Terug naar het overzicht

Alkmaarse scholen kleuren paars

Vrijdag 9 december 2022 is het Paarse Vrijdag. Op deze dag vragen scholieren wereldwijd aandacht voor de acceptatie van iedereen.

Het college van burgemeester en wethouders in het paars voor Paarse Vrijdag.

Al langer doen Alkmaarse scholen actief mee met Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is in het leven geroepen om solidariteit te laten zien naar de LHBTI-gemeenschap. Paarse Vrijdag vindt vooral op scholen plaats. Dit komt omdat LHBTI’ers in het onderwijs nog altijd veel gepest worden – en dat terwijl je als scholier of student juist dan nog rustig moet kunnen ontdekken wie je bent. Vaak organiseren leerlingen zelf activiteiten bijvoorbeeld de GSA’s (Gender and Sexuality Alliance) in de scholen. Een GSA is een groep leerlingen die zich sterk maakt voor een sociaal veilige omgeving voor elke leerling op school. Het uitgangspunt is dat iedereen de vrijheid moet hebben om te zijn wie die is.

Wethouder Diversiteit, Gijsbert Van Iterson Scholten, gaat op Paarse Vrijdag in gesprek met leerlingen van verschillende Alkmaarse Scholen. Met ondernemers en winkeliers van de Mare ontsteekt de wethouder een regenboogboom in het winkelcentrum.

“Paarse Vrijdag is een belangrijke dag. Ik wil de GSA’s bedanken voor alle activiteiten die zij op Alkmaarse scholen organiseren. Ik vind het heel fijn om van leerlingen en docenten te horen hoe het staat met de acceptatie van LHBTI-ers op hun school. In Alkmaar mag je zijn wie je bent. Op school, op de sportclub en op straat”, aldus de wethouder.

Wat doet de Gender and Sexuality Alliance?

De GSA organiseert allerlei acties binnen het onderwijs, waaronder Coming Outdag en Day of Silence en dus ook Paarse Vrijdag. Op scholen met een GSA voelen LHBTI-leerlingen zich vaker geaccepteerd. Door de activiteiten rondom Paarse Vrijdag worden de onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Daarnaast kleuren de scholen paars doordat leerlingen paarse kleding aantrekken en de school versierd wordt. Door allemaal dezelfde kleur te dragen, tonen de leerlingen solidariteit met LHBTI’ers. De paarse kleur komt uit de regenboogvlag en staat voor ‘spirit’, dit staat voor zowel karakter als voor moed. Dit is dan ook de reden dat Paarse Vrijdag in Noord-Amerika ‘Spirit Day’ heet.

Regenboogboom

In december staat in de Mare een regenboogboom. Met deze boom wil de gemeente aansluiten bij het Paarse Vrijdag initiatief. In Alkmaar vinden we dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en iedereen vrij, veilig en volwaardig mee moet kunnen doen. Ondanks dat de acceptatie van LHBTI’ers de afgelopen decennia gemiddeld is toegenomen, vinden Alkmaarse LHBTI-ers het soms nog steeds lastig hun weg te vinden in de Alkmaarse samenleving. Of het nu binnen de familie is , in de vriendenkring of op straat. Met deze regenboogboom steunt de gemeente Alkmaar als Regenbooggemeente Paarse Vrijdag en wil zij bijdragen aan de emancipatie van LHBTI’ers.