Huwelijk of geregistreerd partnerschap regelen

Van harte gefeliciteerd met uw plannen om te gaan trouwen of om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. U heeft voor deze mooie dag heel veel zaken te regelen. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt u in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt sluiten.

Wilt u dat in de gemeente Alkmaar doen?

 • Stap 1: Maak eerst telefonisch (via 14 072) een reservering voor de plechtigheid (de gewenste datum, tijd en locatie).
 • Stap 2: Heeft u eerst stap 1 gedaan? Maak dan pas hieronder online een afspraak voor de ondertrouw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Als u meer informatie over een huwelijksdatum of locatie wenst, dan kunt u bellen naar 14 072.

Met een geregistreerd partnerschap hebt u dezelfde rechten als mensen die getrouwd zijn. De voorwaarden, kosten en procedure is gelijk. Let op! Niet alle landen in de wereld erkennen een geregistreerd partnerschap.

De melding moet minstens 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de huwelijksdatum gedaan zijn. U kunt pas een afspraak maken voor de melding (voorheen ondertrouw) als u al een huwelijksdatum heeft gereserveerd. Heeft u al een huwelijks- of partnerschapsdatum gereserveerd, bel dan met 14 072 voor een afspraak. Benodigd:

 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van iedere getuige;
 • Eventueel documenten uit het buitenland als u een niet-Nederlands nationaliteit heeft of in het buitenland bent geboren of in het buitenland gehuwd bent geweest.

Wanneer er documenten uit het buitenland moeten komen of wanneer een van de partners een niet-nationaliteit heeft, neemt u dan eerst telefonisch contact op via 14072.

Locatie Dag Kosten
Stadskantoor Dinsdag om 9.00 uur en 9.15 uur € 0,00
Schagenkamer stadhuis Dinsdagmiddag € 330,14
Raadzaal stadhuis Maandag t/m vrijdag € 725,04
Raadzaal stadhuis Zaterdag € 864,53
Polderkamer stadhuis Maandag t/m vrijdag € 591,26
Polderkamer stadhuis Zaterdag € 712,83
Overige aangewezen locaties (excl. locatiekosten) Maandag t/m vrijdag € 217,62
Overige aangewezen locaties (excl. locatiekosten) Zaterdag € 325,77
Vrije locatie Maandag t/m vrijdag € 395,97
Vrije locatie Zaterdag € 435,19
Vrije locatie Zondag € 670,41
Toeslag zwarte kerkje Zuidschermer   € 217,62
Toeslag Noordeinder vermaning   € 217,62
Toeslag kerk Driehuizen per uur (voor leden)   Op aanvraag
Toeslag kerk Groot Schermer   € 217,62
Toeslag raadhuis Grootschermer   € 217,62
Toeslag kerk Markenbinnen   € 217,62

Voor de volgende locaties betaalt u geen toeslag meer bij de gemeente, maar rechtstreeks aan de locatie.

 • Grote Kerk De Rijp
 • Kerk West-Graftdijk
 • Grote Kerk Schermerhorn
 • Kerk Driehuizen
 • Museummolen

U kunt in Alkmaar gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel inwoner zijn van de gemeente Alkmaar. Er zijn twee mogelijkheden om gratis te trouwen. Dat hangt af van uw inkomen:

1. Kosteloos huwelijk

Komt u en uw partner in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Dan is trouwen voor u gratis. U krijgt een complete ceremonie. U kiest zelf een dag en tijdstip en kiest de locatie Polderkamer in Stadhuis.

2. Kosteloos huwelijk in de spreekkamer (Stadskantoor)

Komt u of uw partner niet in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? En vallen jullie ook niet onder het minimabeleid? Dan krijgt u een eenvoudige ceremonie. De belangrijkste verschillen met een complete ceremonie zijn:

 • U of uw partner moet ingeschreven staan in de gemeente Alkmaar;
 • De ceremonie vindt plaats in een spreekkamer in het Stadskantoor en duurt maximaal 15 minuten;
 • De ceremonie is altijd op dinsdagochtend tussen 09.00 en 09.30 uur;
 • U kunt de datum en het tijdstip niet kiezen; de gemeente boekt de eerstvolgende mogelijkheid in;
 • Een ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt het huwelijk, u kunt niet zelf een trouwambtenaar kiezen;
 • De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u. Alleen u (het bruidspaar) is aanwezig, de gemeente wijst eigen ambtenaren als getuigen aan;
 • U kunt geen gasten meenemen;
 • Ringenwisseling, eigen toespraak en foto’s nemen is niet toegestaan;
 • Voor gratis huwelijks- en partnerschapsvoltrekkingen is veel belangstelling. Houd daarom rekening met een wachttijd.

