Terug naar het overzicht

15 januari 2023 UPfest Festival in Alkmaar

Op zondag 15 januari 2023 landt het nieuwe festival UPfest in en om de Grote Kerk in Alkmaar. UPfest is een gratis festival voor het hele gezin met onder andere theater, kunst, workshops en inspirerende lezingen in het thema ‘Green up your life’.

Het programma van UPfest

Het programma focust zich op hoe je een positieve impact kunt maken op de groenere en duurzame wereld van morgen. De openingslezing van UPfest wordt bijvoorbeeld verzorgd door Merijn Tinga. Als Plastic Soup Surfer onderneemt hij acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Met de theatervoorstelling ‘Wasteland’ wordt er een kritische blik geworpen op de gevolgen die de huidige staat van de mode-industrie heeft op onze aarde. In het voortraject van het festival worden in samenwerking met Hart op Groen gratis duurzaamheidsworkshops aangeboden op scholen.

Circulaire economie

Tijdens het festival is er veel aandacht voor de circulaire economie. Deelnemers kunnen tijdens een leerzame wandeling langs Alkmaarse ondernemers leren om verpakking-vrij te shoppen. Op ‘TetraTown’ ontdekken kinderen wat je allemaal in de ‘recycle wereld’ met een melkpak kunt maken. Ook is de speelgoeddokter aanwezig voor zieke teddyberen en andere knuffels. Voor volwassenen is er een ruilbibliotheek voor kleding en boeken. 

De Grote Brainstorm der Burgemeesters

Wat is er nodig voor een duurzame wereld? Hoe zie jij de ideale toekomst van Alkmaar? Loco-burgemeester en wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder is aanwezig tijdens ‘De Grote Brainstorm der Burgemeesters’. Samen met klimaat-, nacht-, én kinderburgemeesters uit Alkmaar zal zij sparren met inwoners over wat we leren van het verleden, welke keuzes ons heden bepalen en welke kansen we moeten pakken voor de toekomst, om zo verder te bouwen aan een duurzaam Alkmaar anno 2050.

Kijk voor het volledige programma op www.upfest.nl/programma.

UPfest is een festival van Els Schipper, DOSS Event Support en Stichting Boven het Maaiveld in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard, SDG Nederland, El Kombi Sup, Buurderij Alkmaar, Filmhuis, Hart op Groen, Gejut, Museum Broekerveiling, Karavaan en met steun van de Gemeente Alkmaar, Victoriefonds en de Haëlla Stichting.