Automatische Externe Defibrillator (AED)

Verkeert u in een noodsituatie? Bel direct 112.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren.

Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten van het hart noemen we defibrilleren.

Als burgerhulpverlener kunt u levens helpen redden in uw buurt.

Stap 1 Volg een reanimatiecursus (als u dat nog niet heeft gedaan)

U kunt onder andere bij Stichting Eerste Hulp Alkmaar en Stichting Polderhart een cursus volgen voor AED-bediener en reanimatie.

Hier leert u:

  • hoe u hartstilstand herkent en wat u dan als eerste doet
  • hoe u moet reanimeren en in welk tempo
  • hoe u een AED aansluit en bedient

Stap 2 Meld u aan bij HartslagNu

Wanneer u een AED- reanimatiecursus heeft gevolgd dan kunt u zich aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu.

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Wanneer u zich aanmeld als burgerhulpverlener krijgt u een oproep wanneer er in de buurt sprake is van een hartstilstand.

Heeft u een AED en is deze nog niet aangemeld bij HartslagNu? Meld dan uw AED aan.

Hiermee wordt uw AED gekoppeld aan het bestaande AED-netwerk. Hoe meer geregistreerde AED’s er zijn, hoe sneller er gestart kan worden met reanimeren.

Bent u burgerhulpverlener bij HartslagNu? Dan kunt u de AED’s in uw buurt zien in uw HartslagNu-account of via de HartslagNu-app.

Alleen geregistreerde burgerhulpverleners kunnen inzicht krijgen in de locaties van AED’s.

Praat eerst met uw buren en bespreek of uw wens voor een AED in de buurt ook hun wens is.

Ga naar de speciale website van De Hartstichting buurtAED en maakt een persoonlijke actiepagina aan. Via dit crowdfunding platform zamelt u samen met de buurt heel gemakkelijk geld in.

Met een flinke korting schaft u op deze manier een AED met een buitenkast aan voor uw buurt.

De gemeente promoot de buurtAED-actie van de Hartstichting, maar de gemeente Alkmaar heeft geen subsidieregeling voor de aanschaf van AED’s.

Gemeente Alkmaar subsidieert Stichting Eerste Hulp Alkmaar en de Stichting Polderhart voor het opleiden van burgerhulpverleners en het beheer van een AED-netwerk.

Heeft u vragen heeft over AED’s of wilt u meer weten over eerste hulp en reanimatiecursussen?

Neem dan contact op met Stichting Eerste Hulp Alkmaar en Stichting Polderhart of bel 14 072.