingverkeer na brand

De Pelmolenbrug heeft op donderdag 2 juli schade opgelopen bij een brand op een boot die onder de brug lag. Een deel van de brug is afgezet en daardoor is er de komende maanden alleen eenrichtingsverkeer mogelijk.

Afhandeling brand Singelgarage

Op 1 juli heeft er een hevige brand gewoed in de Singelgarage. Er stonden 160 auto’s in de garage. Een aantal daarvan heeft schade opgelopen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen maar het blijft enorm naar.

Belastingmaatregelen ondernemers verlengd

Ondernemers hebben het door de corona-uitbraak nog steeds moeilijk door omzetverliezen en extra kosten die zij moeten maken. Het college besloot daarom de eerder genomen belastingmaatregelen te verlengen tot 1 september. Dit om de lasten van ondernemers te verlichten.

Alkmaar Fietst: Innovatieve verlichting langs Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen.

‘Fietssnelweg’ door Alkmaar weer een stap dichterbij

Alkmaar wil een fietsvriendelijke stad zijn. Veilig, prettig en aantrekkelijk fietsverkeer is hierbij een voorwaarde. Burgemeester en wethouders hebben op 26 mei de Alkmaarse doorfietsroute tussen Heerhugowaard en Uitgeest vastgesteld. 

Alkmaar komt horeca financieel tegemoet

Gemeente Alkmaar komt vanaf 12 mei 2020 de hotel-, restaurant- en cafébranche financieel tegemoet. Dit kan uit van het lokale noodfonds (geld voor nood) voor de aanpak van de coronacrisis. Er zijn branches die hard getroffen zijn door de COVID-19 maatregelen.

Alkmaar leidt drukte in goede banen

Met het versoepelen van de coronamaatregelen wordt het weer drukker in de Alkmaarse binnenstad. Dat is mooi. Maar het mag niet te druk worden. Daarom zijn er voor ieders veiligheid en een prettig bezoek aan de stad maatregelen genomen.

Ondernemen in coronatijd - Bloemist, slager en groentejuwelier bundelen krachten

Wethouder Pieter Dijkman organiseerde een videogesprek met drie ondernemers uit Winkelcentrum De Hoef om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis.

Coronacalculator voor ondernemers

De coronacalculator berekent in hoeverre u in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen.

Herdenk mee vanuit huis

De activiteiten rondom 75 jaar vrijheid zijn hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is nu helemaal zichtbaar. Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Maar wel op gepaste wijze. Alkmaar Centraal legt dit vast en zendt de herdenkingen op 4 mei uit. Zo kan iedereen de herdenkingen vanuit huis bijwonen.

Skatebanen Molentochtpad en Munnikenweg verboden gebied

De skatebanen aan het Molentochtpad en de Munnikenweg in Alkmaar zijn vanaf 12 april verboden gebied.

Gemeente Alkmaar onderzoekt

Gemeente Alkmaar vindt goede communicatie met haar inwoners belangrijk. Hierbij speelt niet alleen informatie zenden een rol, maar is het vooral belangrijk om te luisteren naar de wensen en behoeften van inwoners. Om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de inwoners hebben wij een vragenlijst over onze communicatie ontwikkeld. De gemeente is benieuwd naar uw mening. 

Alkmaar ondersteunt ook huurders van gemeentelijke gebouwen

Ondernemers en instellingen die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en die gebouwen huren van de gemeente, krijgen een vermindering van de huur. Eerder werden al andere maatregelen genomen, zoals uitstel van belastingbetalingen en uitstel voor betaling van leges (kosten voor het werk van de overheid).

Noodopvang voor kinderen

Eén van de maatregelen van de Rijksoverheid in de strijd tegen het Coronavirus is een sluiting van de scholen en de kinderopvang. Voor ouders die een cruciaal beroep hebben of werkzaam zijn in een vitaal proces is er noodopvang.

Zelfstandigenloket - Ruim 6.000 aanvragen binnen een week

Veel zelfstandige ondernemers met financiële problemen doen een beroep op een tijdelijke regeling, die voor 12 verschillende gemeenten uitgevoerd wordt door het Zelfstandigenloket van Halte Werk.

College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

Gemeente Alkmaar gaat ondernemers en instellingen helpen de coronacrisis weer te boven te komen met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro. Het moet de economie weer een zetje in de rug geven.

Coronavirus in Noord-Holland Noord

Hier volgt u de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gemeente Alkmaar.

Coronavirus in Noord-Holland Noord - Updates 17 maart tot en met 23 maart

Hier volgt u de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de gemeente Alkmaar van 17 maart tot en met 23 maart.

Alkmaar ondersteunt ondernemers

De gemeente Alkmaar gaat, naast de Rijksoverheid, de Alkmaarse ondernemers volop ondersteunen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Er komen belastingmaatregelen en het Ondernemersloket wordt ingezet om ondernemers bij te staan.  

Ondernemers en het coronavirus

Ondernemers worden momenteel hard getroffen door de effecten en maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers.