Asbest

Asbest kan zitten in golfplaten, plafondplaten, afvoerbuizen, (golfplaten) daken en schoorstenen. Als u asbest verwijdert, kunt u gezondheidsrisico’s oplopen. Daarom mag u niet zomaar asbest verwijderen. Voor het verwijderen van asbest bestaan speciale regels.

Bij het verwijderen van asbest dient u altijd een sloopmelding te doen bij de gemeente.

Is uw woning gebouwd vóór 1994? Dan kan in of aan uw woning asbest zitten. Bekijk eerst de overzichtskaart van daken in gemeente Alkmaar.
Deze overzichtskaart, ook wel asbestwegwijzer genoemd, helpt u waar binnen of buiten het huis regelmatig asbest gevonden wordt. Wilt u weten of uw woning daadwerkelijk asbest bevat? Laat dit dan onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf.

Asbest is een lastige stof om te herkennen. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vaak moeilijk te zien. Vooral wanneer het in ander materiaal is verwerkt. Op de website van Milieu Centraal kunt u meer informatie vinden over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen.

Asbestdaken kunnen beschadigen en verweren door weer en wind. De vezels die daarmee vrijkomen kunnen worden ingeademd, dat is gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het verstandig om een asbestdak te verwijderen.
Heeft u ander asbestmateriaal zoals plafondplaten of afvoerbuizen, maar zitten de asbestvezels er nog stevig in vast of is het onbeschadigd? Dan kan het veiliger zijn om het te laten zitten. Bij het weghalen kunnen juist de asbestvezels vrijkomen.

Zelf asbestmateriaal verwijderen
Wanneer u zelf asbestmateriaal verwijdert, dan houdt u zich aan de volgende voorwaarden. U doet hiervan een sloopmelding. Op de website van Milieu Centraal krijgt u handige tips voor het zelf verwijderen van asbest.

In deze gevallen mag u NIET zelf een asbestdak verwijderen:

  • uw dak is groter dan 35 m2;
  • er liggen dakleien op uw dak;
  • het is gevaarlijk om het dak zelf te verwijderen (bijvoorbeeld omdat u het moet afbreken);
  • het gaat om asbestmateriaal in het pand of in materiaal van uw bedrijf.

In alle andere gevallen schakelt u een gecertificeerd bedrijf in. Op de website van Stichting Ascert vindt u een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.

Let op uw gezondheid
Het is gevaarlijk voor uw gezondheid als u asbestvezels inademt. Asbestvezels kunnen vrijkomen als u bijvoorbeeld gaat boren, zagen of slijpen in asbestmateriaal. Het kan zelfs al vrijkomen als u asbestmateriaal verplaatst. Kunt u het asbestmateriaal niet verwijderen zonder dat dit gebeurt? Schakel dan een gecertificeerd asbestbedrijf in.

U kunt uw asbest wegbrengen naar het afvalbrengstation. U dient het asbest goed te verpakken in speciaal plastic dat u gratis kunt afhalen bij het afvalbrengstation. Het plastic dient uit veiligheidsoverwegingen te worden dichtgetapet.

Op dit moment zijn er geen subsidies voor het verwijderen van asbestmateriaal. Bent u eigenaar van asbestmateriaal? Dan hebben wij enkele bespaartips:

  • Vraag offertes bij verschillende gecertificeerde asbestverwijderaars op en vergelijk ze voor u kiest;
  • Soms is het voordelig om een sanering (schoonmaken) samen met de buren te doen, denk daarbij aan een gedeelde asbesthoudend dak;
  • Vervangt u uw asbestdak? Verhoog uw energielabel en kies meteen voor dakisolatie en/of zonnepanelen;
  • Milieu Centraal heeft gratis advies op maat voor mensen met een asbestdak. Na het invullen van enkele vragen krijgt u direct een globaal overzicht van de kosten in beeld.
  • Milieu Centraal geeft meer tips bij asbest verwijderen.

Neem contact met ons op via 14 072.