Terug naar het overzicht

Sportpaleis Alkmaar wordt doorstroomlocatie Oekraïense vluchtelingen

Het Sportpaleis Alkmaar wordt ingericht als doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het streven is om de locatie vanaf 16 maart in gebruik te nemen. Op de locatie worden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen voor maximaal 24 uur. Hier kan eerste opvang, eventuele medische zorg en registratie plaatsvinden. Vanuit de doorstroomlocatie wordt bepaald in welke gemeente de opvang voor langere tijd gaat plaatsvinden.

Het Sportpaleis Alkmaar

“De humanitaire gevolgen voor de Oekraïense bevolking zijn hartverscheurend. Zij zijn al dagen op de vlucht en lieten alles achter wat zij liefhadden, in ruil voor hun veiligheid. Wij kunnen ze dat bieden in onze regio. En dankzij de inzet van het Sportpaleis en de expertise van de VRNHN kunnen we die veilige opvang voor deze mensen nu versnellen”, aldus wethouder Pieter Dijkman.

Noord-Holland Noord

De Oekraïense vluchtelingen verblijven maximaal 1 dag in het Sportpaleis voordat zij doorreizen naar één van de zestien gemeenten die hen voor langere tijd onderdak biedt. De vluchtelingen bereiken daardoor sneller onze regio. Krishna Taneja, directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, legt uit waarom dat een voordeel is: “De vluchtelingen hebben een lange en vermoeiende reis achter de rug en kunnen op deze manier direct naar onze regio. We zijn daarom heel blij dat gemeente Alkmaar deze locatie ter beschikking stelt. Op de doorstroomlocatie kunnen ze even op adem komen voordat ze naar hun vaste, nieuwe plek gaan.”

Rijper Eilanden

Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s opgeroepen om op zeer korte termijn de realisatie van 1.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te coördineren. Op middellange termijn moeten er nog eens 1.000 opvangplekken gerealiseerd worden. Alle 16 gemeenten in Noord-Holland Noord hebben opvangplekken beschikbaar gesteld. Alkmaar heeft inmiddels de eerste Oekraïners kunnen opvangen in hotel Rijper Eilanden.

Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland en mogen hier vrij naartoe reizen. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het COA, maar door de veiligheidsregio’s en gemeenten in Nederland.

Op https://www.alkmaar.nl/alkmaar-helpt-oekraine/ vind je meer informatie over bijvoorbeeld huisvesting, spullen doneren en het bieden van andere hulp.