Iemand anders laten stemmen, volmacht

Kunt u zelf niet stemmen op de verkiezingsdag? Dan kunt u een andere kiezer voor u laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Er zijn twee soorten volmachten; een schriftelijke en een onderhandse volmacht.

De kiezer die voor u gaat stemmen, mag per verkiezingen maximaal twee volmachten aannemen. Deze volmachtstemmen moet hij/zij tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.

Onderhandse volmacht

Tussen 6 en 9 mei krijgt u uw stempas per post thuis. U kunt dan de achterkant van de stempas invullen. Daarop zet u wie voor u gaat stemmen. Deze kiezer moet in de gemeente Alkmaar wonen. Daarna geeft u de ingevulde stempas aan de kiezer die voor u gaat stemmen. Ook geeft u een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een digitale foto zijn van uw identiteitsbewijs zijn. De ander kiezer kan dan voor u stemmen in het stembureau. Hij/zij moet dat tegelijk met zijn/haar eigen stem doen.

Schriftelijke volmacht 

Een schriftelijke volmacht vraagt u aan bij de gemeente. Download het formulier (pdf). Zodra u en uw gemachtigde de formulieren hebben ondertekend, verstuurt u ze naar ons via de volgende link Versturen aanvraag volmacht

Uw gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs, waarmee hij/zij voor u kan stemmen.

U kunt alleen voor het Europees Parlement een kiezer uit een andere gemeente machtigen. Voor het referendum over vuurwerk is dat niet mogelijk.

Download het formulier (pdf). U en uw gemachtigde vullen het formulier in, en sturen het digitaal naar de gemeente via de volgende link Versturen aanvraag volmacht

De gemeente stuurt een volmachtbewijs naar de kiezer die voor u gaat stemmen. Met dit bewijs kan de andere kiezer dan voor u stemmen in het stembureau. Hij/zij moet dat tegelijk met zijn eigen stem doen.

Een kiezer kan maximaal twee volmachten aannemen voor het de Europees Parlementsverkiezing én twee volmachten voor het referendum over vuurwerk.
Hij/zij moet de volmachtstemmen tegelijk met zijn/haar eigen stem uitbrengen.

Op het stembureau kunt u alleen gebruikmaken van de volmacht op de achterkant van de stempas, of van de schriftelijke volmacht die de gemeente verstrekt.

Algemene volmachten van de rechtbank of notaris gelden niet op het stembureau.

Meer informatie over volmachten leest u op de website van de Kiesraad