Terug naar het overzicht

31 mei, 1 juni en 2 juni: Promotiedagen op het water, kom je langs?

Handhaving en politie organiseren op 31 mei, 1 en 2 juni 2023 weer de promotiedagen over het varen in Alkmaar. Op deze dagen gaan zij in gesprek met bezoekers over veiligheid op het water.

Promotiedagen

Het vaarseizoen is weer begonnen. De drukte en gezelligheid op het water nemen toe. Het is belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan genieten van het vaarwater. Om dat mogelijk te maken is er kennis van de vaarregels nodig. Daarom hebben handhaving en politie de handen ineen geslagen om tijdens de promotiedagen met jong en oud in gesprek te gaan over veiligheid op het water. Je krijgt de kans om vragen te stellen aan politie of handhaving, hun vaartuigen en waterscooters te bewonderen, een parcours af te leggen en leuke gadgets mee te nemen. Kom gezellig langs!

Datum Tijd Locatie
31 mei 12:00-18:00 uur Alkmaar Centrum – Bierkade
1 juni 14:00-18:00 uur Oudieplas – steiger
2 juni 14:00-18:00 uur De Rijp – Mieuweijdt
Data, locaties en tijden van de promotiedagen

Vaarregels

Te snel varen, versterkte muziek en overmatig drankgebruik leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. De maximum vaarsnelheid in de Alkmaarse wateren is 6 km per uur. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 km per uur. Wie een motorboot(je) wil besturen, moet minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot is dat 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot is een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken.

Extra controles op het water

Handhaving en politie zien deze zomer toe op de veiligheid op het water. Als er overtredingen worden geconstateerd, mag handhaving en politie namens het Openbaar Ministerie bekeuren. De boetes kunnen oplopen tot wel 500 euro per overtreding.

Meer informatie over het varen is te vinden op www.alkmaar.nl/varen