Alkmaar maakt het!

Alkmaar Maakt het! ondersteunt projecten van makers. De ondersteuning bestaat uit maximaal 50% van de kosten van het project of maximaal €2.000 voor de ontwikkeling dan wel voorbereiding van een project (ontwikkelbijdrage). 

De regeling is bedoeld voor culturele organisaties en professionele kunstenaars.

Praktische informatie

U kunt uw aanvragen bij ons indienen met Eherkenning: Subsidie Alkmaar Maakt het aanvragen.

Aanvragen worden per kwartaal beoordeeld door de Adviescommissie Cultuur (zie hieronder). Aanvragen die voor 15 maart (ronde 1), 15 juni (ronde 2), 15 september (ronde 3) en 15 december (ronde 4) worden ingediend, worden in het daarop volgende kwartaal afgehandeld. Projecten die in aanmerking willen komen voor een ontwikkelbijdrage worden direct in behandeling genomen. 

Lees meer over de regeling, de beoordelingscriteria en wat je moet aanleveren op de subsidiepagina van Alkmaar maakt het. Heb je vragen en wil je even iemand spreken om te weten of jouw project in aanmerking komt? Neem via een van onze contactpersonen contact met ons op. 

De Adviescommissie Cultuur bestaat uit de volgende leden: 

Hélène Webers – kunsthistorica en curator

Webers werkt als freelancer veelal met startende makers in de kunst- en cultuursector. Zij was kunstadviseur van de Rijksoverheid en gastcurator bij Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN). Ook heeft zij een eigen expositieruimte voor jonge kunstenaars gehad. Daarnaast is zij sinds 2018 initiatiefnemer en curator van ‘Buiten Westen’: een tweejaarlijkse tentoonstelling waarbij werk wordt getoond van jonge, veelbelovende kunstenaars afkomstig van academies in het oosten van Nederland. Parallel aan deze werkzaamheden heeft zij als goudsmid een eigen atelier in Alkmaar. Binnen de Adviescommissie Cultuur Alkmaar zijn haar specialismen: tentoonstellingen eigentijdse kunst en jonge makers.

Niels Nieuborg – muzikant, producer en filmmaker. Nieuborg is een veelzijdige maker

Zo staat hij op het podium onder de artiestennaam Arp Frique. De muziek van Arp Fique laat zich het best omschrijven als een vermenging van disco, boogie en retro-synthesizers met muziek uit Kaapverdië, het Caraïbisch gebied en Suriname. Als filmregisseur maakte hij de film Easy Man en The Seed. Daarnaast is hij een helft van het producers duo Nelson & Djosa en werkte onder andere aan albums voor Giovanca, Karsu, Ntjam Rosie en Ronald Snijders. Verder was hij programmeur muziek bij onder andere de North Sea Jazz Club en het MC Theater, jurylid van de Boy Edgar Prijs en de Dutch Jazz Day en is hij actief als organisator van diverse evenementen waaronder de jaarlijkse afterparties van Het North Sea Jazz Festival en heeft hij meerdere festivals gestalte gegeven zoals Festival Magia en REC.. Festival. Binnen de Adviescommissie Cultuur Alkmaar is zijn specialisme muziek.

Adriaan Bruin – artistiek leider en theaterprogrammeur 

Bruin is artistiek leider van Reuring Festival in Purmerend en theaterprogrammeur van 4 theaters in Noord Holland; Cultuurcentrum Vu Griffioen, Amstelveen, Theater de Luifel, Heemstede, Theater de Kunstgreep, Oostzaan en theater Het Postkantoor in Bovenkarspel. Verder is hij voorzitter van het bestuur van de VBFN; een vereniging van 17 straattheaterfestivals, coach van jonge theatertalenten en oprichter/organisator van het Griffioen/de Stoep Cabaret Festival, een festival met als doel cabarettalenten een opstap te geven naar de grotere cabaretfestivals. 

