Wij(k) aan Zet, uw wijk beter, mooier of gewoon gezelliger maken

Dit is de top 3 per wijk — de uitslag van Wij(k) aan Zet!

In het voorjaar van 2024 dacht Alkmaar mee! Inwoners, ondernemers en buurtverenigingen konden kiezen welke punten belangrijk zijn voor hun wijk. De ideeën met de meeste stemmen staan nu in een top 3 per wijk. Maar let op: de andere ideeën bewaren we ook. Die kunnen later nog van pas komen.

We gaan aan de slag!

Met de top 3 van elke wijk zijn we al begonnen. Sommige dingen kunnen snel geregeld worden. Andere plannen kosten meer tijd, omdat ze duurder zijn of eerst goed afgestemd moeten worden met de buurt. Zo maken we samen Alkmaar nog fijner om te wonen.

Wat is er al gedaan?

Meer dan 70 verbeterpunten konden we direct oppakken! Denk aan het recht leggen van stoeptegels, het snoeien van struiken of het aanpassen van een milieu straat zodat deze rolstoelvriendelijk is. Zie je zelf iets in de buurt dat gemaakt of opgeruimd moet worden? Meld het dan bij Stadswerk072 via www.stadswerk072.nl/melding-maken. Zo houden we samen de stad netjes.

Goed om te weten

De gemeente voert de top 3 van verbeterpunten per wijk zoveel mogelijk uit. Soms passen we een idee iets aan. Dit doen we altijd in overleg met de persoon die het idee heeft ingestuurd en de buurt. Voor we aan de slag gaan, bekijken we eerst goed wat er nodig is en bespreken we dit met de omgeving. Heeft een plan veel invloed? Dan organiseren we extra overlegmomenten, zodat iedereen mee kan denken.

Sommige ideeën horen bij een groter plan of project. Die pakken we later op of we passen ze nog iets aan. Plannen met hoge kosten of grote gevolgen onderzoeken we eerst goed. Dit kost wat meer tijd. We laten het altijd weten als er nieuws is.

De uitslag en planning per wijk

Veilig Oversteken Koelmalaan richting Tuinderspad/park Oosterhout.

Omschrijving: De buurtbewoners van de Koelmalaan willen een veilige oversteekplaats. Er wordt een plan uitgewerkt om een veilige oversteekplaats met een middenberm te maken. Ook komen er andere kleine aanpassingen om de oversteek veiliger te maken.
Participatie: Het plan wordt gepresenteerd aan de indiener en aan de buurtbewoners in “de Kas” van het appartementencomplex. Hierna krijgen de mensen die in de buurt wonen een brief met informatie over waar en wanneer de verkeersmaatregelen geplaatst gaan worden.
Planning: Najaar 2025

Snel autoverkeer Vondelstraat beperken. (Fase 1, onderzoek)

Omschrijving: Maatregelen die de snelheid moeten remmen. Daar vraagt de indiener van het idee om. Het gaat om het stuk van de Vondelstraat  vanaf de rotonde Geert Groteplein/Koelmalaan tot aan de kruising Hoofdplein (de snackbar).
Opmerking: Er moet eerst onderzoek gedaan worden naar welke maatregelen de snelheid het beste remmen. Daaruit wordt duidelijk wat er mogelijk is aan maatregelen voor deze plek.
Participatie: De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek zal met mensen in de buurt besproken worden. Samen wordt er gekeken welke mogelijke oplossingen passend zouden zijn.
Planning: Haalbaarheidsonderzoek 2026

Goed omheinde (afgesloten) hondenlosloopveldjes

Omschrijving van het idee: Het idee was het plaatsen van hekken rondom de twee bestaande hondenlosloopveldjes aan de Koelmalaan en de Montelbaen. De inwoner vroeg om hekken zodat honden niet weg kunnen lopen en veilig vrij kunnen rondrennen. Stadswerk072 plaatste in februari 2025 de hekken. De opening van de aangepaste veldjes door wethouder Anjo van de Ven was klein, met de inwoner die het idee instuurde, haar hond en de betrokken gebiedsregisseur van de gemeente.
Participatie: De buurt werd betrokken bij het plan om hekken te plaatsen.
Status: Stadswerk072 heeft dit idee uitgevoerd en plaatste de hekken in februari 2025.

wethouder staat in blauwe jas links, in het midden staat een inwoner met bruine hond en gebiedsregisseur in witte jas aan de rechterkant.
Aangepast hondenspeelveld geopend met indiener verbeterpunt. Foto Jan Jong

Veiliger maken Halvemaansbrug.

