Terug naar het overzicht

Herdenken en vieren, 4 en 5 mei 2022 in Alkmaar, Oudorp, Stompetoren en De Rijp

Op 4 en 5 mei worden in de hele gemeente Alkmaar weer activiteiten georganiseerd. Op verschillende plekken is een Dodenherdenking. Op donderdag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Herdenken op 4 mei

Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Grote Sint Laurenskerk

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst die start om 19.00 uur spreekt burgemeester Anja Schouten de herdenkingsrede uit. Leerlingen van basisschool DURV! (Elgerweg) dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance o.l.v. dirigent Otto de Jong en organist António Pedrosa verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en voorzitter 4 mei Comité Bob Martens leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Soli Deo Gloria Alkmaar, Veteranen Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

De herdenking in Alkmaar is live te volgen op 4 mei om 19.00 uur via TV (Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504) en het YouTubekanaal van Streekstad Centraal en de Facebookpagina van Alkmaar Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Oudorp/Sint Pancras

Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen wethouder Nils Langedijk gemeente Dijk en Waard en wethouder Robert te Beest gemeente Alkmaar een krans.

Stompetoren: Grand Café Stompehoeve

Om 19.50 uur vertrekt een gezelschap in stilte vanuit Grand Café Stompehoeve naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Elly Konijn-Vermaas en Mark Bleijendaal, voorzitter Comité 4 mei. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak gevolgd door bijdragen van basisschool De Wiekslag. Leen Spaans spreekt over Truus Wijsmuller met als thema ‘Vluchten in tijd van oorlog’.

De Rijp: Grote Kerk

Ontvangst start om 18.30 uur met orgelspel door organist Jan Pronk gevolgd door een welkom van Fré Harmsen plv. voorzitter Comité 4 en 5 mei De Rijp en een toespraak van wethouder Pieter Dijkman. Leerlingen van basisscholen De Balein en De Vinckhuysen houden voordrachten. En Gervien Pielage houdt een lezing over ‘Opvang, onderdak en voeding’, het lokale verhaal.

Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd door gemeentevertegenwoordigers en bestuursleden van Comité 4 en 5 mei De Rijp. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij het Noordeinde.

Vieren op 5 mei

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa, de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het landelijke thema hiervoor is dit jaar: ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert in Cultuurpark de Hout het Bevrijdingsfestival. Er zijn live optredens, een kinderfestival en je kunt er speeddaten met veteranen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas, met de fakkel aan de estafette van 185 km. De laatste 62 km lopen zij via alle kernen van de gemeente Alkmaar. Op 5 mei komen de lopers om 14:00 uur aan bij het bevrijdingsfestival in Cultuurpark de Hout en wordt het bevrijdingsvuur overhandigd aan burgemeester Anja Schouten die hiermee de vuurschaal gaat ontsteken, waarna de festiviteiten officieel zijn gestart.

Het volledige programma staat op www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl.

Vlaginstructie

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top.

Meer info

Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl