Terug naar het overzicht

Alkmaarders met middeninkomen kunnen nu ook de gratis AlkmaarPas aanvragen

De inkomensgrens voor een gratis AlkmaarPas met tegoed is verhoogd. Alkmaarders met een lager middeninkomen kunnen nu ook een gratis pas aanvragen. Ook is het tegoed voor de laagste inkomens fors verhoogd.

De gemeenteraad van Alkmaar is akkoord gegaan met het voorstel van het college om de inkomensgrens voor een gratis AlkmaarPas te verhogen van 120 procent naar 150 procent van de bijstandsnorm.

Het tegoed op de pas kunt u gebruiken voor sporten, de bioscoop, het kopen van schoolspullen en nog veel meer. De AlkmaarPas kan worden aangevraagd op www.alkmaarpas.nl.

Steuntje in de rug voor middeninkomens

Het college van Alkmaar ziet dat ook steeds meer Alkmaarders met een lager middeninkomen moeite hebben om iedere maand de eindjes aan elkaar te knopen. De hoge inflatie en energieprijzen spelen daarin een grote rol. Door de pas ook voor middeninkomens gratis te maken wil het college hen in 2023 een steuntje in de rug geven, zodat zij ondanks financiële onzekerheden ook mee kunnen blijven doen met de samenleving.

Tegoed omhoog voor de laagste inkomens

Ook wil het college de laagste inkomens extra ondersteunen. Daarom is hun tegoed op de pas in 2023 fors verhoogd. Het gaat hierbij om Alkmaarders met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, zij hadden al recht op een gratis pas. Volwassenen hebben 100 euro meer aan tegoed ontvangen en senioren 130 euro meer dan vorig jaar.

Wat is 150 procent van de bijstandsnorm?

Hieronder staat wat 150 procent van de bijstandsnorm is en wat iemand dus maximaal aan inkomen en vermogen mag hebben voor een gratis pas.

Vanaf 21 jaar tot pensioensleeftijd:

  • Gehuwden en samenwonenden: € 2.434,02 netto per maand
  • Alleenstaanden en alleenstaande ouders: € 1.703,82 netto per maand

Vanaf pensioensleeftijd:

  • Gehuwden en samenwonenden: € 2.575,26 netto per maand
  • Alleenstaanden en alleenstaande ouders: € 1.896,21 netto per maand

Bovenstaande bedragen zijn zonder vakantiegeld.

Maximaal vermogen:

  • Alleenstaande: € 7.605
  • Alleenstaande ouders, gehuwden en samenwonende: € 15.210

Meer informatie over de bijstandsnorm staat op www.zaffier.nl/geldzaken/alkmaarpas. Daar staat ook wie welk tegoed ontvangt. De hoogte van het tegoed hangt af van uw leeftijd en inkomen.