Omschrijving: De verkeerssituatie bij de Halvemaansbrug mag overzichtelijker en veiliger, volgens bewoners. Vooral door het voet- en fietspad aan te passen.
Opmerking: De Halvemaansbrug ligt naast de Bomenbuurt. Dit verbeterpunt kan een onderdeel worden van het herinrichtingsplan dat voor de Bomenbuurt gemaakt wordt. De plannen voor het herinrichtingsplan worden nu gemaakt.
Participatie: Na het onderzoek naar de haalbaarheid van het verbeterpunt zal een bewonersavond georganiseerd worden.
Planning: Onderzoek inpassing plan Bomenbuurt loopt tot eind 2025

Makkelijker het water in kunnen vanaf de Hoornsekade

Omschrijving: Bewoners rond de Hoornsekade vragen om makkelijkere toegang tot het water van de Hoornsevaart. Tussen de Hoornsekade (Rekerbuurt) en het water van de Hoornsevaart plaatsen we hekken en een deurtje. Zo kan iedereen straks makkelijk en veilig het water in om te zwemmen of te suppen.
Participatie: De buurtbewoners waren niet allemaal even positief. Voor de mensen die dichtbij het water in de buurt wonen zijn twee dingen belangrijk: veiligheid voor kinderen en het uitzicht. De mensen die in de buurt wonen zijn betrokken bij de plannen. Met elkaar is de buurt tot een oplossing gekomen en kan er een deurtje in het hek gemaakt worden. Dit is besteld en zal volgens planning geplaatst worden.
Planning: Eind mei, begin juni 2025

Sportnet bij OBS De Zes Wielen, locatie Saturnusstraat

Op 26 november 2024 is het sportnet bij basisschool De Zes Wielen in Oudorp officieel geopend door wethouder Van de Ven. Dit deden we samen met de kinderen van de school, hun ouders en  buurtbewoners. Ook Alkmaar Sport was aanwezig om een sportclinic te verzorgen voor de leerlingen van de bovenbouw, waarbij het net gelijk gebruikt kon worden.

Omschrijving van het idee: Het idee voor het sportnet werd ingestuurd door de leerlingenraad van OBS De Zes Wielen. Door de schoolkinderen en buurtbewoners is gestemd op dit verbeterpunt. Zij vroegen om een verstelbaar sportnet op het schoolplein te plaatsen. Het is een duurzaam buitensportnet geworden dat in hoogte verstelbaar is waardoor het geschikt is om te gebruiken voor volleyballen, badmintonnen, tennissen, voetvolleyen en meer.
Participatie: De omwonende zijn betrokken bij het plan en de uitvoering.
Status: Het idee is uitgevoerd in november 2024

ONTHULLING SPORTNET BIJ O.B.S. DE ZES WIELEN DOOR WETHOUDER ANJO VAN DE VEN. 7 kinderen staan voor het nieuwe sportnet op een grasveld.
Wethouder van der Ven opent het nieuwe sportnet samen met de kinderen van OBS De Zeswielen. Foto Jan Jong

In de top 3 van de Vroomermeer kreeg het verbeterpunt “verbinding Vroonermeer met Alkmaarskanaal” de meeste stemmen. Wij hebben dit verbeterpunt niet in de top 3 van de Vroonermeer opgenomen. De gewenste verbinding ligt namelijk niet op grondgebied van gemeente Alkmaar, maar van onze buurgemeente Dijk en Waard. Dit valt dus niet binnen het project Wij(k) aan zet!.

