Terug naar het overzicht

Alkmaar winnaar Green Cities Europe Award Nederland

Alkmaar heeft de Green Cities Europe Award Nederland gewonnen. Deze prijs is een initiatief waarmee inspiratie wordt geboden voor het vergroenen van de leefomgeving. Volgens de jury kan Alkmaar alle Europese steden inspireren met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten. De uitreiking van de Green Cities Award zal plaatsvinden op 8 december in Parijs. Alkmaar en Stadswerk072 vertegenwoordigen dan Nederland.

Vernieuwde en vergroende Arkplein

“Alkmaar is een prachtig voorbeeld van hoe een gemeente zelf de ‘quick wins’ pakt in het vergroenen van de stad. Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene ‘stapstenen’ in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen”, zo staat in het juryrapport.

50.000 m2 groen in zeven jaar

Sinds 2020 zijn al verschillende locaties, zoals het Arkplein en Daalmeerplein, in de gemeente vergroend. Dit is onderdeel van het plan dat ervoor gaat zorgen dat Alkmaar er in een tijdsbestek van zeven jaar 50.000 m2 groen bij heeft.

Wethouder Groen in de stad Ad Jongenelen is trots dat de inzet wordt beloond met deze mooie prijs: “De afgelopen drie jaar is al 30.000 m2 groen aangelegd. Daarmee lopen we ruim voor op schema. Deze prijs is een extra stimulans om de ingeslagen weg voort te zetten. De komende jaren willen we de gemeente nog meer vergroenen, waarbij we extra aandacht vestigen op biodiversiteit. Het is mooi dat deze aanpak op deze manier nationaal en internationaal als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten.”

Stadswerk072

De opdracht voor het vergroenen van de openbare ruimte in Alkmaar ligt bij Stadswerk072. Paul Weidema (senior projectleider bij Stadswerk072) reageert trots, maar ook licht verbaasd op de nominatie: “Door oog te hebben voor allerlei ‘quick wins’, gebruik te maken van ‘pocket squares’ (vergroenen van kleine pleinen) en korte lijnen te houden, zijn er veel mogelijkheden om in korte tijd te vergroenen. Deze werkwijze is voor ons normaal en zetten we al langere tijd in. Maar in gesprek met andere gemeenten en dankzij de Award realiseren we ons dat het niet vanzelfsprekend is. De ‘niet lullen, maar poetsen mentaliteit’ is iets wat wij als compliment krijgen van onze buurgemeenten. Als dit bij ons kan, kan dit ook bij andere gemeenten. We leggen graag uit hoe wij dit voor elkaar krijgen!”