Terug naar het overzicht

Claeszpad schakel in plant-estafette

In 5 achtereenvolgende weekenden maken de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk een groene ketting. Bewoners, scholieren en zorginstellingen planten bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in een wijk of langs een fiets of wandelpad. Afgelopen weekend op 31 oktober was Claeszpad in Alkmaar aan de beurt.

Vanwege de coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om op zaterdag 31 oktober met veel inwoners te planten. In samenwerking met Stadswerk072 is het alsnog gelukt om de groene linten met een kleine groep inwoners, onder wie wethouder Robert te Beest, aan te leggen. Aan het Claeszpad liggen vijf wadi’s’. Dit zijn plekken om te veel regenwater in de wijk te kunnen bergen. Deze plekken zijn geschikt voor de zogeheten ‘raingarden’. Dat zijn planten die tegen veel water kunnen en tegelijkertijd nectar en stuifmeel leveren voor bijen en vlinders.

Verbeteren biodiversiteit

Gemeente Alkmaar vindt het belangrijk om met inwoners te werken aan een verbetering van de biodiversiteit. De groene linten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook goed voor onze gezondheid. Bomen geven ons zuurstof en bieden schaduw op hete zomerdagen. Daarnaast zorgt groen voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels.

Wethouder Robert plant nieuwe plantjes Claeszpad

Wethouder Robert te Beest plant nieuwe plantjes langs het Claeszpad. Foto: Fotostudio Natzijl

Gezamenlijke aanpak

Wethouder Robert te Beest:

Deze estafette laat goed zien dat we allemaal in de regio willen bijdragen aan groenere gemeenten. Ook draagt meer groen in de wijk bij aan bijvoorbeeld duurzaamheid en klimaatadaptatie. Goed om dit dus gezamenlijk op te pakken! Ik draag de estafetteschep graag over aan mijn collega in Heiloo.

Vervolg

We hopen volgend jaar op een echte plantestafette, waarin we de plantschop als estafettestokje doorgeven van gemeente naar gemeente. Hopelijk dan ook met een grotere groep bewoners, scholieren en bedrijven.