Een buslijn met een bushalte in Vroonermeer Noord

Omschrijving: De inwoners van de Vroonermeer Noord vragen om een bushalte in de buurt.
De voorbereiding voor het ontstaan van de halte en de gesprekken met Connexxion en de Provincie zijn klaar. De halte aan de zuidkant van de wijk is er al. De halte aan de noordkant wordt op dit moment voorbereid en zal na de zomer in gebruik worden genomen.
Participatie: De buurt is betrokken bij de plannen om een bushalte te plaatsen. De mensen die in de buurt wonen krijgen een brief met informatie over wanneer de bushalte klaar is.
Planning: Na de zomervakantie 2025

Steiger voor water- en ijspret

Omschrijving: Bewoners van Vroonermeer Noord vragen om een steiger in de buurt van de kruising Laan van Bergama en Bulleweide. Er is nu geen plek waar je makkelijk het water in of het ijs op kunt.
Participatie: Het idee is met de mensen die in de buurt wonen besproken. Voor de aanleg van de steiger is een omgevingsvergunning aangevraagd die nu is goedgekeurd. Er moet nu een stikstofberekening gemaakt worden voordat de steiger wordt aangelegd. Voor de werkzaamheden starten krijgen de inwoners in de buurt een brief met informatie over waar en wanneer de steiger geplaatst gaat worden.
Planning: In de loop van 2025

Betere buitenspeelplek voor kinderen aan de Herman Heijermansstraat

Eén van de top drie verbeterpunten uit de wijk Vroonermeer, was het vernieuwen van de speelplek op de Herman Heijermansstraat. De oude speeltoestellen die er nog stonden, zijn verwijderd. De nieuwe toestellen (schommels, wip, duikelrek en klimtoestel) zijn geplaatst en er is kunstgras neergelegd.

Omschrijving van het idee: De indiener wilde graag dat de speeltoestellen vernieuwd werden. Ook waren er al (verouderde) toestellen verdwenen.
Participatie: Er was al met de indiener gesproken over het plan. De buurt is betrokken bij de plannen.
Status: In november 2024 is dit idee uitgevoerd

Aangepaste speeltuin aan de Herman Heijermansstraat

Parkeren voor vergunninghouders Doelenveld.

Omschrijving: Het Doelenveld is nu een plek waar je openbaar kunt parkeren. Volgens de indiener van het verbeterpunt, rijden auto’s nu steeds onnodig rond op de parkeerplaats omdat er vaak geen parkeerplek vrij is. De bewoners willen graag parkeren voor vergunninghouders op het Doelenveld.
Opmerking: Eerst moet de haalbaarheid onderzocht worden. Daaruit wordt duidelijk wat er mogelijk is en wat de gevolgen daarvan zijn.
Participatie: Een gesprek met de mensen die in de buurt wonen is onderdeel van de onderzoeksfase.
Planning: Haalbaarheidsonderzoek wordt begin 2026 verwacht

Rotonde Zeswielen/Rekerdijk/Friesewek/Koedijkerstraat.

Omschrijving: De indiener vraagt om een oversteekpunt Rekerdijk/Frieseweg/Zeswielen/Koedijkerstraat dat veiliger is voor verkeer en voetgangers. De drukte daar zorgt dagelijks voor gevaarlijke situaties, volgens de indiener. Dit komt volgens de bewoners door slecht zicht door hoogteverschillen, door onverwachte hoeken waar verkeer uitkomt, door groen en door de snelheid van het verkeer. Zij willen daar liever een rotonde, die de Rekerdijk, Koedijkerstraat, Zeswielen en Frieseweg met elkaar verbindt.
Opmerking: Eerst moet de haalbaarheid onderzocht worden. Daaruit komt naar voren wat er mogelijk is.
Participatie: Een gesprek met de mensen die in de buurt wonen is onderdeel van de onderzoeksfase.
Planning: Verwachte start van het onderzoek is in 2026

Hofplein als postzegelpark.

Omschrijving: De indiener van dit idee wil van het Hofplein graag een gezellig postzegelpark maken zonder parkeerplaatsen. In het coalitieakkoord is ook een herinrichting van het Hofplein met de daarbij behorende voorwaarden opgenomen. In 2025 wordt onderzocht of er extra groen kan worden toegevoegd zoals in het verbeterpunt wordt voorgesteld.
Participatie: Zodra het onderzoek klaar is en het voorlopig ontwerp is gemaakt wordt de buurt betrokken.
Planning: Voorlopig ontwerp verwacht in het najaar 2025

Betaald- en vergunninghoudersparkeren Rembrandtkwartier

Omschrijving: De verkeers- en parkeeroverlast in het Rembrandtkwartier is volgens bewoners groot. Betaald vergunningshouders parkeren lijkt voor sommige bewoners de oplossing tegen de overlast. Er is eerst een digitale vragenlijst uitgestuurd naar de buurt. Op basis van de uitkomsten is er een proef met vergunningshouderparkeren gestart in een deel van de wijk.
Participatie: Er is eerst een enquête onder de bewoners van het Rembrandkwartier gehouden. Na de proef met het vergunningshouderparkeren wordt de buurt opnieuw betrokken.
Planning: Proef met vergunningshouderparkeren loopt tot na de zomer 2025.

