Terug naar het overzicht

Energieroute Noord-Holland: straks zonnepanelen bij rotonde Kooimeer

Het Rijk, de provincie Noord-Holland en gemeenten in Noord-Holland onderzochten de mogelijkheden voor zonne-energie langs snelwegen in Noord-Holland. Het resultaat is een plan (Energieroute Noord-Holland) met omschrijvingen van plekken waar zonne-energie kan worden opgewekt. Voor Alkmaar is dat de zuidelijke strook van de A9 bij rotonde Kooimeer.

Planfase

De projectpartners starten nu officieel de planfase met het ondertekenen van het samenwerkingscontract. De planfase bestaat uit een provinciaal bestemmingsplan en het doen van uitgebreide onderzoeken, zoals natuur-, bodem-, en geluidsonderzoek. Tijdens de planfase kunnen geïnteresseerden ook reageren op de plannen. De planfase is waarschijnlijk halverwege 2025 afgerond.

Zonnepanelen bij rotonde Kooimeer

In het plan komen in Alkmaar de zonnepanelen op de helling aan de zuidkant van de A9 bij rotonde Kooimeer, richting bedrijventerrein Boekelermeer. De panelen worden zo geplaatst dat autorijders vanaf de weg over de panelen heen kijken en dus niet afgeleid raken. De zonnepanelen komen op een slimme plek, zonder nadelige gevolgen voor de omgeving en het bedrijventerrein. Het open landschap van de Kooimeer blijft bewaard.

Wij steunen dit project van harte. Ongebruikte bermen en hellingen langs de snelweg (snippergroen) worden op deze manier nuttig gebruikt voor zonnepanelen. Dit voorkomt dat onze akkers met mooie bollenvelden of graslanden met koeien gebruikt worden voor zonneweides. Het snippergroen langs de A9 krijgt nu alsnog een nuttige bestemming.

Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid.

Partners Energieroute Noord-Holland

Energieroute Noord-Holland is een project van de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Liander. Het Rijk stelt haar grond beschikbaar voor het uitvoeren van de projecten.