Coronavirus, informatie voor (culturele) ondernemers

Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht of ontstaan er nieuwe regelingen ter ondersteuning van de ondernemers. Hieronder hebben we veel gestelde vragen en aangeboden regelingen voor u neergezet. Ook treft u op deze pagina handige links.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Van de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar? Schrijf u dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief van het Ondernemersloket.

Voor een overzicht van alle actuele algemene coronamaatregelen kunt kijken op: Het coronavirus: overzicht maatregelen.

Vanaf 1 januari 2022 is de reguliere Bbz-regeling weer in werking getreden.

Voor (horeca)ondernemers die tussen 1 januari 2022 en 24 februari 2022 de coronatoegangscontrole hebben uitgevoerd is een waarderingssubsidie beschikbaar. Deze subsidie kunt u aanvragen om kosten die u als ondernemer heeft gemaakt (deels) te compenseren.

Dit kan tot 15 juli 2022.

Download (pdf) en vul in: Aanvraagformulier waarderingssubsidie (vergoeding) controle op coronatoegangsbewijzen (CTB) 2022.

Mail naar: gvb-vergunningen@alkmaar.nl. (Ook voor vragen.)

 

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Alle ondernemers die in het eerste kwartaal van 2022 minimaal 30% omzetverlies verwachten ten opzichte van het 1e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020 komen in aanmerking voor de regeling. Ook ondernemers die eerder geen TVL hebben aangevraagd kunnen een aanvraag indienen. Voor meer informatie en een aanvraag, ga naar: TVL: tegemoetkoming vaste lasten (kvk.nl).

Met de tegemoetkoming NOW kunt u uw werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen tot eind 2021 de NOW 5 aanvragen.
Daarnaast kunnen er van januari tot en met maart aanvragen worden gedaan voor de NOW 6.
Als u eerder een voorschot van de NOW heeft ontvangen, moet u op een later moment altijd nog een definitieve aanvraag ter vaststelling van de NOW indienen.
Kijk voor meer informatie op Informatie voor vaststelling NOW | Coronavirus: financiële regelingen | Rijksoverheid.nl.

Voorziet u problemen voor wat betreft de betaling van de aan u opgelegde gemeentelijke belastingen?

Neem dan contact op met Cocensus om tot een passende oplossing te komen. Dat kan telefonisch via nummer 023 556 34 00, optie 1. Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar invordering@cocensus.nl.

Voor uw ondernemersvragen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving is het KVK Coronaloket in het leven geroepen.

Ook op het Ondernemersplein van de de KVK vindt u veel informatie.

Rijksoverheid: informatie voor ondernemers en bedrijven over het coronavirus.

Voor deze instellingen wordt indien nodig huurvermindering toegepast tot openstelling weer mogelijk is. Het college bekijk voor huurders van commerciële bedrijfsruimten in gemeentelijk eigendom per geval de situatie. Zo kan worden bepaald of en hoe huurders worden gesteund zolang de crisis aanhoudt.

De accountmanagers van het Ondernemersloket staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

U kunt hen bellen via telefoonnummer 14 072.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken? Van de lopende en nieuwe regelingen en ondersteuning die gemeente Alkmaar biedt aan ondernemend Alkmaar?

Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van het Ondernemersloket.