Terug naar het overzicht

Gemeente Alkmaar staat stil bij Keti Koti

Op 1 juli herdenken en vieren wij jaarlijks de afschaffing van de slavernij. We herdenken dat het 158 jaar geleden is dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Op 1 juli 1863 werd door de toenmalige Nederlandse overheid de slavernij officieel afgeschaft. We herdenken dit met Keti Koti. Deze woorden betekenen vertaald Ketenen Gebroken.

In Alkmaar is er in toenemende mate aandacht voor onderwerpen als Black Lives Matter, discriminatie, racisme, ongelijke kansen en voor het slavernijverleden van Nederland met de vraag welke gevolgen dat in het heden heeft.

In Alkmaar staan wij ook stil bij Keti Koti. In Wijkcentrum Mare Nostrum worden samen met Art. 1 NHN en de stichting Keti Koti Tafel activiteiten georganiseerd. Daarnaast bereidt de gemeente extra activiteiten voor om dit najaar in gesprek te gaan over discriminatie en inclusiviteit naar aanleiding van de Black Lives Matter demonstatie van 14 juni 2020 in Alkmaar.

Wethouder Verbruggen is blij met dit initiatief: “In Alkmaar zijn Diversiteit en Inclusie belangrijke waarden en daar hoort bij dat we kijken naar een onze gemeenschappelijke toekomst, maar ook stilstaan bij de zwarte bladzijden uit ons gezamenlijk verleden. Daarom ben ik blij met de activiteiten in Mare Nostrum.”

De herdenking

Via de NOS is op 1 juli de live uitzending van de nationale herdenking te volgen om 13.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Dit vind plaats bij het nationale monument voor het slavernijverleden gelegen in het Oosterpark in Amsterdam.