Terug naar het overzicht

Gemeente Alkmaar geeft gratis bomen weg

De gemeente Alkmaar geeft vanaf nu gratis bomen weg aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Deze weggeefactie is onderdeel van het ‘5000 extra bomen project’. Het doel van dit project is om 5000 extra bomen te planten vóór 2030. Bij de weggeefactie kunnen inwoners één boom aanvragen voor hun tuin. Bedrijven krijgen maximaal vijf bomen en maatschappelijke organisaties kunnen tot tien bomen aanvragen om hun terrein te vergroenen.

Een boom aanvragen

U kunt via www.alkmaar.nl/5000bomen een boom aanvragen. Op deze website staat ook meer informatie over de diverse boomsoorten waaruit u kunt kiezen. Van een Tamme Kastanjeboom, tot een Walnoot, tot een Sierkers of een Japanse Magnolia – er is veel keus. Het duurt alleen nog wel even voordat de aangevraagde bomen bij u geleverd worden. De bomen worden pas in het najaar door Stadswerk072 bezorgd omdat het beter is om de bomen na de zomer te planten. Het plantseizoen loopt namelijk van oktober tot maart. Als u een boom adopteert, krijgt u bij de boom een duidelijke uitleg over hoe u deze het beste kunt planten en verzorgen.

Ik raad iedereen aan die blij wordt van groen – en wie wordt dat nu niet – om een boom aan te vragen. Er is veel keuze, dus voor ieder wat wils. Groot, middelmaat, of klein, er is voor iedereen iets passends te vinden. Het maakt je tuin, erf of terrein gezelliger voor jouzelf en voor dieren en maakt tegelijkertijd de gemeente een stukje groener. Een driedubbele win-winsituatie dus.

Wethouder Anjo van de Ven

Bomen zijn belangrijk

Bomen zijn erg belangrijk voor een gezonde en groene leefomgeving. Bomen zorgen namelijk voor natuurlijke verkoeling met hun schaduw, helpen wateroverlast te verminderen doordat water de grond in kan sijpelen bij de stam, ze verhogen de biodiversiteit én verbeteren de luchtkwaliteit. Daarnaast verhogen bomen ook de waarde van woningen omdat het merendeel van de mensen nu eenmaal liever in een groene buurt woont.  

Twee dames die een boom met kluit vasthouden, klaar om te planten. Op de achtergrond staan basisschoolkinderen toe te kijken.
Wethouder Anjo van de Ven plant samen met de directeur van OBS De Sterrenwachter 8 bomen rondom het schoolplein. (Foto: JJFoto)