Huisvestingsindicatie

Een huisvestingsindicatie geeft voorrang op een gelijkvloerse woning. Deze woning is op de begane grond of bereikbaar met een lift. De huisvestingsindicatie is voor iemand met blijvende lichamelijke problemen in de huidige woning.

U kunt een huisvestingsindicatie aanvragen wanneer u lichamelijke (ergonomische) klachten heeft. Hierdoor kunt u niet meer goed in uw huidige woning wonen. U heeft dus moeite met bewegen en de normale dingen in uw woning. Met de huisvestingsindicatie krijgt u voorrang op een gelijkvloerse woning.

U heeft geen huisvestingsindicatie nodig wanneer u voldoende inschrijftijd bij het SVNK heeft. Omdat u hiermee automatisch door kunt stromen naar een gelijkvloerse woning. Als u langer dan 8 jaar staat ingeschreven, is de kans groot dat dit lukt zonder huisvestingsindicatie.

Heeft u een dringend probleem en daardoor moet u binnen een half jaar verhuizen? Neem dan contact op met de afdeling woonurgentie om uw ernstige medische situatie te bespreken. U kunt hiervoor bellen naar 14 072 en vragen naar woonurgentie.

Een huisvestingsindicatie is nadat u deze ontvangt 1 jaar geldig.

Een huisvestingsindicatie is voor inwoners die door lichamelijke klachten niet meer in hun huidige woning kunnen blijven wonen. Zij moeten binnen een jaar verhuizen.

Een urgentieverklaring is voor meer uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld waarbij de woonsituatie niet meer houdbaar is. Of wanneer deze gevaarlijk wordt door medische omstandigheden. U moet daardoor binnen een half jaar verhuizen.

Een huisvestingsindicatie kost niks.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een huisvestingsindicatie?

Bel dan naar 14 072. De gemeente is bereikbaar vanaf 08:00 uur tot 17:00 uur. Een medewerker van het klantcontactcentrum noteert uw gegevens. Houdt uw SVNK-nummer bij de hand. U wordt binnen 24 uur (op werkdagen) door de afdeling Woonurgentie terug gebeld.

Voorwaarden:

  • U heeft klachten die blijven of erger zullen worden.
  • U woont minimaal 1 jaar in Alkmaar
  • U staat maximaal 8 jaar ingeschreven bij de SVNK
  • U laat een woning achter. Dit betekent dat u een huurwoning of koopwoning achterlaat. Als u een koopwoning achterlaat, moet u als bewijs een intentieverklaring tot verkoop laten zien aan de woningcorporatie.
  • Uw inkomen ligt binnen de norm van een sociale huurwoning. Dit betekent dat de netto huurprijs van de huurwoning maximaal €763,47 is. Daarnaast is uw jaarinkomen – dat is uw verzamelinkomen, kinderen niet meegerekend – maximaal €40.765 bij een eenpersoons huishouden of maximaal €45.014 bij een meerpersoonshuishouden.

U kunt verschillende dingen doen om een passende woning te vinden:

  • Reageer op gelijkvloerse woningen, op de begane grond of 1e etage
  • Reageer op 65+ woningen
  • Vraag doorstroomvoorrang aan voor een kleinere woning. Neem hiervoor contact op met uw woningcorporatie.
  • Vraag bij uw woningcorporatie na of u kunt ruilen van woning met een andere huurder.