Terug naar het overzicht

Alkmaar Fietst: Innovatieve verlichting langs Dijk- en Waardpad

Sinds een week staan er nieuwe duurzame lichtmasten langs het Dijk- en Waardpad tussen Alkmaar en Langedijk. Dit  fietspad werd als onprettig en onveilig ervaren door het ontbreken van verlichting. In het kader van het project Alkmaar Fietst is in samenwerking met de Fietsersbond en Stadswerk072 actie ondernomen. Stadswerk072 heeft zestien Solar masten geplaatst zodat het pad vanaf nu goed verlicht is in de avonduren.

Het Dijk- en Waardpad loopt van Alkmaar Noord naar het recreatiegebied Geestemerambacht. Wethouder Marcel van Zon: ‘Dit fietspad is een belangrijke fietsroute voor forenzen en scholieren uit Langedijk die naar Alkmaar fietsen en andersom. Ook laten veel mensen hier hun hond uit of lopen naar het Geestemerambacht. Ik snap dat dit zonder verlichting in het donker onveilig kan aanvoelen en daarom hebben we gekeken hoe we dit duurzaam en innovatief kunnen oplossen.’

Solar Masten

Solar Masten zijn lichtmasten met daarop zonnepanelen die overdag de lichtmast opladen. Deze energie wordt direct in de accu van de lichtmast opgeslagen en kan in de avond weer worden gebruikt. De verlichting op dit pad is zo volledig energieneutraal. Het scheelt ook in aanlegkosten, omdat de masten niet met kabels aangesloten hoeven te worden. Ook is het plaatsen sneller en dit zorgt weer voor minder overlast.

Alkmaar Fietst

De aanleg van deze lichtmasten valt onder het programma Alkmaar Fietst. De gemeente Alkmaar investeert met dit programma in het verbeteren van het fietsnetwerk en moedigt inwoners aan om te blijven fietsen. Meer informatie over Alkmaar Fietst is te vinden op www.alkmaarfietst.nl.