Marie Civikov – beeldend kunstenaar 

Civikov is beeldend kunstenaar gevestigd in Den Haag. Ze is voornamelijk actief op het gebied van de schilderkunst, maar werkt ook aan performances, video’s en installaties. Sinds 2017 werkt ze, naast haar individuele praktijk, samen met Voin de Voin. Gezamenlijk runnen ze Æther Haga, een onafhankelijke kunstruimte in Den Haag, met een programma gerelateerd aan Æther Sofia, gerund door Voin de Voin in Bulgarije. Voor het online kunstplatform Jegens & Tevens brengt ze regelmatig verslag uit van haar bezoeken aan een breed gebied van het (inter)nationale kunstlandschap. Daarnaast is zij lid van de adviescommissie voor de subsidieregeling culturele activiteiten broedplaatsen in Den Haag. 

Pieter van Adrichem – Freelancer management, beleid, marketing en funding 

Van Adrichem is als freelancer actief in de podiumkunsten, gespecialiseerd in interim management, cultuurbeleid, marketing en funding. In het verleden werkte hij voor o.a. Amsterdam Dance Event, Bimhuis, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Toneelgroep Amsterdam. Opdrachtgevers de afgelopen jaren waren onder andere Paard Den Haag, Eurosonic Noorderslag, Cultuur+Ondernemen en NDSM Werf. Daarnaast adviseert hij regelmatig over cultuurbeleid in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Brabant. 

Charlotte Schoonbeeg – Adviseur cultuur
cschoonbeeg@alkmaar.nl

Martine van der Veen – Adviseur Cultuur
mvanderveen@alkmaar.nl

Aanvragen

Illustratieve afbeelding, Alkmaar maakt het

 • Atlantis van de Veenfabriek

  Aanvrager: De Veenfabriek 
  Contactpersoon: Sandra van Boetzelaer 
  Periode: 25 mei t/m september 2019 
  Begroting en toegekend bedrag: € 427.281 en € 5.000,- 

  Projectbeschrijving: Atlantis is een interdisciplinaire muziektheaterproductie op locatie, waarbij het verhaal over de mythische stad Atlantis als vertrekpunt wordt gebruikt om de essentie van het begrip beschaving bloot te leggen. 

  Met muziek, theater en gastronomie bouwt de voltallige Veenfabriek aan Atlantis. Terwijl de doomsday klok tikt, ontstaat op bouwgrond een subtropisch zwemparadijs waarin je kunt tijdreizen. Is er nog hoop voor deze beschaving? Kunnen we door terug te kijken verzinnen wat onze beslissingen van morgen zullen zijn? 

  De première van de voorstelling vindt plaats op het Karavaan festival 2019 in Alkmaar en reist daarna door naar vier andere locaties in Nederland en België. 

  www.veenfabriek.nl 

 • A Day in June 

  Aanvrager: Orphic Film
  Projectleider: Peter Sieben 
  Periode: 2017 
  Begroting en toegekend bedrag: € 33.770 en € 4.500 

  Projectbeschrijving: A Day in June is een zelfstandig, compact filmproject in de vorm van een monodrama van 12-15 minuten. In de film worden muzikale en dramatische elementen samengevoegd met beeldende kunst. Het project fungeert ook als een proeftuin, als opstap naar de ontwikkeling van een filmopera met een grotere schaal. 

  www.orphicfilm.nl

  www.marionvontilzer.com  

Andere projecten

Karavaan (2021)

Aanvrager: Karavaan
Projectleider: Ilse van Dijk
Periode: 2 & 3 oktober 2021
Begroting en toegekend bedrag: € 48.680,- en € 9.900,-

Projectbeschrijving 

Buitengewone lichtkunst in het Victoriepark
Alkmaar Light Festival is een nieuw festival met videokunst en lichtsculpturen voor een nieuwsgierig publiek. Met werk van (jonge) licht- en videokunstenaars transformeert het Victoriepark in een aanstekelijke trekpleister: een ontmoetingsplek voor schoonheid en verbeeldingskracht.

