Terug naar het overzicht

Miya Scheltinga nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar

In het schooljaar 2022-2023 is Miya Scheltinga de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar. Dit grote nieuws hoorde ze donderdag 14 juli op het schoolplein van OBS Jules Verne aan de Drechterwaard in Alkmaar.

Wethouder Onderwijs, Ad Jongenelen, vertelde Miya dit geweldige nieuws. De nu nog 10-jarige Miya zit volgend schooljaar in groep 8 van OBS Jules Verne en is dat hele schooljaar de Alkmaarse kinderburgemeester.

Wethouder Ad Jongenelen vertelt Miya Scheltinga dat ze de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar is
Wethouder Ad Jongenelen vertelt Miya Scheltinga dat ze de nieuwe kinderburgemeester van Alkmaar is (fotograaf: Rob Verhagen)

“Ik ben ontzettend trots op Miya. Kinderen die hun mening laten horen zijn heel waardevol. Ook in de lokale politiek. Het komende schooljaar is Miya de stem van alle Alkmaarse kinderen. Ik wens Miya maar ook het college van burgemeester en wethouders een leerzaam jaar vol mooie ideeën’’, aldus wethouder Onderwijs Ad Jongenelen.

Installatie

Burgemeester Anja Schouten installeert Miya officieel op 29 september tijdens de raadsvergadering. Dat is ook het moment dat de huidige kinderburgemeester, Livia Balder, haar ambtsketen officieel overdraagt aan Miya. Livia was Alkmaars eerste kinderburgemeester.

Zoektocht

In juni startte de zoektocht naar de nieuwe kinderburgemeester. Kinderen mochten een vlog insturen. Een jury beoordeelde de vlogs. Er waren veel mooie inzendingen. Dat maakte het voor de jury best lastig. Miya won met haar motto: ‘Kleine dingen kunnen tot grote veranderingen zorgen en daardoor voor een mooie toekomst’. De jury zag energie, durf en enthousiasme.