Verbeteren speeltuin Vomar Bergermeer

Omschrijving: Achter de Vomar in de Bergermeer is een veld met een speeltuin die op dit moment oud en ouderwets is, vindt de indiener. Omdat er steeds meer jonge gezinnen in de wijk komen vraagt de indiener en de bewoners die hierop gestemd hebben, om deze centrale plek geschikt te maken voor een mooie, nieuwere speelplaats.
Participatie: Met de indiener en daarna met de buurt is overlegd en een plan gemaakt voor een vernieuwde speelplaats.
Planning: Opening 18 april 2025

Skatepark voor skeeleren, steppen, fietsen en skateboarden

Omschrijving: Een skatepark in Alkmaar West is een ingestuurd verbeterpunt. Jongeren vragen om een park “Waar je lekker kunt bewegen en een leuke tijd hebt. Voor skeeleren, steppen, fietsen en skateboarden.”
Participatie: In december 2024 is met jongeren gesproken over verschillende wensen en mogelijkheden voor het park. Op dit moment kijken we naar de mogelijkheden op verschillende locaties. Zodra er meer zicht is op de verschillende locaties worden jongeren en eventueel de buurt betrokken bij de plannen.
Planning: In de loop van 2025

Nieuwe speelplek Wiardi Beckmanstraat

Voor de nieuwe speelplek is de buurt gevraagd naar hun wensen. Zij wilden een natuurvriendelijke uitdagende speelplek voor de buurtkinderen. De buurt is nauw betrokken door Stadswerk072. In goede afstemming is een nieuwe speelplek gerealiseerd.

een groen kunstgrasveld met twee speeltoestellen
Het nieuwe speelveldje aan de Wiardi Beckmanstraat.

Veilig oversteken Kennemerstraatweg bij Shell tankstation naast De Hout

Omschrijving: Er ligt al een zebrapad, maar de indiener vraagt om een opvallend, kleurig zebrapad.
De oversteek wordt nu al veiliger gemaakt. Onder andere door het vervangen van een reclamebord dat het uitzicht beperkte. Nu staat er een doorzichtige reclamezuil.
Participatie: Als er meer plannen zijn voor het veiliger maken van de oversteek wordt de buurt gevraagd om hierom te reageren.
Planning: Loopt op dit moment

Ideeën Seniorencomplex Dillenburgstraat

Omschrijving: Bewoners vragen om een gezellig en knus pleintje om elkaar te ontmoeten. Ze willen hiervoor meer groen en bankjes. En er zijn nog meer ideeën vanuit de bewoners. Er wordt gekeken welke van die ideeën uitgevoerd kunnen worden.
Opmerking: Dit verbeterpunt is ter vervanging van het idee voor een fietssluis in de buurt. De buurt wilde dat toch liever niet. Daarom is er nu gekozen voor dit verbeterpunt.
Planning: Wordt later bekend

Moestuin achter Leger des Heils

Omschrijving: Buurtbewoners en het Leger des Heils vragen samen om een moestuin achter het Leger des Heils. Dit wordt dan meteen een ontmoetingsplek voor iedereen in de buurt. Eerst komen er moestuinbakken en wordt het eigen terrein klaargemaakt. Daarna wordt het plan voor de moestuin verder uitgewerkt.
Opmerkingen: Het eerste gedeelten van dit verbeterpunt bestaat uit het plaatsen van moestuinbakken en het gereedmaken van het eigen terrein. In het tweede gedeelte van het verbeterpunt wordt er een plan gemaakt voor een moestuin op het terrein. Dit plan wordt verder uitgewerkt, passend in het gebiedsplan. Hiervoor moet ook eerst een bodemonderzoek gedaan worden.
Participatie: De buurtgroep is al actief aan de gang geweest met het verwijderen van een schutting en klaarmaken van de grond. Ook sluiten zij 4 regentonnen aan en er komen 3 insectenhotels. De buurtbewoners werken nauw samen met het Leger des Heils.
Planning: De verwachting is dat dit idee voor het grootste gedeelte eind 2025 is uitgevoerd

