Terug naar het overzicht

Livia Balder: eerste kinderburgemeester Alkmaar

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond is Livia Balder geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Alkmaar. Tijdens haar ambtstermijn zal zij bij officiële gelegenheden de burgermeester vergezellen en de gemeenteraad voorzien van advies.

Nieuwe kinderburgemeester Livia Balder (foto: JJFoto)

Betrokkenheid kinderen

In november 2020 namen de raadsleden Tineke Bouchier en Katinka Kerssens het initiatief tot het benoemen van een kinderburgemeester met als doel de betrokkenheid die de kinderen hebben bij hun omgeving om te zetten in acties, adviezen en resultaten.

Burgemeester Roemer: “Livia Balder heeft gesolliciteerd voor deze mooie functie met de slogan: ‘Alle kinderen tellen mee!’. En zo is het. De jury zag in haar energie, durf en enthousiasme. En dat is wat we nodig hebben. Ik vind het kinderburgemeesterschap een geweldig initiatief. Het is fantastisch dat we de jeugd meer gaan betrekken bij de gemeentelijke politiek en de samenleving.”

Kinderburgemeester Balder: “Ik vind het erg fijn dat ik kinderburgemeester ben geworden, omdat het mij erg leuk lijkt om kinderen te helpen. Ik wil dat alle kinderen in Alkmaar hun talenten kunnen ontdekken en laten zien. Mijn motto is dan ook ‘Alle kinderen tellen mee!’. En als eerste punt stel ik aan de orde dat er meer groen op het schoolplein moet komen, zodat kinderen kunnen leren en spelen.”

Ambtsketen

Speciaal voor de kinderburgemeester is door Daan ’t Gilde, Eddy Faber, Lotte Suiker en Mia van Gulick onder begeleiding van Manou Klerks van het Artiance Kinderatelier en met advies en hulp van Nicolette de Wandeler van FABLAB Kaasfabriek. De ambtsketen zit vol symboliek: Alkmaar, vriendschap, samenwerking, zorg voor het milieu en zorg voor elkaar.