alkmaarlightfestival.nl

Lichtkunst, engel met lamp

Avé 

Aanvrager: &de Carvalho Compagnie

Projectleider: Anne Roos Rosa de Carvalho  

Periode: 25 mei tot 5 juni 2017 

Projectbeschrijving 

In het beeldende muziektheater Avé reist de laatste vrouw op aarde van 2090 terug naar hier, 2017. Tijdens haar tijdreis ontstaat er echter een misrekening in de coördinaten, waardoor zij per ongeluk in het oude bioscoopcomplex de Harmonie in Alkmaar landt. Samen met het publiek gaat Avé een zintuiglijk avontuur aan vol muziek, wonderlijke beelden en transformaties. Ze komen er achter dat de grens tussen individu en collectief misschien wel helemaal niet zo duidelijk is als nu vaak wordt gedacht. En dat dit kansen kan bieden voor onze toekomst… De jonge kunstenaar Anne Roos Rosa de Carvalho won de publieksstem én de vakjurystem van Winterkaravaan 2016. Met de bijdrage van Alkmaar Maakt het! heeft de Carvalho haar vooronderzoek in coproductie met Karavaan verder uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling voor het Karavaan festival 2017. 

Begroting en toegekend bedrag: € 22.850 en € 4.000 

Website: www.anneroosrosadecarvalho.com

BEDE-VAART 

Aanvrager: SBK- Noord-Kennemerland (Kunstuitleen Alkmaar) 

Projectleider: Ronald Tebra & Jaap Velzeboer 

Periode: 24 juni t/m 9 september 2018 

Projectbeschrijving 

BEDE-VAART is de opvolger van de eerste editie van de VAART op het Bolwerk in Alkmaar in 2015. In deze editie wordt aansluiting gezocht bij de viering van 500 jaar Grote Kerk in Alkmaar. BEDE-VAART wordt opgezet als een kunstroute over het Bolwerk naar de Grote Kerk. Als een korte versie van de tocht naar Santiago de Compostella. 

De route laat beelden en kunstwerken zien die deels speciaal voor de locatie gemaakt worden en deels bij elkaar gezocht worden op basis van hun raakvlak met de thematiek en de locatie. Er doen zowel gerenommeerde als beginnende kunstenaars mee, onder andere Anno Dijkstra, Elisabet Stienstra, Oscar Peters en Alphons ter Avest. Aldo Brinkhoff gaat een Nomadisch Museum bouwen als festivalhart op het Bolwerk. 

Begroting en toegekend bedrag: € 114.00 en € 30.000 

Website: www.kunstuitleenalkmaar.nl  

De Broeikas

Aanvrager: Unit 1 

Projectleider: Ervin Skelic 

Periode: April, mei en juni 2018 

Projectbeschrijving 

Unit 1 organiseert wekelijks een , een laboratorium voor onvermoed en onbekend talent. DE BROEIKAS is een openbare werkplaats waar jonge makers uit de regio ter plekke samen geluidskunst maken op basis van improvisatie. 

Wat kunnen bezoekers verwachten? Een glazen ruimte gevuld met dikke rookwolken, knipperende TL buizen en analoge bliepjes, waar de muzikale betonmixer iedere vrijdag een stevige fundering van elektronische live muziek stort. Een ‘jamsessie-machine’ met muzikanten, elektronische live artiesten en experimentele kunstenaars die als smeerolie dienen. Hier dein je mee op de maat van de mixer, hang je rond de houtkachel, lig je languit op een leren sofa of speel je nextlevel pingpong in de zeecontainer. 

Begroting en toegekend bedrag: € 8.000,- en € 4.000,- 

Website: www.unit1.nl 

Facebook groep: www.facebook.com/groups/debroeikas

Broeikas (seizoen 3)

Aanvrager: UNIT1 

Projectleider: Ervin Skelic 

Periode: November 2019 tot en met juni 2020 

Projectbeschrijving: 

Elektronische jamsessie machine & moddervette performanceband 

Dé plek waar elektronische live muziek, instrumentale muziek, performances, improvisaties, installaties en andere creaties vermengd raken in één grote muzikale betonmixer. Een maandelijkse ontdekkingstocht waar de uitkomst onbepaald is en waar het experiment belangrijker is als het resultaat. Artiesten en publiek, iedereen is welkom. Dein mee op de maat van de mixer of spring erin. Let wel op, de BROEIKAS is f*cking verslavend. 

