Inspiratie voor groene ideeën

Twee inwoners van Alkmaar planten nieuwe planten in een perk.

Wij werken aan een groen Alkmaar en versterken van biodiversiteit. Zowel bij beheer als inrichting van openbare buitenruimte. Zo zijn op diverse plekken tegels vervangen door groen, zijn Tiny Forests (kleine bosjes) aangelegd en bloemrijke stroken waar bijen en vlinders van profiteren. Bewoners of organisaties die zelf ook een bijdrage willen leveren, ondersteunen we graag. Veel inwoners en scholen gingen u al enthousiast voor.

Meedoen in het groen

Heeft u ideeën om uw buurt of schoolplein groener te maken en bent u op zoek naar inspiratie?  Dan kunt u informatie vinden op Stadswerk072 – Meedoen in het groen. Hier vindt u voorbeelden en inspiratie. U kunt zich ook aansluiten bij bestaande initiatieven en vrijwilligersgroepen van onder andere vlinder- en wijktuinen.

Voor bewoners die in de buurt met elkaar aan de slag willen met een groen idee, zijn er subsidiemogelijkheden. Kijk op de pagina subsidie groen en dierenwelzijn.

Groene schoolpleinen

Voor groene schoolpleinen kunt u kijken op Natuurgids Alkmaar – vergroening schoolplein. Hier vindt u een handig stappenplan en goede tips. Ook vindt u er voorbeelden van groene schoolpleinen, in Alkmaar en elders in Nederland. Voor vergroening van schoolpleinen van basisscholen en het voortgezet onderwijs, zijn er subsidiemogelijkheden. Kijk op de pagina subsidie groen en dierenwelzijn

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden. Als een soort buitenlokaal met diertjes, planten en bomen. Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes. Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Op speelse wijze in contact komen met de natuur betekent meer speelopties, beweging, uitdagingen, creativiteit maar vooral leren van de omgeving. Een groen schoolplein biedt kansen en mogelijkheden voor kinderen en scholen.

Groene tuinen – Steenbreek Alkmaar

Handige tips voor meer groen en biodiversiteit in uw eigen tuin, vindt u op de website van Steenbreek Alkmaar.

Voor maatregelen in uw eigen tuin kunt u geen subsidie krijgen. Wel denken we graag met u mee als u samen in uw buurt groene tuinen wil stimuleren. U kunt dan contact opnemen met de Hortus Alkmaar, die voor de gemeente de campagne Steenbreek Alkmaar uitvoert, via steenbreek@hortusalkmaar.nl