Terug naar het overzicht

Bewonersinitiatief: Spooktochten en rommelmarkten in het Groene Hart van Oudorp

Street beats. Kinderen krijgen muziekles op tonnen.

Street beats. Kinderen krijgen muziekles op tonnen.

Bewoners weten vaak het beste wat goed is voor hun eigen buurt. Dus heeft de gemeente Alkmaar een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De afgelopen jaren zijn er heel veel leuke ideeën uitgevoerd die wij graag in het zonnetje willen zetten.

Deze week: buitenspeeldag, spooktocht, rommelmarkt en nog veel meer leuks in het Groene Hart Oudorp. Aanvrager? Anoek van ’t Sant (32).

U heeft al heel wat initiatieven ingediend. Hoe is dit allemaal begonnen?
Ik gaf een paar jaar geleden een workshop insectenhotels maken. Buurtgenoten vonden het zo leuk om iets samen te doen, dat we meer activiteiten zijn gaan organiseren.

Wist u meteen dat u een subsidie kon aanvragen?
Nee, we organiseerden een paasfeest waar we een melding van hadden gemaakt bij de gemeente. De aanmeldingen van enthousiaste kinderen bleven maar binnenstromen. Er moest een vergunning komen en die kosten waren heel hoog. Een mevrouw bij de gemeente gaf ons toen de gouden tip om subsidie aan te vragen en zo is het balletje gaan rollen.

En wat hebben jullie allemaal al georganiseerd?
Er komen steeds meer leuke evenementen bij. We doen altijd iets met Buitenspeeldag, Sinterklaas en Pasen. Met Halloween hebben we een spokentocht gehouden. We organiseren ook altijd een rommelmarkt. Er zijn muzieklessen voor kinderen geregeld en ik vergeet nu vast wel iets.

Waarom doe je dit?
Ik doe dit samen met 5 andere moeders uit de buurt. We wonen allemaal om het Groene Hart. Wij willen de buurtbewoners samenbrengen en genieten van dit prachtige park. We werken ook samen met basisscholen De Regenboog en De Zes Wielen.

Heeft u nog tips voor Alkmaarders die een initiatief willen indienen?
Maak een goed draaiboek. Er komt best veel bij kijken als je een evenement organiseert. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Gaat u in de toekomst nog een bewonersinitiatief indienen?
We willen volgend jaar een grote buurtbarbecue organiseren en we hopen iets kleins te kunnen doen met kerst. Alleen door de coronacrisis weet je niet waar je aan toe bent, dus dat is heel lastig organiseren.

Heb jij een goed idee voor jouw straat, buurt, of wijk en wil je dat samen met medebewoners uitvoeren? Vraag dan een subsidie aan bij de gemeente Alkmaar. Meer informatie: https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/belastingen-en-subsidies/subsidie-bewonersinitiatieven