Een hondenveld met een hek bij de Hiemerwaard

Omschrijving: De bewoners van Huiswaard vragen om een hek om het hondenveld bij de Hiemerwaard. Daarbij willen zij ook een bankje zodat hondenbezitters elkaar kunnen ontmoeten tijdens het uitlaten van de honden.
Participatie: Om dit verbeterpunt uit te kunnen voeren is er een hondenaanwijsbesluit nodig. Hier wordt op dit moment door de gemeente aan gewerkt. Zodra dit hondenaanwijsbesluit er is, kan er een plan worden gemaakt voor dit verbeterpunt. De buurt wordt vooraf betrokken bij het plan om een hek en een bankje te plaatsen. Daarna krijgen de mensen die in de buurt wonen een brief over wanneer de hekken geplaatst worden.
Uitvoering: Voor het einde van de zomer 2025

Groen speelpleintje bij de Lekerwaard

houten speelstoestel, waar een bankje naast staat. Er is ook een schommel te zien. Om het speeltuintje staat nu nog een hek omdat de speeltuin nog verder afgemaakt moet worden.
Nieuwe speeltuin bij de Lekerwaard

Het pleintje en naastgelegen grasveld bij de Lekerwaard is opgeknapt. Er is een leuk en gezellig speelplein gemaakt voor kinderen van verschillende leeftijden. De speeltoestellen staan er al. Er staat nu nog een hek om heen totdat de laatste werkzaamheden zijn uitgevoerd. Daarna kan het speelplein gebruikt kan worden.
Participatie: Met de indiener is op locatie een ontwerp gemaakt. Het ontwerp is besproken met de buurt.

Saskerstraat veiliger maken en het grasveld bij de Lidl een ontmoetingsplek

Omschrijving: De bewoners van de Saskerstraat vragen om een veiligere oversteek ter hoogte van de Houtbos. Ook willen zij een speelplek voor kinderen en een ontmoetingsplek bij de Lidl.
De veilige oversteek is al gemaakt.
Participatie: Buurtbewoners zijn meegenomen in de plannen voor de veilige oversteek. Voor een gedeelte van de werkzaamheden hebben zij ook een brief ontvangen. Op dit moment wordt een overleg voor buurtbewoners georganiseerd. Dan worden de wensen en mogelijkheden besproken voor het grasveld bij Lidl.
Planning: Het overleg met de buurt wordt georganiseerd.

Groenere parkeerplek/straat op De Klip

er staan 4 auto's geparkeerd tussen 4 bomen en een aantal haagjes. De parkeerplaats is in de vorm van een H aangelegd.
De parkeerplek op De Klip is groener gemaakt met haagjes.

Afgerond: Bewoners van De Klip hebben nu een haag om de parkeerplaatsen voor de woningen. De buurt is hiermee een stukje groener geworden, zoals volgens het idee dat door de buurt is ingediend. Dit verbeterpunt is eind 2024 uitgevoerd.
Participatie: Omwonenden hebben vooraf een brief ontvangen daarin informatie over het plan en de werkzaamheden.

Opknapbeurt pleintje Bourgondiëstraat- Lotharingenstraat

In een driehoekig vlak staan twee bestaande bomen en twee nieuwe bomen. Daarnaast staan er plantjes in alle drie de hoeken van het plant vak. Er komt nog gras en een speeltoestel. Nu is het nogal zanderig.
Het opgeknapte plein met nieuwe bomen en planten.

Afgerond: Buurtbewoners hebben samen een plan gemaakt voor een opknapbeurt van het pleintje. Dit plan is voor het grootste gedeelte al uitgevoerd. Er zijn nieuwe bomen geplant, beplanting is aangebracht en het straatwerk ligt weer netjes. Binnenkort komt er nog een speeltoestel en wordt gras ingezaaid.
Participatie: Het uitvoeringsplan is aan de indiener gestuurd. Daarna zijn de andere inwoners in de buurt via een brief geïnformeerd en hebben zij op de plannen gereageerd.

