Terug naar het overzicht

Herdenking slag bij Rustenburg dit jaar anders dan andere jaren

Jaarlijks herdenken we op 11 oktober de Slag bij Rustenburg in Stompetoren. Zo ook dit jaar. De manier waarop we dat doen ziet er dit jaar alleen anders uit dan we gewend zijn en dat heeft alles te maken met corona.

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat er is besloten de herdenking vooraf op te nemen. Bij deze opname zullen waarnemend burgemeester Emile Roemer en zijn vrouw bloemen leggen bij het monument. Op deze manier kan een ieder vanuit huis de herdenking beleven en stilstaan bij de gevallenen.

Uitzending op 11 oktober om 15.00 uur
De uitzending is zondag 11 oktober vanaf 15.00 uur te zien op het televisiekanaal, het Youtubekanaal en de Facebookpagina van Alkmaar Centraal (HALstad Centraal)

Het TV Kanaal is in Alkmaar Stad op kanaal 36 van de Ziggobox te vinden en in de buitengebieden op kanaal 42 van de Ziggobox. Daarna blijft de uitzending beschikbaar via Youtube en Facebook.

Wapendropping
In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij ‘Houtlust’, gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘De slag bij Rustenburg’.

Helden
De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Namenmonument van de slag bij Rustenburg, Stompetoren

Namenmonument van de slag bij Rustenburg, Stompetoren