Melding Wmo

Op deze pagina leggen we uit hoe u een digitale melding doet voor (verlenging/ aanpassing/ ophoging van) hulp, ondersteuning of een hulpmiddel door de gemeente, vanuit de Wmo.

  • Lees de informatie hieronder goed door voordat u verder gaat.
  • Als u een melding voor verlenging doet, doe dit dan minstens 8 weken van te voren.
  • Hulp nodig bij het digitaal aanvragen van een product of dienst? Ga naar de pagina Digivangnet.

Wat is ondersteuning Wmo?

Ondersteuning door de gemeente vanuit de Wmo is tijdelijk. Het is bedoeld voor inwoners die het op eigen kracht niet redden. Met eigen kracht wordt bedoeld: alles wat u zelf of met hulp van anderen kan doen.

Wat moet ik doen voordat ik een melding Wmo bij de gemeente kan doen?

Voordat u een melding doet bij de gemeente, heeft u 2 stappen doorlopen:

  1. U heeft zelf onderzocht welke hulp uw omgeving kan bieden en
  2. Wat (vrijwilligers)organisaties in Alkmaar voor u kunnen betekenen.

U doet dus alleen een melding wanneer u zelf geen oplossing heeft kunnen vinden voor uw situatie.

DigiD Logo

U doet een melding voor uzelf. Log in met DigiD.

Melding voor mijzelf doen

U doet een melding voor iemand anders. Ga verder zonder in te loggen bij DigiD.

Melding voor iemand anders doen

Informatie over hulp zoeken en (vrijwilligers)organisaties die hulp bieden, vindt u op onze pagina Ik zoek hulp.

Kijk voor hulp ook eens op onze pagina Wijk- en buurtcentra voor een wijk- of buurtcentrum bij u in de buurt. Zij hebben een veelzijdig aanbod. U kunt gewoon binnenlopen, zonder afspraak.

Om een melding te kunnen doen, heeft u uw DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Bekijk de pagina van het Digivangnet of vraag het DigiD meteen aan op de aanvraagpagina van DigiD.nl.

Als u het formulier liever samen met iemand invult, regelt u dit eerst. U kunt een buur, familielid of kennis vragen. Ook kunt u gratis hulp vragen bij de wijk- of buurtcentra of gratis cliëntondersteuning aanvragen. Zorg ervoor dat u het formulier met uw eigen DigiD invult.

Houd documenten die voor de melding van belang zijn digitaal bij de hand heeft. Zodat wij een goed beeld hebben van uw situatie. Bijvoorbeeld: een hulpverleningsplan; een plan van aanpak; een bewijs van bewindvoering/gezag of een evaluatieverslag. In het formulier wordt uitgelegd waar u deze documenten kunt uploaden.

Als u niet weet welke informatie in uw situatie nodig is, vraag dan advies aan uw begeleider, zorgprofessional of cliëntondersteuner.

Bovenaan deze pagina vindt u de knop ‘Melding voor mijzelf doen’.

Doet u de melding voor iemand anders? Dan is het van belang dat degene die voor wie u de melding doet daarvan op de hoogte is.

U heeft geen DigiD nodig. In het formulier vult u eerst uw eigen naam en contactgegevens in. Vervolgens de gegevens van degene die ondersteuning vanuit de Wmo nodig heeft.

Houdt documenten die voor de melding van belang zijn digitaal bij de hand heeft. Zodat wij een goed beeld hebben van de situatie. Bijvoorbeeld: een hulpverleningsplan; een plan van aanpak; een bewijs van bewindvoering/gezag of een evaluatieverslag. In het formulier wordt uitgelegd waar u deze documenten kunt uploaden.

Bovenaan deze pagina vindt u de knop ‘Melding voor iemand anders doen’.

Nadat u het formulier heeft verstuurd, ontvangt u een bevestigingsmail. Ziet u deze niet in uw mailbox? Kijk dan ook in uw spambox.

Na ontvangst wordt beoordeeld of de aanvraag compleet is. Ontbreekt er iets? Dan krijgt u het verzoek om de melding aan te vullen.

Als de melding compleet is, dan gaat uw melding door naar het Aanmeldpunt Wmo.

Op de pagina Aanmeldpunt Wmo bij het kopje ‘Wat gebeurt er na mijn melding’ leest u hoe het proces verder loopt.

Vraag altijd eerst hulp aan een buur, familielid of kennis. Ook is er hulp beschikbaar bij de wijk- en buurtcentra in Alkmaar of kunt u een gratis clientondersteuner vragen u te helpen.

U kunt ook op onze website kijken voor hulp bij digitale aanvragen. Bekijk de pagina van het Digivangnet .

Komt u er niet uit? Stuur dan een mail naar wmo@alkmaar.nl of bel dan naar 14 072. Geef aan dat u een melding Wmo wilt doen. Als u belt, bel bij voorkeur voor 12:30, dan is het Aanmeldpunt Wmo het beste bereikbaar.