Begroting en toegekend bedrag: €23.400,- en €8.500,- 

Website: HAL25  en Broeikas community 

Foto van Arjen Dienske 

Dichtdruk

Aanvrager: Grafisch Atelier Alkmaar 

Periode: 2018 en 2019 

Projectbeschrijving 

Dichtdruk is een samenwerking van het Grafisch Atelier Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard. Poëzie en grafiek komen samen in presentaties en, uiteindelijk, in een portfolio. Gedurende een reeks van acht kwartalen maken acht verschillende duo’s van dichters en grafici een uitgave. De opzet is een prikkelende manier om poëzie en grafiek te verbinden. Het leidt tot een nieuw product waarin dichters en grafisch kunstenaars elkaar tot inspiratie dienen. De projectperiode bedraagt acht kwartalen, waar in de bibliotheek presentaties worden georganiseerd. 

Begroting en toegekend bedrag: € 17.600,- en € 1.500,- 

Contactpersoon: Sarai de Haan 

Website: www.grafischatelieralkmaar.nl 

Film- en Mediafestival Alkmaar 

Aanvrager: Filmhuis Alkmaar 

Projectleider: Kim Beaumont (Filmhuis Alkmaar), Helen Groves (Artiance) en Jan Kaldenbach (bibliotheek Kennemerwaard). 

Periode: 24 & 25 november 2017 

Projectbeschrijving 

Op 24 & 25 november 2017 vindt in en om het Filmhuis Alkmaar op Overstad het Film- en Mediafestival Alkmaar plaats. Het festival is een meerdaags, interactief en multidisciplinair evenement. Het festival richt zich op het laten zien, beleven en ervaren van film- en mediakunst. De ambitie is om de inwoners van Groot Alkmaar mediawijs te laten worden en een urban hub voor nieuwe vormen van kunst en beeldcultuur te creëren. Bezoekers krijgen tijdens het #FMF de mogelijkheid om film- en mediakunst te beleven en delen, open en kritisch om te gaan met media en (inter)actief kennis te maken met innovatie. Het festival wordt georganiseerd door het Filmhuis Alkmaar, Artiance Centrum voor de Kunsten en bibliotheek Kennemerwaard. 

Begroting en toegekend bedrag: € 70.720 en € 10.000 voor het onderdeel Media kunstenaars. 

Website: http://fmfalkmaar.nl en www.facebook.com/fmfalkmaar  

Gavrilin 

Aanvrager: Valborg Projecten 

Projectleider: Árpád Schermann 

Periode: 24 september 2017 

Projectbeschrijving 

Het Valborgkoor is een uniek koor gebaseerd op een zeer specifieke Zweedse stemontwikkeling. In 2017 bestaat het koor 25 jaar en organiseert daarom een speciaal project samen met het Wit-Russische koor Cantus uit Minsk. Hierbij wordt het muziekstuk Presvany van de Russische componist Gavrilin opgevoerd. Het project wordt getypeerd als een uniek en bijzonder project van een niche in het korenbestel. Het Valborgkoor beschikt over een groot netwerk van zowel koren als publiek. Een groot deel van het publiek bevindt zich in Zeist en Alkmaar. Om die reden wordt er een concert in Alkmaar gegeven. 

Begroting en toegekend bedrag: € 37.500 en € 2.000 

Website: www.valborgkoor.nl 

IMPULS! 

Aanvrager: Unit1 

Projectleider: Gerben Hermanus en Christel van Schagen (Creatorium) 

Periode: 2018 

Projectbeschrijving 

In 2018 gaan HAL 25 en Creatorium de kunstmanifestatie IMPULS! organiseren. Het doel van deze kunstmanifestatie is het samenbrengen en presenteren van artistieke werkplaatsen, AiR’s, kunstinitiatieven, werkplaatsen, platforms en opleidingen uit heel Nederland en deze verbinden met kunstinstellingen uit de regio Noord-Holland. Tijdens IMPULS! zullen we expositieruimte beschikbaar stellen aan artistieke werkplaatsen, AiR’s, kunstenaarsinitiatieven, kunstinstellingen en kunst opleidingen. HAL 25 heeft de beschikking over 2000 m2 binnen ruimte en zo’n 4000 m2 buitenruimte. Het thema is ‘ruimte’. Om in en om mee te experimenteren. 

