Terug naar het overzicht

Gebruik van lachgas verboden in Alkmaar

Omdat het gebruik van lachgas in Alkmaar voor veel overlast zorgt, is het vanaf donderdag 5 augustus verboden om lachgas te gebruiken in gemeente Alkmaar. Ook wanneer je voorbereidingen treft om lachgas te gaan gebruiken, ben je in overtreding en kun je een boete krijgen.

Overlast

Lachgas levert problemen op voor de openbare orde, de verkeersveiligheid en het milieu. Het gebruik van lachgas leidt tot ongewenst en onberekenbaar gedrag: omvallen, bewusteloosheid, slechte concentratie, onoplettendheid en hallucineren. Doordat lachgas vooral in groepsverband in de openbare ruimte wordt gebruikt, ervaren inwoners dit als een dreigende houding, waardoor omstanders zich onveilig voelen.

Gezondheid

Een andere reden voor het verbod is dat er steeds meer bekend wordt over de schadelijkheid van lachgas, zoals het risico op hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot aan verlammingsverschijnselen. Het verbod ondersteunt het tegengaan van het recreatief gebruik van lachgas en het risico op verslaving aan het middel.

APV

Het verbod is officieel opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en goedgekeurd door de gemeenteraad. Bekijk de benoeming in het APV op officiële bekendmakingen.