Onderhoud gebied Oudieplas

Er is een hondenhalte voor een houten hek om het hondenlosloopveldje. Er staan nieuwe bomen binnen de hekken in het gras.
Het hondenlosloopveld heeft nu mooie hekken gekregen en er zijn nieuwe bomen geplant.

Afgerond: De Oudieplas is klaar voor de lente! Het groene gedeelte van de Oudieplas is een recreatiegebied voor de wijken ’t Rak Noord, Koedijk en Daalmeer. De indiener van het verbeterpunt heeft gevraagd om meer en beter onderhoud. Ook is gevraagd om een afgesloten toegang tot het hondenlosloopveld en om het vervangen van omgevallen bomen. Er is inmiddels veel gebeurd om het groen rondom de Oudieplas. Dit recreatiegebied heeft nu extra bomen, er zijn struiken gesnoeid en de omgevallen bomen zijn weggehaald. Het hondenlosloopveld heeft nieuwe hekken.
Participatie: Omwonenden hebben vooraf een brief gekregen over de werkzaamheden.
Planning: De werkzaamheden zijn eind 2024 en begin 2025 uitgevoerd.

Containertuintjes bij Arendsweg /de Horn

Er staat een heg met hek om ondergrondse containers voor papier en restafval. Daarnaast staan er ook nog kleine plantjes voor de heg.
Er is beplanting om de afvalcontainers geplaatst.

Afgerond: De bewoners van de Arendsweg/de Horn Noord willen kleine mini-tuintjes om de ondergrondse afvalcontainers heen. Zij vinden dat dit de buurt groener maakt. Samen met de buren de containertuintjes onderhouden zorgt voor verbinding zeggen zij. Ook zou het kunnen zorgen voor minder afval naast de afvalcontainers.
Participatie: Omwonenden hebben vooraf een brief gekregen over de werkzaamheden.
Planning: Begin 2025 zijn de werkzaamheden uitgevoerd.

Speelparcours aan de Stempelmakerstraat

Omschrijving: In dit verbeterpunt wordt gevraagd om het asfalt aan de Stempelmakerstraat aan te passen zodat het pleintje aantrekkelijker en uitdagender wordt voor kinderen om meer buiten te gaan spelen en te rolschaatsen en/of te skaten. In overleg met buurtbewoners komt er geen compleet skatepark zoals in het verbeterpunt eerst werd voorgesteld. Inmiddels heeft in december het asfalt een nieuwe laag gekregen.
Participatie: Buurtbewoners heeft een brief gekregen over het plan voor een spelparcours. Zij zijn uitgenodigd om naar de inloopbijeenkomst te komen op 22 april. Buurtbewoners die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen ook tot 4 mei per mail reageren op de plannen die in de brief staan.
Planning: Voor het einde van de zomer 2025

Herinrichting Albatrosweg

Omschrijving: De bewoners vinden dat het groen, het asfalt en de stoeptegels vervangen moeten worden. Zij willen graag een veiligere straat met een fijne uitstraling. Meer parkeervakken, mooi groen en een weg die erom vraagt om langzamer te rijden. Voor dit verbeterpunt moet onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid van herinrichting van de straat. Daaruit wordt duidelijk wat de mogelijkheden en gevolgen zijn voor een eventuele herinrichting.
Participatie: Uitgebreide participatie met de buurt en bewonersavonden. Ophalen wat inwoners willen en wat de mogelijkheden zijn.
Planning: Vóór oktober worden omwonenden benaderd om mee te denken.

De planning van Wij(k) aan zet!

januari 2025 tot en met december 2026

Uitvoering van alle ideeën

Sommige ideeën kunnen snel uitgevoerd worden. Voor andere ideeën is meer tijd en voorwerk nodig.

september tot en met december 2024

Uitvoeringsplan maken

Wij hebben een plan gemaakt om alle ideeën uit te kunnen voeren.

juli 2024

Bekendmaking top 3 per wijk

Wij maken bekend welke verbeterpunten uitgevoerd gaan worden.

juni 2024

Check op haalbaarheid

Wij checken de haalbaarheid van de verbeterpunten.

mei 2024

Stemmen

Iedereen kan stemmen op de verbeterpunten voor de wijk. 

april 2024

Ideeën indienen

Iedere Alkmaarder kan verbeterpunten indienen op de website van de gemeente Alkmaar.

