Gehandicaptenparkeerkaart

U wilt op gehandicaptenparkeerplaatsen kunnen parkeren omdat u of uw passagier slecht ter been is? Vraag dan een gehandicaptenparkeerkaart aan.

Bekijk hieronder de voorwaarden, vul het aanvraagformulier in en stuur deze op. Onze parkeeruitvoerder P1 handelt uw aanvraag af. U ontvang binnen 8 weken het besluit. Als deze positief is wordt de kaart via aangetekende post bij u thuisbezorgd. U moet voor ontvangst tekenen.

Een gehandicaptenparkeerkaart wordt afgegeven voor 5 jaar. U kunt hem eerder stopzetten.

P1 handelt de aanvragen voor een gehandicaptenparkeerkaart schriftelijk af. Je hoeft niet naar de balie te gaan. Wel bestaat de mogelijkheid dat u opgeroepen wordt door de keuringsinstantie Argonaut, waar P1 mee samenwerkt. Na deze keuring brengt de arts advies uit. Om de aanvraag volledig te kunnen behandelen is er een kopie van uw (geldige) legitimatiebewijs, een recente pasfoto en het volledig ingevulde aanvraagformulier nodig. U kunt dit sturen naar: P1 Afdeling GPK Antwoordnummer 93314 2509WB Den Haag. Postzegel is niet nodig. Het behandelen van uw aanvraag duurt ongeveer acht weken. Na betaling via een factuur wordt de gehandicaptenparkeerkaart aangetekend verstuurd.

Het eerste jaar kost € 23,98. Elk opvolgend jaar (tot max. 4 jaar) kost € 7,96. In totaal voor 5 jaar komt u dan op € 55,82.

Het parkeren is in de gehele gemeente gratis.

Heeft u een gehandicaptenkaart en bestuurt u zelf de auto, dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent bestuurder van een auto en heeft een geldig rijbewijs
  • Uw loopafstand, met gebruik van hulpmiddelen, is minder dan 100 meter
  • Deze beperking heeft u tenminste 6 maanden
  • Bent u blijvend van een rolstoel afhankelijk of rijdt u soms auto en bent u op andere momenten afhankelijk van hulp? Vraag dan een gecombineerde bestuurder/passagierskaart aan.

Bent u in het bezit van een gehandicaptenkaart en rijdt u mee met iemand, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Een aantoonbare loopbeperking waarbij uw loopafstand, met gebruik van hulpmiddelen, minder dan 100 meter is
  • U bent van deur tot deur afhankelijk van de hulp van een bestuurder
  • Deze beperking heeft u tenminste 6 maanden
  • De kaart is persoonsgebonden, bij het gebruik van de GPK-P moet u zelf altijd in de auto aanwezig zijn

Bij verlies of diefstal van uw Europese gehandicaptenparkeerkaart moet u dit doorgeven aan de gemeente. U hoeft geen aangifte van vermissing te doen bij de politie. Een vervangende kaart bij verlies of diefstal kost € 20,90. Verklaring Vermissing GPK Gemeente Alkmaar.p,df

U mag op alle parkeerplaatsen in de stad parkeren, uitgezonderd de parkeerplaatsen die op kenteken zijn aangewezen. 
Op de specifieke parkeerplaatsen voor gehandicapten mag u maximaal 3 uur parkeren (let op dat u een parkeerschijf gebruikt), op plaatsen met een beperking van de maximale parkeerduur geldt de op de borden aangegeven maximale parkeerduur. Op alle andere plaatsen geldt geen maximale parkeerduur. 
Wilt u in het afgesloten gebied parkeren; vraag dan eerst een ontheffing aan via het digitale loket van P1 via ‘Parkeerproduct aanvragen’.