Terug naar het overzicht

22ste Van Foreest Publiekslezing door Gerdi Verbeet

Op dinsdag 12 maart wordt de 22ste Van Foreest Publiekslezing gehouden, traditioneel in de Grote Kerk Alkmaar. Gerdi Verbeet spreekt deze editie de lezing uit. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

De uitnodiging.
Uitnodiging voor de lezing

Gerdi Verbeet is een Nederlandse politica. Voordat ze aan haar politieke carrière begon, was Verbeet werkzaam als docent en later vervulde zij allerlei functies in het beroepsonderwijs. Na haar vertrek uit de politiek zet ze zich nog altijd in voor een breed scala aan organisaties. Van 2015 tot 2021 was ze voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

´Nooit meer oorlog´

Dit hebben we op 4 en 5 mei ruim 75 jaar lang elk jaar tegen elkaar gezegd. Vandaag de dag lijken dat holle woorden. De oorlog – toch al nooit heel ver weg – is nu dichtbij. Een groot deel van de Nederlandse bevolking volgt de ontwikkelingen op de voet – en velen voelen zich nauw verbonden met wat er gebeurt in Oekraïne, Israël en Gaza. Dat geldt nog meer voor mensen en kinderen die op de vlucht voor de oorlog in ons land zijn gekomen en voor mensen die zich zorgen maken over familie en vrienden in oorlogssituaties.

En waar de impact van al die beelden op tv en in de krant op volwassenen al groot is – op kinderen is de weerslag misschien nog wel groter. En zij moeten met die angst, die gruwelijke ervaringen en dat
vijandbeeld nog een heel leven verder. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat die kinderen en
jongeren, ondanks al die verschrikkelijke ervaringen, toch vertrouwen op een goede toekomst waarin zij kunnen leven en werken in een open, rechtvaardige samenleving – een samenleving waarin mensen elkaar respecteren en samen beslissen over de koers van het land?

Voorafgaand aan de lezing bespeelt Ronald van der Veen het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel
en verzorgt het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder begeleiding van Otto de Jong
de muziek.

Programma

19.30 uur Aankomst gasten
19.45 uur Organist Ronald van der Veen bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel
20.00 uur Welkom door burgemeester Anja Schouten
20.05 uur Solo orgelstuk door stadsorganist Ronald van der Veen
20.15 uur Muzikale bijdrage door het Regionaal Jeugdorkest Artiance o.l.v. dirigent Otto de Jong
20.45 uur 22ste Van Foreest Publiekslezing door Gerdi Verbeet
21.30 uur Slotwoord door burgemeester Anja Schouten
21.35 uur –
22.30 uur
Informele afsluiting met hapje/drankje

Van Foreest

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland Alkmaar en gaan over onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Bestel kaarten

Wil je deze lezing niet missen? Bestel via de website van de Grote Kerk Alkmaar je kaarten of koop ze aan de kassa van Taqa Theater De Vest. De kaarten kosten 7,50 euro per stuk.

Sprekers door de jaren heen

De lezingen zijn gehouden door Simone van der Vlugt (2023), Geerten Waling (2021), Ineke Sluiter (2019), Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).