Alkmaar en Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Er is veel aanbod voor hulp en er zijn veel vragen. Veel informatie over opvang van vluchtelingen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hier vindt u algemene informatie over de opvang in gemeente Alkmaar, mogelijkheden om hulp te bieden als inwoner en/of ondernemer, antwoord op veel gestelde vragen en informatie voor vluchtelingen.

Mist u informatie of heeft u specifieke vragen? Mail dan naar oekraine@alkmaar.nl.

Elke vrijdagochtend van 09.00 – 12.00 uur.
Stadskantoor, Mallegatsplein 10, spreekkamer 9.
Vanaf de hoofdingang met de roltrap omhoog, u kunt zich melden bij de balie.
of mail naar oekraine-alkmaar@vluchtelingenwerk.nl

Gemeente Alkmaar richt zich op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zodat deze mensen een dak boven hun hoofd en eten hebben. De gemeente is op zoek naar geschikte locaties om mensen op te kunnen vangen en geeft deze door aan de Veiligheidsregio NHN. De Veiligheidsregio NHN is verantwoordelijk voor de coördinatie en de verdeling van de opvangplekken binnen de regio.

Momenteel zijn er drie opvanglocaties in gebruik: de opvanglocatie aan de Elgerweg, hotel de Rijper Eilanden en hotel Stad en Land. Het is mogelijk dat meer locaties volgen. Uiteraard proberen we geschikte locaties te vinden.

Verblijven op plekken die eerder werden afgewezen als woonlocatie

Mocht de nood hoog blijken, dan kan het voorkomen dat we uitwijken naar tijdelijke oplossingen op plekken die eerder zijn afgewezen als woonlocatie. Niet voor niets betreft het hier noodlocaties. Dit zijn met nadruk tijdelijke oplossingen.

Mocht u als organisatie locaties willen aanbieden, dan kunt u direct contact opnemen met de gemeente via Oekraine@alkmaar.nl.

  • Information for Ukrainian refugees