Terug naar het overzicht

Feest bij Stadsboerderij de Hout in Alkmaar

Op woensdag 22 mei was het feest bij Stadsboerderij de Hout in Alkmaar. De kinderboerderij ontving het Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen en opende een nieuw natuurontdekpad.

Overhandiging keurmerk diervriendelijke kinderboerderij bij Stadsboerderij De Hout in Alkmaar. Foto’s: Fotostudio Wick Natzijl

Keurmerk voor Dierenwelzijn

Het keurmerk zorgt ervoor dat de dieren op de Stadsboerderij in een omgeving leven die past bij hun behoeften. Zo kunnen varkens in de modder spelen, geiten klimmen en hebben dieren plekken om zich terug te trekken als ze rust willen. Dieren krijgen hier geen kleintjes meer. In plaats daarvan komen dieren uit bijvoorbeeld een opvang naar de Stadsboerderij.

“We zijn trots dat de gemeente Alkmaar voor de Stadsboerderij als eerste het Keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen heeft”, aldus wethouder Jasper Nieuwenhuizen die het keurmerk ontving. “Hierdoor hebben de dieren een fijn leven en kunnen ze hier oud worden. Het nieuwe natuurontdekpad maakt de boerderij nog leuker en leerzamer.”

Natuurontdekpad

Het nieuwe Natuurontdekpad is gemaakt in samenwerking met Hortus Alkmaar. Jong en oud kunnen hier ontdekken wat er groeit en leeft in de natuur. In de bloemenweide zijn er verschillende kruiden, bloemen en insecten te vinden. Bij de poel kun je waterdiertjes zoals salamanders zoeken. Bij de eikenbomen ontdek je wat er allemaal in en op de bomen leeft. Over een paar maanden kunnen schoolklassen natuurles krijgen op dit pad, verzorgd door IVN Noord-Kennemerland. De ingezaaide planten hebben nu eerst tijd nodig om te groeien en bloeien.

Speuravonturen en nieuwe speeltoestellen

De Stadsboerderij heeft ook nieuwe informatieborden gekregen. Hierop staan interessante weetjes over de dieren en het keurmerk. Er zijn ook een speurkaart, kleurplaat, bingokaart en poepzoekkaart beschikbaar voor speuravonturen. Daarnaast zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst die leuk zijn voor zowel de dieren als de kinderen.

Opening natuurontdekpad van Hortus Alkmaar. Foto’s: Fotostudio Wick Natzijl

De Stadsboerderij heeft contact gezocht met de Zorgcirkel Westerhout om samen te kijken hoe senioren vaker naar de Stadsboerderij kunnen komen. Daarvoor is een vrijwilligersoproep gedaan en zijn de geitenweide en het natuurontdekpad rolstoeltoegankelijk gemaakt.

Voor meer informatie over het keurmerk kun je kijken op de website Diervriendelijke Kinderboerderijen.

Kom snel een kijkje nemen bij Stadsboerderij de Hout en geniet van al het moois dat er te beleven valt!