Terug naar het overzicht

Muziek en een speciale tulp voor Tante Truus

Dit jaar vieren we in Alkmaar de 125ste geboortedag van Tante Truus. Vanuit de Waagtoren klinkt speciale muziek, er wordt een Tante Truustulp gedoopt, een bordje onthult op het geboortehuis van Truus Wijsmuller en er is een online lezing over de Alkmaarse verzetsvrouw.

Beeld Truus Wijsmuller op Gewelfde Stenenbrug. Foto credit: Marco Schilpp

Beeld Truus Wijsmuller op Gewelfde Stenenbrug. Foto credit: Marco Schilpp

Wijsmuller heeft voor en in de Tweede Wereldoorlog duizenden kinderen in veiligheid gebracht.  Ze hielp de beroemde Kindertransporten te organiseren, waarbij kinderen naar het veilige Engeland werden gebracht. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’.

Muziek Schindler’s List

Om de verjaardag van Tante Truus dit jaar te vieren, klinkt op 21 april overdag tussen 13.00 uur en 13.30 uur speciale carillonmuziek uit de Waagtoren. Beiaardier Christiaan Winter speelt muziek uit de film Schindler’s List van componist John Williams, muziek gearrangeerd door Mathieu Polak en afsluitend de klassieker ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn.

In het Alkmaars Historisch Café wordt op 21 april een online lezing gegeven over de verzetsvrouw. De spreker is Leen Spaans, die zich ontpopte tot enthousiast ambassadeur van haar heldendaden. De lezing start om 19.30 uur. Een kaartje kost € 4,50 en is te koop via www.alkmaarshistorischcafe.nl

Tulp

Op vrijdag 7 mei onthult burgemeester Emile Roemer een informatiebordje van de Historische Vereniging Alkmaar aan de gevel van haar geboortehuis Mient 14. Hoogtepunt van die dag is de doop van een speciaal gekweekte Tante Truustulp. Bloembollenveredelaar Sam Veldboer van de firma Hybris uit Oude Niedorp nam hiervoor zelf het initiatief, samen met Eric van Dam van de firma Triflor. De tulp is rood met een witte rand.