Reserveren trouwdatum. U maakt telefonisch een afspraak om een trouwdatum af te spreken. Bel hiervoor met de afdeling burgerlijke stand via telefoonnummer 14 072.

Omschrijving Kosten
Trouwboekje € 41,31
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk (spreekkamer stadskantoor) € 173,97
Gebruikmaken van een gemeentegetuige bij uw huwelijk (per getuige) € 100,36
Eenmalige benoeming Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand € 87,04
Verklaring huwelijksbevoegdheid € 29,00

De gemeente biedt op dinsdag de mogelijkheid voor een eenvoudige huwelijks- of partnerschapsceremonie. Hiervoor geldt een gereduceerd tarief. Bij een eenvoudige ceremonie vindt de voltrekking plaats in de Schagenkamer in het stadhuis. Hier is plaats voor totaal maximaal 10 personen (dit is inclusief het bruidspaar en de getuigen). Er vindt geen voorgesprek plaats met de trouwambtenaar. De ceremonie duurt ongeveer 20 minuten, waarbij de trouwambtenaar een korte toespraak houdt. Er is geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen. Tijdstip: dinsdag om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur. Let op: u kunt wel de datum maar niet het tijdstip kiezen. Voor deze eenvoudige ceremonie is veel belangstelling. Houd daarom rekening met een wachttijd.

U kunt een ontheffing aanvragen als u met uw trouwauto de binnenstad van Alkmaar in wilt rijden, omdat u gaat trouwen bij het Stadhuis of de Grote Kerk. U moet dan parkeren op de Langestraat. Er kan op dit moment geen ontheffing worden verleend aan eventuele volgauto’s. Er kan wel één ontheffing gekocht worden voor het afzetten van mensen die slecht ter been zijn. Voor meer informatie gaat u naar de website van P1 – alkmaar.parkeer.nl.  

Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan ruim van tevoren contact op met de afdeling Burgerlijke Stand. Wij accepteren niet-Nederlandse documenten alleen als zij voldoen aan de legalisatievereisten. En soms is het nodig dat ze in het Nederlands zijn vertaald door een beëdigde vertaler. De documenten bestuderen we. De melding van het voorgenomen huwelijk en de ceremonie vinden niet plaats als de benodigde documenten niet aanwezig zijn of als we deze niet goedkeuren. De kosten die u eventueel maakte, vergoeden we niet. U kunt geen huwelijksdatum vastleggen zolang de documenten niet in orde zijn.

U heeft niet de Nederlandse nationaliteit en u wilt in Nederland trouwen.

Dit als alleen mogelijk als één van de aanstaande echtgenoten in Nederland staat ingeschreven, of als u in het buitenland woont één van de aanstaande echtgenoten de Nederlandse nationaliteit heeft. Wij adviseren u om voor de ondertrouw / huwelijk contact op te nemen met uw eigen autoriteiten (consulaat /ambassade) om te informeren wat de rechtsgevolgen zijn van het huwelijk voor bijvoorbeeld uw naam, nationaliteit en de verplichting tot registratie naar eigen recht.

Bent u in het buitenland getrouwd en wilt u uw huwelijk in de gemeente Alkmaar laten registreren?

Als u in het buitenland bent getrouwd, dan is het uw plicht om het huwelijk in uw woongemeente te laten registreren. Informeert u voor af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw woongemeente aan welke eisen de huwelijksakte moet voldoen voor de registratie.

Wat moet ik doen als ik in het buitenland wil trouwen?

Informeer altijd vooraf bij de instantie waar u in het buitenland gaat trouwen of u bepaalde papieren uit Nederland mee moet nemen.

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een eigen ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand? Lees dan hieronder de voorwaarden. De voorwaarden voor het eenmalig benoemen van een ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn:

 1. Het aanstaande bruidspaar dient schriftelijk een verzoek in met daarin de huwelijksdatum.
 2. De te benoemen persoon is al benoemd in een andere gemeente als ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Stuur een kopie van het benoemingsbesluit mee met het verzoek.
 3. De te benoemen persoon is beëdigd bij de rechtbank als ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Stuur een kopie van het audiëntieblad (beëdiging) mee met het verzoek.
 4. De te benoemen persoon moet regelmatig huwelijken voltrekken. Hiervan moet u een bewijs meesturen met het verzoek. De gemeente waar de te benoemen persoon op dit moment huwelijken voltrekt, moet dit afgeven.
 5. Het verzoek moet uiterlijk drie maanden voor het huwelijk in ons bezit zijn.