Veelgestelde vragen

Alles waarvan u vindt dat het uw wijk mooier, veiliger, schoner of gezelliger maakt.

Denk bijvoorbeeld aan de thema’s bewegen, cultuur, duurzaamheid, gezelligheid, meedoen, mooier of leuker maken, overlast, spelen, veiligheid, vergroenen, verkeer, enzovoort.

Er is geen maximum bedrag. Het kan wel zijn dat dit geld niet zomaar beschikbaar is en dat het enige tijd gaat duren voordat het geld wel beschikbaar is en het idee uitgevoerd kan worden.

Alle wijken van stedelijk Alkmaar:

  • Centrum
  • Daalmeer/Koedijk
  • De Mare
  • Huiswaard
  • Oudorp
  • Overdie
  • Vroonermeer
  • West
  • Zuid

Waarom doen de dorpen van landelijk Alkmaar niet mee?

In de 13 dorpen van Landelijk Alkmaar wordt dit jaar een dorpenvisie gemaakt, met inbreng van de dorpsbewoners. Hierbij kunnen de dorpsbewoners aangeven wat zij graag anders of verbetert zien. 

Deze 13 dorpen zijn: De Rijp, Driehuizen, Graft, Grootschermer, Markenbinnen, Noordeinde, Oost Graftdijk, Oterleek, Schermerhorn, Starnmeer, Stompetoren, West-Graftdijk, Zuidschermer.

Koedijk en Oudorp zijn toch ook dorpen?

Deze dorpen horen al heel lang bij Alkmaar, daarom zijn zij onderdeel van stedelijk Alkmaar.

  • Van 26 maart tot 30 april kon u een verbeterpunt voor uw wijk inleveren. Digitaal en op papier.
  • Een verbeterpunt mocht van alles zijn, bijvoorbeeld meer groen in de wijk. Of misschien een idee om uw wijk veiliger, leefbaarder, mooier of gewoon gezelliger te maken.
  • Had u hulp nodig bij het digitaal inleveren van uw verbeterpunt? De medewerkers bij de rode bus, van de bibliotheek, wijk- en buurtcentra of de Publiekshal in het Stadskantoor stonden voor u klaar.
  • Buurtbewoners konden met u mee denken over uw verbeterpunt om samen tot een goed idee te komen.
  • Verbeterpunten die op elkaar lijken voegden wij samen tot 1 verbeterpunt.
  • Van 8 tot 19 mei kan iedere inwoner stemmen op verbeterpunten voor de wijk.
  • De verbeterpunten worden door de gemeente getoetst of ze uitvoerbaar en betaalbaar zijn.
  • Verbeterpunten met grote gevolgen of hoge kosten kunnen enige tijd duren om ze uit te voeren. Wij blijven in overleg met u.
  • Via de website, de Stadskrant en sociale media informeren wij over de planning en uitvoering.

  • Je plan heeft voldoende stemmen gekregen om door te gaan naar de haalbaarheidscheck.
  • Mocht een plan met enige aanpassing wel haalbaar zijn, dan neemt de gemeente contact met je op. Als het plan volgens ons niet uitvoerbaar is, krijg je dan uiteraard bericht over.
  • Het kan zijn dat je voor jouw plan een vergunning nodig hebt. We kijken of dat zo is, en of die te verkrijgen is.
  • We gaan na of je plan geen veiligheidsrisico’s heeft en binnen de grenzen van de wet kan worden uitgevoerd.
  • We gaan na of de gemeente de bevoegdheid heeft of kan krijgen om het plan uit te voeren.
  • Voor sommige locaties is toestemming nodig van de eigenaar. We controleren wat er op de plaats van jouw plan geldt.
  • Je plan is niet bedoeld om politieke, levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen te verspreiden.
  • Je plan heeft geen commercieel oogmerk.

Na het stemmen op de ideeën wordt de top 3 verbeterpunten getoetst. Nadat de ideeën getoetst zijn of ze uitvoerbaar zijn binnen de regels van de gemeente Alkmaar, worden ze vanaf het najaar van 2024 uitgevoerd. Ideeën die veel geld kosten of waarvoor meer tijd nodig is om het idee goed uit te werken worden later uitgevoerd op het moment dat dat kan.

Stuur een mail naar naar wijkaanzet@alkmaar.nl.

;