Gladheidsbestrijding

Als het door weersomstandigheden glad wordt, gaat Stadswerk072 strooien en/of schuiven en vegen. Stadswerk072 zorgt in opdracht van de gemeente Alkmaar voor de veiligheid op de wegen. Daaronder valt ook het bestrijden van gladheid en het sneeuw- en ijsvrij maken van wegen, fietspaden en winkelcentra.

De strooiwagens strooien met een combinatie van nat en droog zout of alleen droog zout gemengd met zand. De handploeg strooit vaak een combinatie van zout en zand. Strooizout werkt alleen goed als er meerdere auto’s overheen rijden. Hoe meer bewegingen, hoe beter de werking.

Bij strooien proberen we een goede balans te vinden tussen de bescherming van het milieu en de veiligheid van de bewoners.

De doorgaande wegen, de bus routes, veel gebruikte fietspaden en wegen nabij winkelcentra worden gestrooid. Het uitgangspunt is hierbij dat de weggebruiker maximaal 500 meter hoeft te lopen/rijden om op een gestrooide route te komen.

Bij sneeuw is het goed om eerst uw stoep of straat te vegen en daarna – zo nodig – te strooien. Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Houd bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw. Strooi zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken.

Bij sneeuwval / gladheid kunt u terecht bij supermarkten, benzinestations, bouwmarkten en tuincentra.