Begroting en toegekend bedrag: € 13.900 en € 5.000 

Facebookpagina IMPULS!

KIEM

Aanvrager: Karavaan 

Projectleider: Karavaan in samenwerking met Herman van de Wijdeven en Jos van Kan 

Periode: 2 t/m 12 september 2020 (gewijzigde datum i.v.m. corona) 

Projectbeschrijving: 

Boerendrama over de maakbaarheid van het leven 

Alkmaar, aan de uiterste rand van de stad, de nabije toekomst. Schemering valt over de akkers. Een jonge boer en een hoogzwangere vrouw ontmoeten elkaar bij toeval op zijn land. 

Hij zit klem tussen de wurgende regelgeving van de overheid en een dwingend systeem, beheerst door agrarische multinationals. Zijn omgeving is veranderd in een eentonig landschap en zijn vrijheid wordt beknot. Hij probeert te overleven in wereld waarin gewin is belangrijker dan individu en natuur. Deze onbekende vrouw die aan komt waaien, heeft hij daar niet bij nodig. Zoveel staat vast. Zij is door iedereen in de steek gelaten. Uit de verplichte test is gebleken dat ze in verwachting is van een baby met het Downsyndroom. Tegen de heersende mores in besluit ze haar kindje toch te houden. Radeloos op zoek naar geborgenheid stuit ze op een kwade, dwarse boer. Beiden zijn ze vastgelopen in een wereld van onbegrensde groei, waarin voor wat afwijkt geen plaats is. Schoorvoetend leren de twee elkaar kennen. Zij leert hem opnieuw luisteren, hij laat haar inzien dat haar woede gerechtvaardigd is. Dat tegendraadsheid in deze nieuwe wereld geen misdaad, maar een deugd is. Voor het eerst in lange tijd kunnen ze weer lachen. En zingen. Tot de vliezen breken… 

In deze nieuwe theatervoorstelling van Karavaan wordt de actuele boerenproblematiek verbeeld. Kiem speelt op de plek waar het om gaat: op de akkers van een goed functionerend landbouwbedrijf. Een plek waar hard wordt gewerkt, zoals overal elders, en geworsteld. In het weidse vlakke land van de Schermer kijk je naar een intiem en persoonlijk verhaal. Een verhaal dat zich afspeelt in een fictieve toekomst; in een situatie die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Tenzij we andere richtingen in durven te slaan. Over de laatste voorstelling van Wijdeven/van Kan, Maalkop: 

Van: Karavaan | Tekst: Herman van de Wijdeven | Regie: Jos van Kan | Spel: Eva Meijering, Lourens van den Akker | Muziek: Wiebe Gotink 

Speeldata: 2 t/m 12 september 2020 

Begroting en toegekend bedrag: €72.470,- en €22.500,- 

Website: Karavaan 

Nomadische Cinema 

Aanvrager: K1 Cultmedia/ Het Moment 

Projectleider: Marianna Bouquet 

Periode: augustus-september 2017 

Projectbeschrijving 

In de zomer zet Het Moment, Nomadische Cinema het witte doek neer om film te vertonen onder de sterren. De openluchtbioscoop vindt op 3 zaterdagen in augustus en september plaats in het openluchttheater van Park de Oude Kwekerij. Je zit op een tribune gemaakt van tegels en gras, je kan genieten van de inhoud van je eigen picknickmandje of een drankje of hapje bestellen bij het Parkhuis. Het programma bestaat uit een aantal korte films en natuurlijk een prachtige filmhuis film. Entree is gratis. 

