Terug naar het overzicht

100.000ste zonnepaneel via inkoopactie op dak in Alkmaar

Op het dak van de familie De Maa in de gemeente Alkmaar is het 100.000ste zonnepaneel geïnstalleerd via een inkoopactie van de Noord-Hollandse gemeenten en Duurzaam Bouwloket. De familie werd door wethouder Duurzaamheid Christian Braak in het zonnetje gezet door een cheque te overhandigen van 350 euro, om nog meer energiebesparende maatregelen te nemen.

“Een bijzondere mijlpaal die laat zien dat Alkmaar en andere Noord-Hollandse gemeenten enthousiast zijn over het opwekken van eigen duurzame energie. Op naar de volgende 100.000 en een duurzame, klimaatbestendige, groene en schone gemeente”, aldus de wethouder.

De actie kwam tot stand met lokale installateurs en via bewonersinitiatieven. De inkoopactie wordt sinds 2016 georganiseerd om huiseigenaren te helpen bij de overgang naar duurzame energie. Gezamenlijk inkopen zorgt voor een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Ook weten inwoners de weg naar het Duurzaam Bouwloket beter te vinden, waar inwoners gratis en duurzaam advies ontvangen over hun woonsituatie.

Effect actie

In totaal hebben tot nu toe 9355 Noord-Hollandse huishoudens gebruik gemaakt van de zonnepanelen-actie, waarvan 1410 uit gemeente Alkmaar. Samen besparen zij ongeveer 5,8 miljoen euro (gemiddeld op jaarbasis) aan energiekosten, dat is 630 euro per huishouden. Samen wekken zij 200.000.000 kilowattuur op (gemiddeld op jaarbasis) en zorgen voor 9.967.678 kg vermindering van CO2 uitstoot. Deze actie heeft voor 27,5 miljoen euro aan opdrachten opgeleverd aan de (lokale) installateurs.

Duurzaam advies nodig?

Duurzaam Bouwloket geeft u kosteloos en onafhankelijk tips en advies over het verduurzamen van uw woning. Neem contact op via  (072) 7 43 39 56, info@duurzaambouwloket.nl of www.duurzaambouwloket.n