Hulp bij bewegen

U heeft een hulpmiddel nodig omdat u beperkt bent in uw bewegen. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Maar als uw situatie niet meer beter wordt, heeft u een hulpmiddel nodig dat u altijd kunt gebruiken.

Hieronder leest u wat u kunt doen.

Voor eenvoudige hulp bij bewegen bent u zelf verantwoordelijk. Denk hierbij aan een wandelstok, looprek, sta-op stoel of een rollator.

Deze hulpmiddelen kunt u kopen of (tijdelijk) huren. Ze zijn vaak online te koop of bijvoorbeeld via marktplaats. U kunt ook langsgaan bij een thuiszorgwinkel van Medipoint. Hier kunt u ook hulpmiddelen huren.

Soms worden deze hulpmiddelen vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag hulp van mensen die u kent bij het regelen van hulpmiddelen als u dat nodig heeft.

Als u niet goed weet welk hulpmiddel voor u passend is, kunt u contact opnemen met een ergotherapeut. Dit is iemand die advies kan geven over welke hulpmiddelen in uw situatie zouden helpen. Ook kunt u bij een ergotherapeut hulpmiddelen alvast uitproberen.

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op een vergoeding van 10 uur per jaar. De kosten vallen onder uw eigen risico. Heeft u meer uren nodig? Kijk dan op de pagina over ergotherapie van Zorgwijzer.nl  of uw aanvullende verzekering mogelijk de kosten dekt.

Een ergotherapeut bij u in de buurt zoeken? Kijk op de pagina Zoek een ergotherapeut van Ergotherapie.nl voor een ergotherapeut in uw buurt.

Voor hulpmiddelen die niet makkelijk te verkrijgen zijn of een aanpassing nodig hebben omdat u bijvoorbeeld een beperking heeft, kunt u terecht bij de gemeente.

U kunt ook bij de gemeente terecht als u een hulpmiddel langer dan 6 maanden nodig heeft. Denk aan een scootmobiel, een driewielfiets of een rolstoel. U meldt zich dan bij het Aanmeldpunt Wmo.

Er zijn voorwaarden:

Scootmobiel
– U bent financieel niet in staat de scootmobiel zelf aan te schaffen
– U bent voldoende rijvaardig
– U heeft een langdurige, zeer beperkte mobiliteit. Dit betekent dat u moeite heeft met lopen en geen gebruik kan maken van een (tweewiel)fiets, brommer of scooter

Rolstoel
– U gebruikt de rolstoel regelmatig
– U heeft de rolstoel langer dan 6 maanden nodig

Er zijn verschillende eisen aan de ruimte waar u uw scootmobiel gaat neerzetten. Een scootmobiel moet veilig en overdekt staan.

Ook moet een scootmobiel aangesloten kunnen worden op de elektriciteit. Zo kan de scootmobiel opgeladen worden. Tot slot moet er in de ruimte voldoende plek zijn om in en uit te stappen.

Voor tijdelijke hulpmiddelen bent u zelf verantwoordelijk. Dit zijn hulpmiddelen die u 6 maanden of korter nodig heeft.

U kunt een hulpmiddel tweedehands kopen via bijvoorbeeld marktplaats of een hulpmiddel huren bij Medipoint.

Voor deze hulpmiddelen bent u zelf verantwoordelijk. Deze hulpmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij fietsenwinkels of online.

In sommige gevallen kunt u hiervoor terecht bij de gemeente. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Als u wilt weten of u in aanmerking komt, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo. De gemeente kijkt dan of u in aanmerking komt.

U kunt contact opnemen met de leverancier van uw hulpmiddel. De naam van deze leverancier staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

De gemeente Alkmaar werkt samen met de volgende leveranciers:

Medipoint

Kersten Hulpmiddelen (voorheen HMC)

Welzorg

 Meyra

Als er iets mis is met uw hulpmiddel, neemt u contact op met de leverancier van uw hulpmiddel.

De naam van deze leverancier staat in de brief ‘Beschikking Wmo’ die u van de gemeente heeft ontvangen.

De gemeente Alkmaar werkt samen met de volgende leveranciers:

Medipoint

Kersten Hulpmiddelen (voorheen HMC)

Welzorg

Meyra

Als u uw hulpmiddel niet meer gebruikt, geeft u dit door aan de gemeente.

Dit kan door te mailen naar wmo@alkmaar.nl of te bellen naar 14 072. Vertel hierbij waarom u het hulpmiddel niet meer gebruikt of wilt gebruiken.