Begroting en toegekend bedrag: € 6.125,07 en € 2.000 

Website: www.hetmoment.net 

Beeld: Ron Hamers en Marianna Bouquet (K1 Cultmedia) 

Op weg naar Geluk 

Aanvrager: White Cube 

Projectleider: Jeroen van Paassen 

Periode: 1 t/m 10 december 2017 

Projectbeschrijving 

In het kader van het 100-jarige bestaan van Finland vindt er in 2017 een cultureel uitwisselingsproject tussen Finland en Nederland plaats met 20 kunstenaars uit Finland, Nederland en andere landen. Zij maakten een rondreis door Finland en toonden werd in Nokia en Ylivieska. De eindtentoonstelling zal onder curatorschap van Jeroen van Paassen in december te zien zijn in de Stadskantine in Alkmaar. 

Begroting en toegekend bedrag: € 3.100 en € 1.550 

Website: http://stichtingwhitecube.nl

Afbeelding: Evelien de Jong.

Openluchtbioscoop Nomadische Cinema Het Moment

Aanvrager: Stichting K1 Cultmedia 

Periode: 24 augustus en 14 september 2019 

Projectbeschrijving 

Nomadische Cinema Het Moment strijkt weer neer in het Openluchttheater van Park de Oude Kwekerij om twee avonden films te vertonen onder de sterren. Het Moment is een reizend cinema, zoals deze in de 19e  en begin 20e eeuw rondtrok langs steden en dorpen om de wondere wereld van film te delen. Per locatie kijkt Het Moment naar karakter en vorm van de plek en bedenkt het een passend concept om aan het vertonen van film een kunstzinnige vorm te geven. Deze zomer is opnieuw Park de Oude Kwekerij aan de beurt. 

Per filmavond bestaat het programma uit een prachtige filmhuisfilm en daar aan voorafgaand een aantal korte films. Dit jaar wordt er voor aanvang van de film een 30 minuten durend live concert gegeven, uitgevoerd door Niel Raskin. De organisatie is in handen van K1 Cultmedia die zich ten doel stelt de filmkunst in al haar facetten te verspreiden. Deze activiteit brengt de film naar de wijk en verlaagt de drempel naar het beleven van de kwaliteitsfilm. 

Begroting en toegekend bedrag: € 8.109,- en € 2.000,- 

Contactpersoon: Ron Hamers 

Website: www.K1cultmedia.nl en www.hetmoment.net

Foto: La Luuz fotografie, website: www.hetmoment.net 

Productiehal, Hoofdstuk 1 

Aanvrager: UNIT1 

Projectleider: Tamara Roos (Tamara Roos Producties) en Kees Bolten (UNIT1) 

Periode: Oktober 2017 t/m september 2018 

Projectbeschrijving 

De Productiehal heeft als doel om talentvolle jonge makers aan de stad te verbinden. Dit zijn jongeren tussen 20-30 jaar die een creatieve opleiding volgen of net hebben afgerond en die eigen werk (willen)maken op het gebied van theater, muziek, dans, beeldende kunst, maar ook mode, design, schrijven en vormgeving. Het idee van de maker is vernieuwend en heeft meerwaarde voor de stad op cultureel- of sociaal-maatschappelijk vlak. De makers van de Productiehal hebben hun roots in de regio Alkmaar en zijn nu vertrokken naar vervolgopleidingen elders. Zij willen zich verder ontwikkelen en hun idee uitvoeren in het publieke domein. De Productiehal stelt hen daartoe in staat. 

De makers wordt een sociaal-maatschappelijk probleem van de stad voorgelegd met de vraag om hier vanuit hun artistieke invalshoek op te reageren. Dit probleem moet breed worden opgevat, en kan gaan over verschillende thema’s; leegstand van belangrijke locaties in de stad, artistieke invulling van een nieuw evenement, het op een andere manier benaderen van een doelgroep en meer. Het is gevarieerd en afhankelijk van wat er speelt in de stad. Centraal staat dat er door jonge makers op wordt gereageerd en er een vernieuwend antwoord wordt gezocht. 

Hoofdstuk 1 – CLUB CEES / De Achterdam 

Foto: Tamara Roos. 

