Terug naar het overzicht

Alkmaarse zomerkermis 2022 met spectaculaire eindshow

Vanaf vrijdag 19 augustus tot en met zondag 28 augustus staat de zomerkermis weer als vanouds in de binnenstad van Alkmaar. Er staan maar liefst 71 attracties op de kermis met een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod voor het hele gezin.

Ook dit jaar kunnen Alkmaarse kinderen, uit gezinnen die minder te besteden hebben, naar de kermis. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar liggen er 6 gratis kermismuntjes klaar.

Wethouder Citymarketing en Evenementen, Robert te Beest opent de zomerkermis vrijdag om 16.00 uur aan de Kanaalkade (bij het politiebureau). “Evenementen brengen leven en sfeer, zeker een terugkerend evenement zoals de Alkmaarse Zomerkermis. Dit jaar staan er als vanouds weer attracties in het decor van onze binnenstad. Dit evenement gaat ook met de tijd mee want de afsluitende show van dit jaar is minder milieubelastend en is zeker spectaculair”, aldus de wethouder.

Smurfin en Sonic

Voor de kinderen is er op woensdag 24 augustus een meet & greet met Smurfin en Sonic van 14.00 uur tot 14.45 uur en van 15.00 uur tot 15.45 uur uur op het Canadaplein.

Populaire dag voor minder valide kinderen

Kermis is een feest voor iedereen. Donderdag 25 augustus worden minder valide kinderen vanuit basisscholen en bewoners van enkele zorgcentra op uitnodiging door de gemeente en de kermisexploitanten in het zonnetje gezet. Het is deze dag ‘populaire dag’. Als het nodig is, wordt de snelheid van sommige attracties aangepast. Tevens zijn er deze middag clowns aanwezig en entertainer Louis Baerts vermaakt het publiek met goocheltrucs en ballonnen.

Spectaculaire eindshow

De gemeenteraad heeft in 2018 een motie aangenomen om de Alkmaarse kermis af te sluiten met een minder milieubelastende show. Dit jaar sluit de Alkmaarse zomerkermis af op zondag 28 augustus met een spectaculaire eindshow vanaf pontons op het Noord Hollands Kanaal met vlammen, laser en muziek. Toeschouwers kunnen dit zien vanaf 22.00 uur vanaf de Kanaalkade en de Noorderkade voor het beste zicht.

Warenmarkt Alkmaar tijdelijk verplaatst

De zaterdagse warenmarkt, normaal gesproken op de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Laurensstraat en het Kerkplein, wordt tijdens de zomerkermis verplaatst. De warenmarkten van zaterdag 20 en 27 augustus te vinden in de Koorstraat en de Heul.

Kermismuntjes

Ook dit jaar kunnen Alkmaarse kinderen, uit gezinnen die minder te besteden hebben, naar de kermis. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar liggen er 6 gratis kermismuntjes klaar. De kinderen uit gezinnen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm die in de gemeente Alkmaar wonen krijgen deze muntjes. Het grootste deel van die gezinnen ontvangt hierover automatisch bericht via de Alkmaarpas. Zij kunnen de muntjes ophalen met hun Alkmaarpas, tijdens het spreekuur van het VVV (Waagplein 2) op 16 en 18 augustus tussen 14.30 en 16.00 uur. Tot en met 27 augustus kunnen de muntjes uitgegeven worden op de kermis. Daarna is er geen mogelijkheid meer om het tegoed in te wisselen en vervalt het recht op de gratis kermismuntjes.

Afsluitingen

Op dinsdagavond 16 augustus om 19.00 uur start de opbouw van de kermis en dinsdag 30 augustus om 05.00 uur moeten alle attracties verwijderd zijn. Het kermisterrein is afgesloten voor het verkeer.

Kermisterrein in 2022:

  • Kerkplein en Canadaplein (gedeeltelijk)
  • Sint Laurensstraat
  • Gedempte Nieuwesloot (ook het gedeelte tussen Marktstraat en Kanaalkade)
  • Hofplein
  • Kanaalkade, tussen de Paternosterstraat en de Gedempte Nieuwesloot.
  • Paardenmarkt
  • Minderbroederstraat

De Koningsweg wordt aan de zijde van de Gedempte Nieuwesloot en de Minderbroederstraat tijdens de openingstijden van de kermis afgesloten. Alleen vergunninghouders en bestemmingsverkeer kunnen het Doelenveld en de Koningsweg bereiken via de Kaarsemakersgracht, Houttil, Marktstraat en de Ramen.

Alleen in de ochtend tot 12.00 uur is het Doelenveld en de Koningsweg ook te bereiken en te verlaten via de Paternosterstraat, Paardenmarkt (voor Proeflokaal Bregje langs).

De parkeergarages Karperton, Kanaalschiereiland, Schelphoekgarage en de Vest zijn normaal bereikbaar.

Op de Koningsweg wordt het betaald parkeren tijdelijk omgezet naar parkeren voor vergunninghouders. De stads- en streekbussen worden omgeleid.

Bekijk de plattengrond van de kermis.