Terug naar het overzicht

Derde Tiny Forest in Alkmaar

Basisscholen De Regenboog en Durv in Huiswaard plantten deze week Tiny Forest nummer drie: ‘Regenboogbos voor Durvals’. Vorige week plantte basisschool de Cocon in Daalmeer al het tweede Tiny Forest in de gemeente Alkmaar. De basisscholen adopteren de minibossen. Zij kunnen het gebruiken voor buitenlessen en meehelpen in het onderhoud. Ook buurtbewoners kunnen genieten van de nieuwe stukjes natuur. Begin dit jaar werd het eerste Tiny Forest geplant in de Horn-Zuid.

1800 boompjes geplant

Met het aanleggen van de twee Tiny Forests zijn er ongeveer 1800 boompjes geplant van om en nabij 30 verschillende soorten. De leerlingen van basisschool de Cocon in Daalmeer plantte het Tiny Forest vlakbij het schoolgebouw. Zij hebben het minibos ‘Het Vlinderbos’ genoemd. Het andere Tiny Forest, genaamd ‘Regenboogbos voor Durvals’, ligt tussen de twee scholen in op het grasveld bij de Tochtwaard.

Fantastisch om kinderen en scholen te betrekken bij groen door ze zelf bomen te laten planten en te onderhouden. Dit wordt een mooi stukje groen Alkmaar voor iedereen!

wethouder Robert te Beest

Feestelijke opening in het voorjaar

Vanwege corona-maatregelen kon een beperkt aantal volwassenen aanwezig zijn bij de plantdagen. Het plan is om in het voorjaar van 2021, wanneer de jonge boompjes in blad staan, de Tiny Forests feestelijk te openen met de wethouder, buurtbewoners en andere betrokkenen.

Over Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems minibos ter grootte van een tennisbaan. Een belangrijk doel van een Tiny Forest is om de omgeving groener en gezonder te maken. Een Tiny Forest brengt de natuur letterlijk dichterbij mensen. Het minibos is ook een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast zorgt het voor verkoeling op warme dagen, verbetering van de luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Betrokken partijen

Het aanleggen van de Tiny Forests in Alkmaar is georganiseerd door IVN Natuureducatie in samenwerking met de gemeente Alkmaar. Andere betrokken partijen waren: Stichting Animo, Stadswerk, Natuurgids Alkmaar (Hortus Alkmaar). IVN wil middels het landelijke project meer dan 100 Tiny Forests realiseren in heel Nederland.

Meer informatie

Informatie over Tiny Forests: www.ivn.nl/tinyforest/over-tiny-forestr

Planten Regenboogbos Tiny Forest

Kinderen Planten Regenboogbos Tiny Forest