CLUB CEES is gevestigd op Achterdam 31-33. Deze panden worden beschikbaar gesteld aan de makers van de Productiehal om kunstzinnige- en blik verruimende activiteiten te ontwikkelen, zodat de weg geëffend kan worden voor andere functies in de straat, naast die van de prostitutie. Wij geven de jonge makers het vraagstuk: Kun je een divers publiek naar de Achterdam trekken en de bekende straat een ander gezicht geven? 

Elke maker krijgt een specifieke periode toegewezen waarin hij op de locatie werkt en afsluit met een tentoonstelling of presentatie van het werk. Hij is vrij om te bepalen in welke vorm dit zal zijn. De periode varieert van 4 – 8 weken. 

Begroting en toegekend bedrag: € 9.500 en € 4.750 

Website: www.unit1.nl en www.clubcees.nl 

Spiegelingen

Aanvrager: Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar 

Projectleider: Marian Heemskerk en Geert ten Dam 

Periode: September – oktober 2021 (let op: gewijzigde datum i.v.m. corona) 

Projectbeschrijving: 

In september en oktober 2021 vindt het kunstproject Spiegelingen in het Victoriepark plaats. Een kunstmanifestatie met bijzondere beelden, sculpturen en installaties.  Het Victoriepark is gelegen op één van de oudste plekken van Alkmaar.  De kunstenaars laten zich inspireren door de geschiedenis van de locatie, gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. Juist in de intieme omgeving van het Victoriepark zullen de kunstwerken volledig tot hun recht komen. Het tijdelijke kunstproject toont werk van beeldend kunstenaars uit Alkmaar en omgeving en zal één van de hoogtepunten worden bij de viering in 2020 van het dertigjarig jubileum van de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar. De uit te nodigen kunstenaars zijn winnaars en genomineerden van de Cultuurprijs in de afgelopen dertig jaar. 

Begroting en toegekend bedrag: €33.000 en €16.500 

Website: www.victoriefondscultuurprijs.nl 

The Populists in concert

Aanvrager: Cassandra Onck, Hendrik Walther en Bauke Moerman 

Periode: april t/m juni 2019 

Projectbeschrijving 

Populisme uit de doofpot. 

De gloednieuwe band THE POPULISTS kruist popmuziek met populisme en nemen je in een meeslepend live-concert mee in de ideeën van drie grote populisten uit deze tijd. 

In een wervelende visuele en muzikale achtbaan passeren de levens en politieke carrières van Geert Wilders, Marine Le Pen en Alice Weidel de revue. Geïnspireerd op hun social media, tweets, interviews, campagnes, citaten en video’s verplaatsen de bandleden zich in de hoofden van deze populisten en brengen ze het trio al musicerend tot leven. Dansen mag, meezingen ook, politiek correct of niet. 

Begroting en toegekend bedrag: € 22.820,- en € 5.500,- 

Contactpersoon: Cassandra Onck 

Website: www.karavaan.nl/programma/the-populists-in-concert en www.hashtagonck.nl

Foto: Bart Grietens, via website Karavaan festival https://www.karavaan.nl/programma/the-populists-in-concert/ 

Toegift van Stichting Nachtwerk

Aanvrager: Stichting Nachtwerk 

Periode: april 2019 t/m februari 2020 

Projectbeschrijving 

Stichting Nachtwerk stopt na 25 jaar. Maar voordat ze de deur definitief sluiten geven ze nog eenmaal een “Toegift”. Het project Toegift is een bloemlezing van topstukken uit het verleden, de uitvoering van twee nieuwe producties -Kahn De Opera en Dali’s Settee Muziektheater- en een expositie over de ontstaansgeschiedenis van de culturele producties van Nachtwerk. In de uitvoering wordt samengewerkt met jongeren van Artiance en het Mediacollege Amsterdam.  Met deze eindmanifestatie kan Alkmaar in januari-februari 2020 voor een laatste keer genieten van de veelzijdige culturele producties van Stichting Nachtwerk. 

Begroting en toegekend bedrag: € 38.350,- en € 8.000,- 

Contactpersonen: Peter Thoes & Nico Alsemgeest