Terug naar het overzicht

CO2-voetafdruk 2020: duurzaam tanken en verwarmen

De gemeentelijke organisatie verlaagde de CO2-uitstoot in 2020 met het tanken met hernieuwbare diesel en door het stadskantoor te verwarmen met groen gas. De CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie laat de CO2-uitstoot van vorig jaar zien. Wij willen 59 procent minder CO2 uitstoten in 2024 ten opzichte van het jaar 2018. Dat is een daling van bijna 12 procent per jaar.

co2afdruk

Hernieuwbare diesel en groen gas

In 2020 tankten de voertuigen van Stadswerk en Alkmaar Sport hernieuwbare diesel, ook wel blauwe diesel genoemd. Dat zorgde voor 45 procent minder CO2-uitstoot in het brandstofverbruik, vergelijkend met het jaar 2018. Blauwe diesel bestaat uit gebruikte plantaardige oliën zoals frituurvet. Afvalproducten krijgen dus een tweede leven als brandstof.

Op het gebied van duurzaam verwarmen is ook een mooie stap genomen: sinds vorig jaar verwarmt groen gas een deel van het Stadskantoor. Groen gas heeft een 75 procent lagere CO2-uitstoot dan aardgas en komt vrij tijdens vergisting van onder andere GFT-afval. Het grootste gedeelte van het Stadskantoor wordt al vanaf 2019 verwarmd met het ¬warmtenet.

Herberekeningen

De oplettende lezer valt het mogelijk op dat de cijfers van 2018 en 2019 zijn veranderd. Wij krijgen steeds beter inzicht in de gegevens. Zo hebben we met energieleverancier HVC de juiste CO2-uitstoot van de groene stroom uit biomassa achterhaald. Dat viel veel lager uit dan de eerdere inschattingen. Daarnaast is de CO₂-prestatieladder overgestapt op een standaard Europese rekenmethode.

Gemeentelijke organisatie

De CO2-voetafdruk bestaat uit de CO2-uitstoot van gemeentelijke panden en een aantal verbonden partijen, namelijk: Alkmaar Sport, Stadswerk072, het Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk.

Advies voor besparen in huis

Er staan twee lijnen open voor onafhankelijk en gratis advies om uw CO2-voetafdruk te verlagen. Voor tips over simpele en snelle aanpassingen in huis kunt u in contact komen met een energiecoach via www.duurzaambouwloket.nl/energiecoaches-in-alkmaar. Heeft u interesse in grotere maatregelen, zoals duurzaam verwarmen of isoleren, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan kan een adviesgesprek aan huis op weg helpen. Een adviseur van Duurzaam Bouwloket maakt dan een stappenplan speciaal voor uw huis. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl